1.200 din cele 6.000 de tone de motorină oferite de România pentru agricultorii din Republica Moldova au fost predate astăzi autorităților de la Chișinău, în cadrul unei ceremonii oficiale, transmite IPN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României, cele 6.000 de tone de motorină urmează să fie livrate în totalitate autorităților de la Chișinău în perioada imediat următoare, prin mai multe transporturi succesive. Ambasada României își exprimă speranța că autoritățile din Republica Moldova vor lua măsurile necesare pentru a asigura o utilizare transparentă și echitabilă a sprijinului oferit de România.

Președintele Maia Sandu a declarat, într-o postare pe Facebook, că prima tranșă a ajuns la stația Ocnița, de unde Agenția Rezerve Materiale trebuie să asigure distribuția acesteia către agricultori.

„Mulțumim, România, pentru că ne ești alături și în vremuri grele, și în vremuri bune. Vom monitoriza atent procesul de distribuție a motorinei, acest ajutor trebuie să ajungă cât mai repede la agricultorii care au cea mai mare nevoie. Agenția Rezerve Materiale trebuie să asigure un proces transparent și corect”, a scris Maia Sandu.

„Evenimentul de astăzi este chintesența mesajului de solidaritate frățească, care rezultă din apartenența noastră la un filon identitate comun, unitate de limbă, de cultură, de istorie și tradiții dintre România și Republica Moldova. Această unitate transcede dincolo de pandemii, politicieni și dispute geopolitice, care uneori pot fi sterile(…) Prin acțiunea de astăzi, România dovedește încă o dată responsabilitate, angajament și faptul că în Republica Moldova face ceea ce promite”, a declarat, în cadrul ceremoniei, ambasadorul Daniel Ioniță, citat de Radio Chișinău.

Ajutorul umanitar face parte din pachetul de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chișinău, la 29 decembrie 2020. Ajutorul umanitar vine să completeze donarea a peste 300 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19, precum si de echipamente medicale in valoare de 2,3 milioane euro de către România, Republicii Moldova.