Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri galbene de instabilitate atmosferică, ploi în cantități însemnate și vânt puternic ce se vor manifesta de luni în jumătatea de vest a țării, iar de marți în toate județele.

Ploaie si furtuna pe DN1Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit primului cod galben, de luni, ora 15.00, și până marți, ora 06.00, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35...50 l/mp, îndeosebi în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali.

Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55...60 km/h și în special în zona montană înaltă peste 70...80 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie.

Al doilea cod galben a fost emis pentru marți, între orele 06.00 și 23.00, când vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50...60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70...80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80...100 km/h.

În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15...20 l/mp și izolat 35...40 l/mp.

La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte, notează meterologii.