Despre tâmplarul Toader Bârsan și porțile sale tradiționale maramureșene s-a auzit și la Washington, arată un reportaj EuroNews într-unul din episodele seriei de materiale Rerouted: The Balkans. Costul porților care poate ajunge și până la 100.000 de euro a uimit-o pe Eva zu Beck, influencer.

tamplarul roman Toader BarsanFoto: Captura YouTube

Toader transformă obiectele de zi cu zi în sculpturi complicate din lemn - de la pătuțul unui bebeluș până la porți uriașe din lemn, care sunt mândria multor case din această zonă, scrie EuroNews.

În timp ce abilitățile sale i-au adus faima internațională, vizitând chiar și Casa Albă, Toader își iubește orașul natal.

„Am fost în America, la Washington. Au încercat să mă convingă să rămân acolo, să lucrez, au zis că mă plătesc mult ”, spune Toader. „Nu, nu am acceptat. O țărișoară cum avem noi românii n-are nimeni în lumea asta”.

Folosind doar un topor, un fierăstrău, un ciocan și o daltă, Eva urmărește uimită cum Toader transformă o ramură a unui copac într-o lingură.

Ea încearcă, de asemenea, să adauge o oarecare presiune, cronometrând timpul în care face o lingură. Cât timp crezi că îi trebuie lui Toader să creeze o ustensilă de bucătărie cu unelte de bază? - 29 de minute.