O scrisoare a lui Albert Einsten nepublicată până acum oferă noi informații fascinante despre ideile sale.Scrisoarea din 1949 a fizicianului și laureatului Nobel discută despre albine, păsări și dacă noi principii ale fizicii ar putea fi descoperite prin studierea simțurilor animalelor. Acest domeniu este tot mai studiat de fizicienii care încearcă să înțeleagă modalitatea prin care unele animale, ca de exemplu păsările și albinele, se orientează în spațiu.

Nerd AlertFoto: Hotnews

Scrisoarea a fost împărtășită de Judith Davys (Einstein i-o adresase soțului ei răposat, un cercetător în domeniul tehnologiei radar) unei echipe de oameni de știință de la Institutul Regal de Tehnologie din Melbourne (RMIT) care a studiat modul în care descoperirile recente despre păsările migratoare susțin ideile lui Einstein din urmă cu 72 de ani.

Scrisoarea demonstrează de asemenea că Einstein s-a întâlnit cu etologul laureat al Premiul Nobel Karl von Frisch în aprilie 1949 după ce acesta și-a prezentat cercetările despre modul în care albinelele navighează mai eficient folosind modelele de polarizare a luminii dispersate. Deși această întâlnire nu a fost documentată oficial, scrisoarea descoperită recent oferă indicii asupra a ceea ce ar fi putut discuta cei doi.

„Este de gândit că investigarea comportamentului păsărilor migratoare și a porumbeilor călători poate duce într-o zi la înțelegerea unui proces fizic care nu este încă cunoscut”, a scris Einstein. În 2008, cercetările asupra unor păsări cântătoare asupra cărora au fost atașate emițătoare radio au arătat în premieră că acestea folosesc o formă de busolă magnetică ca ghid principal de orientare în timpul zborului.

O teorie privind originea simțului magnetic al păsărilor stipulează că acestea s-ar folosi de inseparabilitatea (entanglement) și de aleatoriul (randomness) cuantic. Ambele concepte au fost propuse pentru prima dată de Einstein, relatează Phys.org.

Un pachet de NFT-uri „CryptoPunks” a fost vândut cu aproape 17 milioane de dolari. Nouă CryptoPunks (CriptoGolani), tokenuri nefungibile (NFT) create cu ajutorul blockchainului Ethereum, au fost vândute la o licitație organizată de Christie's pentru 16.962.500 de dolari. Larva Labs, compania care a creat CryptoPunks, este unul dintre pionierii domeniului NFT iar CryptoPunks se numără printre cele mai râvnite tokenuri digitale.

CriptoGolanii sunt mici portrete digitale pixelate, fiecare dintre ele având o combinație specifică de trăsături (ochelari, tunsoare, barbă etc.) care le fac pe fiecare în parte unice. Larva Labs a creat inițial 10.000 de CryptoPunks în 2017 și pe majoritatea i-au făcut cadou între timp. Însă a avut inspirația de a-i păstra pe unii iar acum câștigă bani serioși din vânzarea lor.

Motivul pentru care lotul acesta s-a vândut cu un asemenea preț exorbitant ține de faptul că au combinații de trăsături extrem de rare. De exemplu au fost creați doar 9 CriptoGolani „Alien” cu fața albastră (vezi foto de mai jos) dintr-un total de 10.000 de tokenuri, făcându-i printre cei mai rari în existență. Și bineînțeles că vânzarea nu ar fi atras niciodată o asemenea sumă dacă n-ar fi a avut loc în contextul actualei manii privind NFT-urile, scrie Mashable.

Da, chestiile astea s-au vândut pentru aproape 17 milioane de dolari (FOTO: Larva Labs / Christie's)

Un bărbat paralizat și-a folosit creierul pentru a scrie propoziții în timp real. Un bărbat paralizat de la gât în ​​jos timp de aproape un deceniu și-a folosit creierul pentru a compune propoziții întregi în timp real într-o nouă premieră medicală realizată de oamenii de știință de la Universitatea Stanford din Statele Unite.

Oamenii de știință au implantat doi senzori mici compuși din electrozi cu o dimensiune de 4 x 4 milimetri în partea stângă a creierului său pentru a-i permite să-și scrie gândurile - o abilitate numită „mindwritting” (scris cu mintea) de către cercetători. Bărbatul, identificat de către aceștia doar ca T5, avea 65 de ani în momentul studiului care a fost efectuat la 9 ani după ce a suferit o leziune a măduvei spinării în 2007.

Acestuia i s-a cerut să-și imagineze că ține în mână un pix și că scrie pe o bucată de hârtie. Senzorii au detectat activitatea cerebrală în timp ce bărbatul vizualiza mintal mișcarea iar un algoritm a decodat apoi mișcările pentru fiecare literă, translatându-le în text afișat pe ecranul computerului.

T5 a reușit cu ajutorul sistemului „creier-text” să tasteze 90 de caractere - sau 18 cuvinte - pe minut, mai mult decât dublu față de rezultatele obținute anterior cu ajutorul unei interfețe „creier-computer”, potrivit studiului publicat de cercetători miercuri în revista Nature. Reușita este cu atât mai remarcabilă cu cât o persoană obișnuită poate tasta în medie aproximativ 23 de cuvinte pe minut pe un smartphone, potrivit cercetătorilor citați de CNN.

Adult Swim a anunțat 3 filme bazate pe cele mai populare seriale ale sale. Televiziunea americană a anunțat trei noi filme animate originale bazate pe popularele sale serii Aqua Teen Hunger Force, Metalocalypse și The Venture Bros, acestea urmând să fie lansate în format fizic și digital pentru o fereastră exclusivă de 90 de zile urmată de premiere pe HBO Max și Adult Swim TV.

„Folosirea puterii WarnerMedia ne permite să livrăm conținut original pentru fanii noștri extraordinari și deloc timizi, în același timp acordând oportunitatea creatorilor noștri de serii talentați să spună poveștile în moduri noi și interesante”, a declarat Michael Ouweleen, președintele Adult Swim, citat de Deadline.

Ah, și tot săptămâna aceasta a fost anunțat și un nou film „Dragon Ball Super”. Dezvăluirea a fost făcută de Toei Animation și Akira Toriyama, creatorul universului Dragon Ball, acesta afirmând că: „Un film cu totul nou după Dragon Ball Super: Broly (2018) este în curs de creație (...) Probabil n-ar trebui să vorbesc despre poveste încă dar fiți pregătiți pentru niște lupte extreme și antrenante care ar putea include un personaj neașteptat”.

Spre deosebire de Adult Swim care deocamdată nu a anunțat și o fereastră de lansare pentru viitoarele sale filme, cei de la Toei Animation vor ca următorul Dragon Ball Super să ajungă în cinematografe în cursul anului viitor, potrivit IGN.

Anunțul postat de Toriyama pe Twitter (FOTO: Screenshot)

​Un număr minuscul de oameni ar fi necesar pentru a supraviețui unei apocalipse. De la un război nuclear total până la un impact al unui asteroid masiv, nu este greu să ne imaginăm cum viața umană s-ar putea sfârși brusc pe Pământ, mai ales în perioada aceasta de pandemie. Dar, presupunând că există supraviețuitori, de câți oameni ar fi nevoie pentru a asigura supraviețuirea speciei noastre? Răspunsul scurt este că depinde.

Diferite catastrofe ar crea condiții apocaliptice diferite pentru populația rămasă în viață. De exemplu, un război nuclear ar putea declanșa o iarnă nucleară, supraviețuitorii fiind nevoiți să se confrunte cu temperaturi scăzute vara, lipsă a recoltelor și foamete globală, ca să nu mai vorbim de expunerea la radiații. Însă numărul de oameni necesar pentru continuarea speciei ar fi surprinzător de mic comparativ cu populația globală actuală de 7,8 miliarde de locuitori.

„Probabil că poti supraviețui timp de multe secole cu populații de ordinul câtorva sute [de indivizi]. Și multe populații mici de acest fel au supraviețuit timp de secole și poate chiar milenii”, afirmă Cameron Smith, profesor în cadrul Departamentului de antropologie de la Universitatea Portland. El se așteaptă ca marile orașe să fie cele mai vulnerabile în cazul unui colaps al civilizației globale deoarece acestea își importă aproape toată mâncarea și depind în mare măsură de electricitate.

Prin urmare, populațiile supraviețuitoare s-ar împrăștia probabil pentru a găsi resurse însă marea problemă cu care se vor confrunta va fi menținerea unui sistem de reproducere pentru a evita consangvinizarea. Repercursiunile acesteia au fost demonstrate de căderea dinastiei habsburgice spaniole care a practicat regulat căsătoriile între membri ai familiei până în 1700, când linia genealogică s-a încheiat cu Carol al II-lea, un rege infertil și deformat facial.

Un scenariu similar s-ar putea întâmpla și cu o populație umană în scădere cu opțiuni de reproducere limitate după un cataclism global, cu excepția cazului în care ar avea suficientă diversitate genetică. Un număr suficient de indivizi de vârstă reproductivă de sex opus, indicator cunoscut drept mărimea efectivă a populației, ar fi de asemenea necesar pentru ca specia umană să supraviețuiască, scrie Live Science.

Orașele vor fi primele abandonate după terminarea hranei (FOTO: Victor Zastolskiy / Alamy / Profimedia Images)

Dave Bautista s-a alăturat distribuției „Knives Out 2”. Actorul și fostul wrestler american va juca într-un rol încă nedezvăluit în lungmetrajul sequel pentru Knives Out, filmul de mister regizat de Rian Johnson ce s-a dovedit a fi un hit atât în rândul criticilor cât și la box office după lansarea sa în 2019. Bautista i se va alătura în viitorul film lui Daniel Craig, confirmat deja să revină în rolul detectivului Benoit Blanc.

Bautista a făcut anunțul la câteva zile după ce luni a dezvăluit că nu va reveni în rolul lui Drax the Destroyer (Drax Distrugătorul) după viitorul film Guardians of the Galaxy, al treilea al francizei Marvel Studios, spre dezamăgirea fanilor și a regizorului James Gunn care a declarat că acesta nu va putea fi niciodată înlocuit în rolul lui Drax, potrivit Screen Rant.

O veste mai bună este însă că actorul american va putea fi văzut în curând în viitorul film Army of the Dead regizat de Zack Snyder care va avea premiera pe Netflix vinerea viitoare (21 mai). Hotnews va publica un interviu în exclusivitate cu Snyder despre a doua sa aventură în genul zombi cândva săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri sau joi, așa că stay tuned.

P.S.: În caz că ai ratat știrea, sonda Voyager 1, care a părăsit Sistemul Solar din 2012, a înregistrat în premieră un misterios „zumzet” de fundal al spaţiului interstelar la 44 de ani de la lansarea sa.

În caz că vrei să citești și Nerd Alert-ul de weekendul trecut, îl găsești aici: