Nivelul de radioactivitate a fost depăşit pe amplasamentul fostei rafinării Astra din Ploieşti, zona fiind izolată vineri pe o suprafaţă de circa 80 de metri pătraţi, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform sursei citate, un echipaj de la USISU Ciolpani și o autospecială de primă intervenţie şi comandă de la ISU Prahova au mers pe amplasamentul Rafinăriei Astra în urma unei solicitări ca urmare a prezenţei unei surse radioactive provenite de la o antena tip paratrăsnet, scrie Agerpres. În urma măsurătorilor, s-a constatat că limita de radioactivitate a fost depăşită, motiv pentru care sursa a fost izolată pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp.

Se execută în continuare alte măsurători. ''Până acum a fost indicată prezenţa a 3.700 cps - cobalt'', a precizat sursa citată.

Nu este pericol pentru populaţie, având în vedere că nu sunt locuinţe în apropiere. Totodată, s-a făcut solicitare pentru autoritatea competentă în astfel de situaţii, respectiv Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, în sensul recuperării sursei, precizează ISU.

Poliţia a anunțat că a deschis dosar penal.

"La data de 14 mai, poliţiştii Secţiei de Poliţie nr. 4 Ploieşti au fost sesizaţi de către agenţii de pază ai unei societăţi comerciale cu privire la faptul că un paratrăsnet cu înălţimea de 30 m, care ar avea în vârf un element radioactiv (cobalt), nu mai este la locul lui, existând posibilitatea ca acesta să fie sustras sau căzut", a anunțat Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova.

În acest caz a fost deschis dosar penal pentru nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive.