Ancheta Secției speciale în dosarul privind alegerile locale din Sectorul 1 nu a fost finalizată, iar termenul a fost prelungit până la 1 august, la cererea Poliţiei Capitalei, care a invocat volumul mare de muncă, potrivit Parchetului General. Instituția spune că din verificările făcute până acum nu s-a putut stabili diferenţa de voturi între candidaţi - Clotilde Armand și Dan Tudorache.

Clotilde ArmandFoto: Agerpres

Parchetul General a transmis, joi, că în dosarul privind alegerile locale din Sectorul 1 București, aflat în instrumentarea Secției pentru infracțiunile din justiție, activitățile dispuse de procurorul de caz prin ordonanța din 5 februarie 2021 nu au fost finalizate, Poliția Capitalei solicitând motivat prelungirea termenului stabilit.

  • "Luând în considerare complexitatea procedurilor și volumul mare de muncă pe care îl implică, procurorul de caz a aprobat solicitarea menționată și a fixat un nou termen de finalizare, respectiv 1 august 2021.
  • Menționăm că din verificările efectuate nu s-a putut stabili diferența de voturi între candidați, nefiind finalizate activitățile dispuse de către procuror.
  • Pe măsura derulării cercetărilor vom comunica informații suplimentare, în limitele impuse de Codul de procedură penală și de Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 197 din 17 septembrie 2019", a transmis Parchetul General.

Precizările vin în contextul în care miercuri în spațiul public au apărut informații că Secția Specială, care instrumentează acest dosar, ar fi descoperit că există o diferență mare între buletinele de vot existente fizic și numărul total de voturi exprimate, iar rezultatul ar fi în defavoarea actualului primar, care de fapt nu ar fi câștigat alegerile în competiția cu Dan Tudorache.

Clotilde Armand a reacționat printr-un mesaj pe Facebook:

  • "E oficial... dar pe surse! La A3, RTV și restul publicațiilor abonate până acum la banii locuitorilor din Sectorul 1 se spune că am pierdut alegerile. Sunt știri false. Este a 4-a oară în ultimele 6 luni când aflăm că hoțul strigă hoții și se jură că nu fură. Dl. Ciolacu declară că îmi dau demisia iar restul pesediștilor vor fi fericiți pentru că vor putea jefui în continuare comunitatea din Sectorul 1. Ghinion. Nu plec nicăieri iar rezultatul alegerilor a fost validat de 4 instanțe judecătorești. Nimeni și nimic nu mai poate să răstoarne rezultatul alegerilor. Nici măcar secția creată de Dragnea.
  • Ați mințit poporul cu televizorul, dle. Ciolacu. De cele 473 de procese verbale găsite flagrant asupra unui membru PSD deasupra sediului Biroului Electoral de Sector 1 în Direcția de Mediu a primăriei pare că au uitat pesediștii. Și de ancheta de la Secția 4 de poliție sau de imunitatea fostului primar obținută cu un post de parlamentar.
  • Oameni buni, nu-i credeți. Lăsați-i să urle de disperare pentru că au pierdut privilegiile și le-am distrus rețeaua de făcut bani necinstiți.
  • Cu cât urlă mai tare cu atât înseamnă că facem ceea ce trebuie. Am început să arăt românilor dimensiunea jafului pesedist din Sectorul 1 și nu mă voi opri până când toți cei responsabili vor plăti în fața Justiției pentru fărădelegea lor. Continuăm".

În februarie, un procuror de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a dispus, printr-o ordonanţă, ca Poliţia Capitalei să renumere toate voturile exprimate la alegerile locale din septembrie 2020 pentru funcţia de primar al Sectorului 1 al Capitalei, câştigate de Clotilde Armand (USR) în faţa lui Daniel Tudorache (PSD).

Demersul avea loc cu două zile înainte ca plenul CSM să discute proiectul de desființare a controversatei secții de anchetare a magistraților.

Procurorul Sorin Iaşinovschi a deschis un dosar penal în acest caz, fiind începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de abuz în serviciu, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Dosarul a fost deschis după ce PSD a depus, în 2 octombrie 2020, o plângere penală la SIIJ, în care reclama fapte penale care ar fi fost comise de către preşedintele USR, Dan Barna, Andrei Nicolaescu - membru USR şi de către Nicolae Sprîncu - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1.

Potrivit ordonanţei întocmite de procurorul Sorin Iaşinovschi, în cadrul anchetei s-a dispus ridicarea listelor electorale permanente, suplimentare şi complementare utilizate la secţiile de votare din Sectorul 1, liste aflate în custodia Judecătoriei Sectorului 1, scria Agerpres. De asemenea, procurorul a dispus ridicarea buletinelor de vot utilizate, neutilizate şi nule de la cele 166 secţii de votare din Sectorul 1, stocate în 1.509 saci aflaţi în custodia Tribunalului Bucureşti.

Conform datelor AEP, la alegerile din septembrie 2010 pentru funcţia de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidatul susţinut de PNL şi Alianţa USR-PLUS, a câştigat scrutinul cu 40,94%, respectiv 36.455 de voturi. Daniel Tudorache, candidatul PSD, a întrunit 39,81%, reprezentând 35.451 de voturi.

Daniel Tudorache a contestat însă acest rezultat şi a depus o plângere penală la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, după ce Antena 3 a difuzat imagini cu mai multe persoane care intră în sediul Biroului Electoral al Sectorului 1, unde erau depozitaţi saci cu voturi.