Fostul președinte al PSD Mircea Geoană își primește cele 3 ceasuri de lux primite cadou de la Marian Vanghelie și confiscate de anchetatori în dosarul în care fostul primar al Sectorului 5 este judecat din 2015, pentru corupție, iar joi a fost condamnat în prima instanță.

Mircea GeoanaFoto: HotNews / DP

Decizia a fost luată de Tribunalul București: "(....) dispune restituirea bunurilor menţionate în ordonanţa emisă la 25.05.2015 de către procuror (vol. 72, filele 6-11) către intimatul Geoană Mircea - Dan şi ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra lor".

Magistrații au luat această decizie joi, când l-au condamnat pe fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie la 11 ani și 8 luni de închisoare în procesul de corupție în care a fost trimis în judecată de DNA în 2015.

De asemenea, fostul primar al Sectorului 5 este obligat de instanță să plătească daune materiale de 15.044.700 de euro către Primăria de sector, constituită parte civilă în proces. Decizia instanței nu este definitivă.

Potrivit DNA, Mircea Geoană a primit cadou de la Marian Vanghelie, în perioada 2008-2009, cu ocazia unor zile de naștere sau onomastice, trei ceasuri în valoare de câteva zeci de mii de euro, pe care fostul primar le-ar fi cumpărat din bani primiți mită. Este vorba despre două ceasuri Vacheron Constantin și unul Glashutte, model Panomatic Crono.

În 2015, Mircea Geoană a fost audiat de DNA în legătură cu aceste ceasuri, în condițiile în care nu le-a trecut în declarația de avere. De asemenea, procurorii anticorupție au pus sechestru pe cele trei ceasuri primite de Geoană, pentru a recupera o parte din prejudiciul din dosarul lui Vanghelie.

Mircea Geoană a spus la acea vreme că cele trei ceasuri primite de la Marian Vanghelie au fost "simple cadouri", la aniversarea sa de 50 de ani.

"Sub nicio formă acestea nu au făcut obiectul unei discuții de orice natură. Mi le-a oferit în calitate de coleg. Nu a avut sub nicio formă nicio legătură, nici politic, nici administrativ. Le-am primit cu ocazia a două onomastici, onomastica mea la împlinirea vârstei de 50 de ani și a soției. Nu cunosc nimic cu privire la proveniența lor. Nu îmi amintesc marca lor, le-am predat la DNA, erau neatinse de ani de zile", afirma Geoană, care a fost atunci audiat de instanță în calitate de martor.

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2015 pentru nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani. Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un "comision" de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse şi primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului Local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar şi pentru a dispune plata lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Marian Vanghelie a fost primarul Sectorului 5 între anii 2000 şi 2016, iar la alegerile locale din septembrie 2020 a candidat fără succes pentru un nou mandat.