Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJR) a admis recursul lui László Tőkés şi a obligat, miercuri, Curtea de Apel Bucureşti să rejudece legalitatea retragerii decoraţiei acordate lui László Tőkés, potrivit Hirado.hu.

Laszlo Tokes (foto arhiva)Foto: AGERPRES

László Tőkés a primit decoraţia “Steaua României” de la fostul preşedinte Traian Băsescu, la aniversarea a 20 de ani de la Revoluţia din 1989, pentru rolul pe care l-a avut în izbucnirea revoluţiei care a dus la căderea dictaturii Ceauşescu. În martie 2016, preşedintele Klaus Iohannis i-a retras această decoraţie. Retragerea decoraţiei a fost iniţiată de fostul premier Victor Ponta, în 2013, după ce László Tőkés a propus Ungariei să îşi asume un rol protector cu privire la maghiarii din Transilvania, pe modelul Austriei cu privire la Tirolul de Sud din Italia.

Politicianul maghiar a solicitat instanţei anularea decretului prezidenţial de retragere a decoraţiei, însă în noiembrie 2016, în calitate de primă instanţă, Curtea de Apel Bucureşti i-a respins cererea.

Potrivit lui Előd Kincses, avocatul lui László Tőkés, sentinţa pronunţată miercuri este o veste bună. În opinia sa, aceasta anticipează o sentinţă finală care va anula decretul prezidenţial de retragere a decoraţiei. Avocatul – acelaşi care l-a apărat pe László Tőkés şi în procesul cu privire la evacuarea sa din 1989, din locuinţa de la Timişoara – şi-a exprimat opinia potrivit căreia decretul prezidenţial a fost neconstituţional.