Mai multe oi de la o stână din zona oraşului Ocna Mureş au fost atacate de şacal, animal care şi-a făcut prezenţa pe teritoriul judeţului Alba în urmă cu peste un deceniu.

Sacal auriu, filmat in TulceaFoto: Captura YouTube

Coordonatorul tehnic al Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba, Felix Bogdan Dragomir, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că şase oi de la un staul din zona Ocna Mureş au fost atacate de un şacal, trei dintre ele fiind omorâte, iar trei rănite. Atacul a avut loc pe timp de noapte.

Identificarea animalului s-a făcut pe baza urmelor lăsate pe sol şi observate a doua zi şi, de asemenea, pe modalitatea de atac, respectiv pe sfâşierea ovinelor, a explicat Felix Bogdan Dragomir.

Acesta a menţionat că pe fondul de vânătoare în cauză a fost alocată o cotă de extragere de 3 şacali, lucru care s-a realizat. Atacul asupra oilor arată faptul că sunt mai mulţi şacali în zona respectivă.

Dragomir a postat pe contul său de Facebook mai multe fotografii cu oile atacate.

Şacalul şi-a făcut simţită prezenţa în sudul ţării în urmă cu câteva decenii, fiind depistat în anul 2009 şi în judeţul Alba.

Un astfel de animal a fost vânat accidental atunci în zona Cricău, fiind confundat cu o vulpe, dovedindu-se ulterior că era şacal. Apoi, alţi doi-trei şacali au fost vânaţi în anii următori tot în apropiere de Alba Iulia, pe fondurile cinegetice de la Berghin, Straja. Un alt şacal a fost lovit mortal pe DN7 (E68), la Balomir.

Se bănuieşte că, cel mai probabil, şacalii au apărut în Ardeal venind pe Mureş, din Ungaria.