Ministerul Afacerilor Externe a anunțat într-un comunicat oficial că urmărește îndeaproape evoluția situației din Israel și condamnă cu fermitate tirurile de rachetă lansate din Fâșia Gaza, care vizează zone civile locuite din Israel.

Ministerul Afacerilor ExterneFoto: MAE / Facebook

„MAE regretă profund toate pierderile de vieți înregistrate în ultimele zile în rândul populației civile, acestea trebuind evitate cu orice preț. Aceste evoluții au potențialul de a deteriora grav situația de securitate din regiune, fiind necesară evitarea unei escaladări suplimentare a tensiunilor”.

Comunicatul amintește de asemenea că România susține implementarea soluției celor două state, Israel și Palestina, „care să coexiste în pace și securitate ca singura opțiune viabilă de natură să răspundă aspirațiilor legitime ale părților”.

Totodată, MAE precizează că, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la nivelul instituției, a fost constituit un Task Force care s-a întrunit de urgență pentru monitorizarea permanentă și evaluarea situației, precum și identificarea principalelor direcții de acțiune menite să sprijine cetățenii români și membrii de familie ai acestora care se află în zona afectată de conflict.

„Până la acest moment, misiunile diplomatice ale României la Tel Aviv și Ramallah nu au primit nicio solicitare de asistență consulară din partea cetățenilor români”, anunță comunicatul.

MAE recomandă cetățenilor români din regiune să manifeste atenție și vigilență sporite, precum și precauție, cu evitarea zonelor declarate în stare de urgență. MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah: +970-(0) 59 201 3761, precum și la numerele de telefon ale Ambasadei României la Tel Aviv: +972 3 529 0613; +972 3 5244644; +972 3 5242482, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279.

Anunțul MAE vine după ce Hamas a lansat marți 137 de rachete în „cinci minute” către Israel, lansările simultane încercând fără succes să treacă de scutul antirachetă „Domul de Fier” al Israelului.

REFERINȚĂ: