Reporterii Recorder au verificat în mai multe județe stadiul campaniei de împădurire ”O pădure cât o țară”, susținută de către președintele Klaus Iohannis și de către Guvern. Concluzia - "cea mai mare campanie de împăduriri din ultimii zece ani” a fost, de fapt, cea mai slabă campanie de împăduriri din ultimul deceniu.

Lansare campanie o padure cat o taraFoto: Presidency.ro

UPDATERegia Națională a Pădurilor - Romsilva spune că în reportajul Recorder există o eroare care vizează Ocolul Silvic Snagov. ”În reportaj este prezentată o parcelă de 3 hectare din Ghermănești, Pădurea Snagov, care nu ar fi fost împădurită. Am fost astăzi în parcela 75B1, la care se face referire în reportajul Recorder, iar din imagini puteți să observați că parcela de 3 hectare a fost împădurită în campania de împăduriri din toamna anului 2020, iar astăzi erau efectuate lucrări de întreținere a puieților forestieri plantați. De asemenea, vă prezentăm imagini din altă parcelă împădurită în campania de împăduriri de primăvară de anul trecut, tot de la Ocolul Silvic Snagov”, arată Romsilva.

În 2008, Parlamentul vota o lege prin care statul era obligat să împădurească 2 milioane de hectare de teren până în anul 2035. România încerca, astfel, să recupereze decalajul față de celelalte țări din Uniunea Europeană, unde media suprafeței împădurite este de 38%. Noi aveam doar 29% și eram la coada clasamentului. Tot acolo suntem și acum, după 12 ani în care toate guvernele trecute pe la conducerea țării au tratat campaniile de împădurire doar ca pe niște instrumente de PR, scriu jurnaliștii de la Recorder.

Anul trecut, Costel Alexe, pe atunci ministru al Mediului, a lansat campania „O pădure cât o țară”, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis. A fost declarată „cea mai mare campanie de împădurire din ultimii zece ani” și s-au pregătit spoturi publicitare și acțiuni de plantare în care cei mai importanți politicieni ai țării s-au lăsat filmați și fotografiați cu cazmaua în mână.

Reporterii Recorder au verificat stadiul campaniei de împădurire ”O pădure cât o țară” și au mers în mai multe județe care apar în evidențele Ministerului Mediului că în 2020 ar fi plantat zeci de mii de puieți. Recorder a constatat, după ce a verificat în 11 parcele care figurau pe harta online a ministerului, că doar în 5 erau plantați puieți.