Un copil de 2 ani şi 5 luni din judeţul Buzău a fost omorât în bătaie de către mama sa, care inițial a susținut că acesta ar fi căzut din pat, iar apoi că unul dintre fraţii mai mari l-ar fi bătut. Copilul fusese dat în plasament unui asistent profesionist la scurt timp după naştere, dar în septembrie 2020 a fost reintegrat în familia sa, la cererea mamei, în urma deciziei unei instanţe judecătoreşti.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, copilul ar fi fost ucis în luna februarie, dar acum încep să se contureze evenimentele, în urma necropsiei, dar şi a expertizei psihiatrice la care a fost supusă mama copilului, o femeie de 26 de ani din oraşul Pogoanele, scrie News.ro.

Copilul a murit în luna februarie, când un echipaj de la Ambulanță l-a găsit în stop cardio-respirator, cu vânătăi şi muşcături pe corp. Inițial, mama copilului le-a spus anchetatorilor că micuţul ar fi căzut din pat, după care a susținut că unul dintre fraţii vitregi mai mari l-ar fi bătut şi astfel ar fi survenit decesul.

În urma probelor, dar şi a mărturiei unuia dintre copiii femeii, o fată de 11 ani, mama copilului a fost internată pentru expertiză neuropsihiatrică la Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca.

"Dosarul a fost înregistrat iniţial ca moarte suspectă, însă după efectuarea necropsiei s-a constatat că leziunile ce au condus la decesul victimei sunt rezultatul unor agresiuni exercitate în cadrul familiei, din primele cercetări rezultând că este vorba despre mama acestuia. În prezent, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize neuropsihiatrice asupra suspectei, urmând ca în funcţie de concluziile expertizei să se dispună măsurile procesuale corespunzătoare", a declarat, marţi, prim-procurorul Valerică Văsîi de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Conform reprezentanţilor Asistenţei Sociale din cadrul Primăriei Pogoanele, de la naştere copilul a fost dat în grija unui asistent maternal, unde a stat până în 24 septembrie 2020, când familia a cerut şi a primit copilul acasă.

  • "De la acea perioadă, familia a fost monitorizată, ajutată, îndrumată, a primit ajutoare sociale, a fost sprijinită, până s-a întâmplat ce s-a întâmplat.
  • Copilul a fost reintegrat în baza unei sentinţe judecătoreşti, au fost făcute rapoarte, evaluări, a fost dorinţa lor de a-şi lua copilul acasă. Nu a reieşit că ar fi probleme. Familia mai are doi copii, o fată de 11 ani şi un băiat de 4 ani, fata se află în urma celor întâmplate într-un centru de primire în regim de urgenţă minori, iar băiatul se află la bunica paternă. A trebui să securizăm copiii după nenorocirea care s-a întâmplat", a declarat un reprezentant al Asistenţei Sociale de la Primăria Pogoanele, conform News.ro.

De asemenea, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău susţin că, în urma evaluărilor care au fost făcute după reintegrarea copilului în familie, nu a reieşit că micuţul ar fi în pericol.

  • "Minorul a fost reintegrat în familie prin sentinţă civilă, urmată de o perioadă de monitorizare în care nu au fost semnalaţi factori de risc. Cu privire la ceilalţi minori din familie, precizăm că băiatul se află în grija bunicii paterne, iar minora beneficiază de măsura de protecţie în cadrul centrului de primire în regim de urgenţă. Pentru ambii copii se analizează posibilităţile legale privind stabilirea unei măsuri de protecţie, cu accent pe identificarea unui mediu de tip familial", a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovacs.

În afara copilului ucis, femeia mai are doi copii de 3 şi 11 ani şi locuia cu concubinul ei, care nu este tatăl micuţului.