Consiliul pentru Combaterea Discriminării a primit mai multe sesizări legate de declarațiile IPS Teodosie potrivit căruia nu este discriminare că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei şi că femeia "nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”. Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a afirmat marți, la Digi FM, că îl va chema pe Arhiepiscopul Tomisului să dea explicații, dar că instituția nu va sancționa "ceva ce ar putea fi interpretările unei credințe religioase".

Arhiepiscopul TeodosieFoto: Agerpres

"Ceea ce vom analiza noi în această speță și în oricare alta de acest gen este contextul în care s-a făcut declarația, conținutul, scopul - dacă a fost sau nu o intenție de a aduce o atingere demnității anumitor categorii de persoane - și, desigur, calitatea celui care a făcut declarația, pentru că vorbim despre un formator de opinie, care influențează comportamente din societate. Nu punem în discutie în niciun caz interpretări ale Vechiului Testament, Noului Testament sau canoanelor", a declarat șeful CNCD.

El a spus că instituția va solicita un punct de vedere inclusiv Bisericii Ortodoxe, nu doar IPS Teodosie.

Asociaţia VeDem Just a anunţat, sâmbătă, că a sesizat Consiliul pentru Combaterea Discriminării, în urma declaraţiilor făcute de IPS Teodosie cu privire la femei.

Arhiepiscopul Tomisului, a reacționat spunând că el, de fapt, prețuiește femeile, iar "cei care s-au scandalizat nu cunosc textul Sfintei Scripturi”. "Dacă Sfânta Scriptură aduce discriminări, cei care au această părere trebuie să-l dea pe Dumnezeu în judecată”, a spus el.

Și Arhiepiscopia Tomisului a susţinut că afirmaţiile IPS Teodosie sunt bazate pe înscrisuri ale Bibiliei: "Referitor la sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just, cu privire la declaraţiile ÎPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului se întreabă dacă CNCD va sancţiona, în premieră, un cult oficial recunoscut de către Statul Român, întrucât afirmaţiile ÎPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei".

Reamintim că arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a declarat joi, la emisiunea Dialog duhovnicesc de la Radio Dobrogea, că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei şi că femeia "nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”. "Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă”, a mai susținut Arhiepiscopul Tomisului.