Procurorii DIICOT au trimis marți în judecată șase persoane acuzate că au spart adresele de e-mail ale unor vedete din România şi le-au clonat cartelele SIM ale telefoanelor mobile, apoi le-ar fi furat identitatea şi au reuşit să scoată bani din conturile lor bancare. Potrivit anchetatorilor, au fost vizate în special persoane publice și artiști care foloseau numere de telefon alocate de către o anumită companie de telefonie mobilă.

DIICOTFoto: Agerpres

Cele 6 persoane au fost trimise în judecată pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, alterarea integrității datelor informatice, participație improprie la săvârșirea infracțiunii de alterare a integrității datelor informatice, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, complicitate la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fraudă informatică, complicitate la fraudă informatică, fals informatic și fals material în înscrisuri sub semnătură privată.

Cum acționa gruparea

Procurorii DIICOT spun că, începând cu decembrie 2019, liderul grupului infracțional, cu ajutorul celorlalți membri, folosindu-se de datele de identitate ale victimelor, a făcut demersuri pentru înlocuirea cartelelor SIM ale acestora, preluând astfel controlul asupra numerelor de telefon. Au fost vizate în special persoane publice și artiști care foloseau numere de telefon alocate de către o anumită companie de telefonie mobilă.

Având control asupra numerelor de telefon, liderul grupării a reușit să acceseze de pe anumite platforme conturile de e-mail ale victimelor, profitând de sistemul autentificării în doi pași (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon care este sincronizat cu contul de e-mail. Astfel, a fost posibilă schimbarea parolei de acces și restricționarea accesului victimei la cont. De asemenea, liderul grupării a setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de e-mail, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.

Obținând controlul asupra adreselor de e-mail ale victimelor, liderul grupării a avut acces la informații personale și financiare, respectiv fotocopii ale actelor de identitate, documente de înființare ale societăților comerciale, facturi de la utilități, extrase de cont, conturi de utilizator din diferite aplicații de cumpărături sau de internet banking și la alte informații referitoare la viața privată a victimelor, spun procurorii.

De asemenea, având control asupra numerelor de telefon și asupra conturilor de e-mail, el a accesat ilegal conturile de utilizator ale victimelor de pe o platformă de socializare, după care a restricționat accesul la acestea prin modificarea parolelor și a solicitat prietenilor acestora ajutor financiar, folosind diferite pretexte. Banii au fost virați în conturi deschise într-o aplicație mobilă, dar și în conturi bancare.

Totodată, inculpatul a solicitat în numele victimelor obținerea unor credite de la bănci și de la instituții financiare nebancare. Folosind datele personale ale victimelor, liderul grupării a obținut accesul la conturile de internet banking ale victimelor și a transferat diferite sume de bani către conturile celorlalți membri ai rețelei.

DIICOT precizează că au fost instituite măsuri asiguratorii, iar dosarul a fost trimis Tribunalului București.

Potrivit Știrilor PRO TV, printre victimele grupării s-au numărat cântăreții Gabriel Dorobanțu și Jean de la Craiova, actorul Adrian Nartea și tatăl Andreei Bălan.