​Cel mai mare pelerinaj după ridicarea interdicției de către guvern va fi cel de la Sumuleu Ciuc, din sâmbăta Rusaliilor Catolice, din 22 mai. Vicepremierul Kelemen Hunor a precizat că decizia de a se putea desfășura pelerinaje religioase în această perioadă a fost luată la cererea UDMR.

Pelerinaj Sumuleu Ciuc, 2019Foto: AGERPRES

„Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, însă la cererea UDMR se vor putea ține pelerinaje religioase în această perioadă, desigur cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc este o sărbătoare importantă pentru comunitatea noastră, indiferent de confesiune, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est. Din cauza pandemiei, anul trecut am putut urmări slujba doar la televizor și online, dar anul acesta vom putea fi din nou în şaua dintre munţii Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, chiar dacă într-un număr mai mic. De Paști, comunitatea din Miercurea Ciuc a dat dovadă de faptul că se poate participa la sfințirea bucatelor cu respectarea măsurilor epidemiologice. Sunt convins că credincioșii care vor veni la pelerinaj, vor da dovadă de aceeași disciplină!”, a scris pe Facebook Kelemen Hunor.

Guvernul a prelungit luni starea de alertă însă a eliminat restricţia legată de domiciliu privind participarea la pelerinaje religioase sau procesiuni. În acest caz, trebuie respectate măsurile de protecție sanitară anti-COVID-19.