Agenţia Europeană a Medicamentului ar putea acorda autorizarea pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, a declarat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. El a precizat că în România aproximativ 800.000 de copii ar fi eligibili.

Vaccinul Pfizer-BioNTechFoto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
  • "În general, există un decalaj de circa o lună între o autorizare eliberată de FDA (Agenţia americană pentru Medicamente) şi cea eliberată de Agenţia Europeană a Medicamentului. Deci, ne aşteptăm ca, probabil, sfârşit de mai - început de iunie să acorde şi Agenţia Europeană a Medicamentului această autorizare", a spus medicul militar.

El a susținut că România va avea suficiente doze de vaccin pentru imunizarea copiilor de 12 - 15 ani, precizând că sunt peste 20 de milioane de doze Pfizer deja contractate, care pot fi livrate până în septembrie, ceea ce va asigura vaccinarea şi pentru această grupă de vârstă.

  • "Ca să înţelegem, între 12 şi 15 ani vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile, nu e un număr foarte mare, deci putem asigura practic 1,6 milioane de doze. Putem să asigurăm sută la sută acoperire vaccinală. (...)
  • Deci avem doze suficiente încât să asigurăm şi vaccinarea acestei grupe de vârstă, mai ales că nu vorbim de un dozaj diferit sau de o schemă diferită, acelaşi tip de vaccin se poate folosi fără nicio problemă", a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Autorizarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech a fost extinsă la adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani în Statele Unite, a anunţat luni Agenţia americană pentru Medicamente (FDA), notează AFP și Agerpres. Acesta este "un pas important în lupta împotriva pandemiei de COVID-19", a declarat Janet Woodcock, şeful interimar al FDA, într-un comunicat. "Acţiunea noastră de astăzi permite protejarea unei populaţii mai tinere împotriva COVID-19", a adăugat ea.