Procurorii DNA au declanșat o anchetă pentru abuz în serviciu în legătură cu modalitatea în care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale sălbatice, în cazul uciderii ursului Arthur, în 13 martie, într-o arie naturală protejată din Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein.

ursul ArthurFoto: Agent Green

Dosarul penal a fost deschis in rem, adică pentru fapte.

  • "Procurorii din cadrul DNA efectuează acte de cercetare pentru suspiciunea săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, în legătură cu modalitatea în care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale sălbatice, în contextul uciderii, în luna martie 2021, a unui exemplar din specia urs brun, din aria protejată Oituz – Ojdula.
  • Urmărirea penală se face doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe pentru a se stabili dacă fapta intră sau nu intră sub incidență penală", a transmis marți DNA, pentru HotNews.ro.

Și procurorii din Covasna fac o anchetă în acest caz pentru braconaj, vânarea în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept. Aceasta, în condițiile în care specia este strict protejată, iar vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente.

Cazul, și în atenția Comisiei Europene

Cazul este și în atenția Comisiei Europene. Comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, a anunţat luni că ''analizează'' informaţiile provenite de la mai multe ONG-uri în legătură cu ursul împuşcat în România de către prinţul de Liechtenstein, a relatat luni seară politico.eu, potrivit Agerpres.

''Serviciile mele analizează acum detaliile acestui caz, pe care îl urmărim foarte atent'', a declarat luni comisarul european Virginijus Sinkevicius în comisia pentru mediu a Parlamentului European. ''Am încredere că autorităţile române anchetează acest incident în mod foarte detaliat'', a adăugat el, răspunzând unei întrebări adresate de eurodeputatul Nicolae Ştefănuţă, membru al grupului Renew Europe.

Organizațiile Agent Green și VGT (Austria) au semnalat săptămâna trecută că cel mai mare urs brun din România - Arthur - a fost împușcat într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee.

Conform celor două organizații, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Cele două organizații spun că, în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.

Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

Arthur avea 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană, spune Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a susținut că a împușcat alt urs, nu pe Arthur, și că are ”dovezi fotografice” în acest sens, potrivit primelor declarații făcute de acesta pentru cel mai mare ziar austriac, Kronen Zeitung. De asemenea, el a susținut că a împușcat animalul la 250 de metri de casele unui sat, fiind însoțit de ”ghizi de vânătoare locali”.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunța că două anchete sunt în derulare după vânarea ursului Arthur. El preciza că un ordin derogatoriu a fost aprobat pe 17 februarie după ce asociația de vânătoare din zona în care Arthur a fost ucis a depus o solicitare de extragere a unui exemplar de urs.

Ministrul Mediului ar urma să prezinte marți după-amiază primele concluzii ale anchetei făcute de minister în acest caz.