Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat luni, la finalul Summitului B9, că este nevoie de o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a SUA, în România și în sudul Flancului Estic, pe fondul situaţiei îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, Iohannis a subliniat că acțiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune sunt îngrijorătoare și contribuie la menținerea unui accentuat climat de insecuritate.

”Situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră – despre care am discutat pe larg – ne-a dovedit că trebuie să ne menţinem vigilenţa. Așadar, NATO trebuie să continue să își întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar și coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De aceea, am pledat – inclusiv în discuția cu Președintele Biden – pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a SUA, în România și în sudul Flancului Estic”, a spus Iohannis.

De asemenea, potrivit șefului statului, participarea Preşedintelui SUA, Joseph Biden, şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, a întărit sentimentul unităţii aliate.

La Summitul B9 au participat prin videoconferinţă preşedintele SUA, Joe Biden, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi ceilalţi şefi de state din Formatul Bucureşti - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Ungaria.