Demolarea IMGB, prin ochii unor foști angajați. De la „mândria industriei comuniste”, la Mineriada cu „Noi muncim, noi nu gândim” și viitorul imobiliaro-corporatist

de Gruia Dragomir     HotNews.ro
Duminică, 9 mai 2021, 8:58 Actualitate | Esenţial


IMGB in 2005
Foto: Alamy / Profimedia
​Doi foști angajați ai Întreprinderii de Mașini Grele București (IMGB) povestesc acum, la demolarea fabricilor, despre cum au trecut prin toate etapele, de la construirea de turbine pentru Centrala nucleară de la Cernavodă, la huiduirea lui Ceaușescu în decembrie 1989, Mineriadă și prezentul previzibil: „Nu cred că IMGB putea avea o altă soartă decât cea pe care a avut-o”.

La sfârșitul lunii aprilie a început demolarea Întreprinderii de Mașini Grele București (IMGB), colosul industrial care mai era numit și „mândria industriei lui Ceaușescu”.

Pe cele 54 de hectare, pe care se întindea platforma IMGB, se vor construi blocuri și clădiri de birouri. Este cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată, în ultimii zece ani, în România, iar beneficiarul este SIF Banat Crişana, societatea de investiţii condusă de Bogdan Drăgoi, fost ministru de finanţe în guvernul Ungureanu.

Cel mai probabil, această zonă a Bucureștiului se va transforma în noua Pipera. Pe cei 540.000 de metri pătrați, SIF Banat Crişana ar fi dat 40 de milioane de euro sud-coreenilor de la Doosan Heavy Industries, care au preluat IMGB în 2006 de la Kvaerner, cu 26 milioane dolari.

La rândul său, concernul norvegiano-britanic Kvaerner a preluat IMGB de la statul român în 1998, pentru suma simbolică de 1 dolar- o tranzacție controversată și cu multe ecouri în presa din acei ani.

Am vrut să aflu cum privesc oamenii care au lucrat acolo toată această transformare, așa că am căutat și am găsit doi foști „imgbiști” care au fost dispuși să ne răspundă la câteva întrebări.

Adrian Goia are 53 de ani și a lucrat ca laborant timp de 4 ani la IMGB. Azi lucrează în IT și întreține site-ul unei firme de comerț online. La întrebarea dacă ar fi putut exista o altă soartă pentru IMGB, Adrian mi-a spus:

„Nu cred că IMGB putea avea o altă soartă decât cea pe care a avut-o, în condițiile unei economii de piață în care statul nu mai are politici economice (și, în general, nici un fel de politici de dezvoltare), așa cum e în România zilelor noastre.”

Florin Boanca a terminat liceul nr. 1 IMGB în 1980 și s-a angajat la secția Turbine, una dintre secțiile fanion ale IMGB, după cum spune chiar el.

„După armată, în 1982, am revenit în același loc, ca lăcătuș montator turbine. În 1986 am trecut la control nedistructiv în același secție, pâna în 1990. Perioada lucrată la IMGB a fost... „normală” pentru un tânăr UTC-ist, care nu știa prea multe lucruri externe pentru comparație…”

Ca și Adrian, Florin ne spune că nu crede că IMGB putea avea alt destin. „În contextul României anilor '90, IMGB se îndrepta ușor spre faliment, unele secții erau din start nerentabile, din cauza consumului energetic și a lipsei de desfacere a unor produse necompetitive…

Apoi, interesul imobiliar cred că a determinat în bună măsură mersul IMGB-ului… În ultimul timp, foarte puțini foști colegi mai lucrau la IMGB, unii dintre ei lucrau la mici societăți înființate după 1990 de unii dintre bunii profesioniști care lucrau la Turbine. IMGB s-a pliat pe "drumul" industriei românești.”

Ce a însemnat IMGB pentru România, înainte de ‘89Florin Boanca în 1984 și în 2020. FOTO: Arhiva personală


IMGB a fost construită în București în 1963 și făcea parte din politica industrializării forțate impusă de comuniști. În perioada următoare, IMGB a cunoscut o expansiune și o dezvoltare care l-a făcut mândru pe fostul dictator, Nicolae Ceaușescu.

Uzina producea utilaje și piese grele complicate, cum ar fi turbinele de aburi, inclusiv prima turbină de 700 MW pentru Centrala nucleară de la Cernavodă, sau cilindri pentru laminoarele combinatului siderurgic de la Galați, cu o greutate de 150 de tone.

De fapt, Florin Boanca este unul dintre cei care au lucrat la imensa turbină. Despre munca lui aici, el ne spune: „Aș pune pe primul loc al realizărilor profesionale participarea la montarea unei turbine de 700 MW! Și controlul făcut unor rotori imenși pentru General Electric.”

Înainte de Revoluție, aici funcționau mai multe fabrici: IMGB, FECNE, General Turbo, Upetrolam, Romenergo Mecanica, Pressofusioni etc., iar în total însumau în jur de 13.000 de angajați.

Vizitele lui Ceaușescu la IMGB erau o tradiție și aveau loc de multe ori alături de alţi şefi de stat. Cel mai puternic exemplu în acest sens este că în anii ‘70, ca urmare a negocierilor dintre Ceauşescu şi președintele american Jimmy Carter, au fost obţinute licenţe de livrare în SUA.

IMGB a exportat în Statele Unite un arbore de generator pentru centrale electrice de 120 de tone. IMGB a însemnat și dezvoltarea rețelei de metrou a Bucureștiului. Pentru a facilita drumul muncitorilor spre fabrică, Ceaușescu a ordonat construirea a două stații de metrou cu numele IMGB, pe Magistrala 2 a Metrorex: Depoul IMGB (actual Berceni) și IMGB (actual Dimitrie Leonida).

Nu e de mirare de ce era o mândrie să fii „imgbist”, dar mai putem adăuga aici și faptul că în anii ’80 construcţia de ma­şini realiza peste 40% din bu­nurile exportate de România, iar IMGB deţinea o pondere majoră în tot acest export, oferind spre vânzare peste 55% din construcţiile de maşini.

Astfel, pe bună dreptate, IMGB era văzută ca vârful tehnologic al industriei româneşti şi ca una dintre uzinele privilegiate de Partidul Comunist. Mai mult, avea și renumele că aici se poate fabrica orice nu se poate fabrica în alte părți ale țării.

Cu toate acestea, Adrian spune că nu se simte neapărat mândru că a lucrat aici: „Eu unul nu prea le am cu mândria. Cred că e vorba mai degrabă de bucuria pe care și eu, și colegii mei, o aveam făcând parte dintr-un colectiv care făcea o producție industrială de top, și cu miză mare.

Turbinele de la Cernavodă se învârt datorită IMGB-ului, fiind fabricate integral acolo. Se mai produceau robineți de înaltă presiune și tablă specială pentru aceeași centrală, ca și diverse echipamente energetice pentru termocentralele din țară.”

Vizitele lui Ceauşescu prin IMGB erau tratate cu maximă importanţă, iar mobilizarea începea cu câteva săptămâni înainte. Oamenii erau scoşi din pro­ducţie și puși la curățenia, care devenea o prioritate absolută.

Se cunoaște cum șoselele şi aleile erau spălate cu detergent, iar muncitorii îşi scoteau de la naftalină salopetele. De asemenea, se mai spune că pe margi­nea drumurilor erau aduşi şi plantaţi pomi gata înfloriţi, pentru ca în ei să se reflecte producția înfloritoare a uzinei.

Florin chiar are o poveste în legătură cu vizitele tovarășului: „Prin 1983-1984 purtam barbă și, la toate vizitele lui Ceaușescu (destule...), conducerea atelierului mă încuia într-o magazie, unde trebuia să aranjez niște piese deja bine aranjate... Era evident că un bărbos nu dădea bine, nu arăta ca un brav proletar…”

Ce a însemnat IMGB pentru români, imediat după ‘89În mijlocul producției la Kvaerner-IMGB S.A în 2005. FOTO: Alamy/ Profimedia

Angajații de la IMGB erau renumiți pentru munca și realizările lor, dar și ca cei care l-au pus pe Ceaușescu pe fugă. Aceștia ar fi fost aduși forțat la ultimul miting al dictatorului din decembrie 1989, în urma căruia acesta s-a văzut nevoit să fugă cu elicopterul de pe Comitetul Central, fiind mai apoi prins și executat la Târgoviște.

Se spune că muncitorii de la IMGB au fost cei incitați să înceapă scandalul în Piață. Înainte de acel moment, cu un an înainte, Adrian povestește cum Securitatea avea grijă să saboteze „progresul” de la IMGB:

„Era în vara lui 1988. Într-o zi, în faţa porţii uzinei a apărut un TIR cu număr străin, din care au dat jos vreo 5-6 copiatoare Agfa, nou-nouţe. În următoarele zile, ele au fost instalate în câteva secţii, inclusiv la Laborator. Noi eram bucuroşi, pentru că aveam mai toţi de copiat cărţi care nu se găseau în librării.

După vreo 2-3 săptămâni, şeful meu mă cheamă în birou; acolo era şi un mustăcios de la IIRUC (singura întreprindere care repara copiatoare pe vremea lui Ceauşescu; toţi tipii de la IIRUC pe care i-am cunoscut erau mustăcioşi, pesemne mustața era simbolul lor de breaslă).

Şeful îmi spune să-l conduc pe mustăcios în fiecare secţie în care se găsea un copiator. Zis şi făcut. Credeam că mustăciosul o să facă o revizie a copiatoarelor, şi eram curios, pentru că-mi plăcea tehnica.

O dată ajunşi acolo însă, mustăciosul nu revizui nimic, ci doar luă din aparate o mică piesă a cărei lipsă făcea copiatorul inutilizabil. Bucuria noastră fu deci scurtă. Comuniştilor nu le plăceau deloc copiatoarele.”

Istoria ar fi putut să-i consemneze astfel pe „imgbiști”, dar ei și-au creat și un renume negativ, la doar șase luni de la Revoluție. Atunci, când studenții și intelectualii protestau împotriva regimului Iliescu, în Piața Universității, muncitorii de la IMGB au fost aduși în stradă de către puterea care abia se instaurase în România.

Unul dintre sloganurile lor, care va rămâne veșnic lipit de IMGB, a fost „Noi muncim, nu gândim”. Altul a fost „IMGB face ordine”. Lucru care s-a și întâmplat, pentru că IMGB a făcut „ordine” în Piața Universității alături de minerii din Valea Jiului.

La final, după violențele la care au fost supuși studenții și protestatarii din Piață, soldate cu decese și sute de răniți, minerii au fost aplaudați fix de muncitorii de la IMGB.

Mai ales din cauza acestei file de istorie, Florin ne spune că nu se poate mândri cu faptul că a lucrat la IMGB: „Eu nu mă pot mândri cu nimic, cu atât mai puțin cu o fabrică... Da, sunt bucuros că am învățat bine o meserie, dar probabil că aș fi făcut la fel oriunde aș fi lucrat. Am fost norocos că am fost repartizat la un loc de muncă foarte tehnic, de înaltă „ținută”.

Mai degrabă nu sunt mândru că eram IMGB-ist când ne-au scos să strigăm că „Nu ne vindem țara", „Noi suntem muncitori și nu vrem să avem patroni”.

Rușine îmi este de infamul „Coposu roade osul”, când „știam” că unul Coposu nu mâncase salam cu soia cu noi, „poporul”... Din punct de vedere „politic”, mi-a ieșit din cap IMGB-ismul abia prin martie 1990…”

În prezent, la 30 de ani de la acel rușinos moment din istoria IMGB, fabrica este demolată, după ce pe final de activitate mai avea doar câteva sute de angajaţi. Din minunea industriei comuniste, IMGB se va transforma într-un alt loc de pelerinaj pentru corporatiștii din capitală.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20579 vizualizari

 • -5 (43 voturi)    
  Oribil (Duminică, 9 mai 2021, 10:07)

  mdalacu [utilizator]

  Oribila manipulare, oribil ca nu mai producem nimic. Tara de mana a 3-a.
  • -29 (47 voturi)    
   S-a strigat "Ieșiți afara. Plecați toți din țara!" (Duminică, 9 mai 2021, 13:37)

   Rower [utilizator] i-a raspuns lui mdalacu

   "Noi muncim, noi nu gândim” pe care IMGB-istii sau minerii l-ar fi zis este o pura minciuna.

   Corneliu Coposu a fost huiduit la mitingul organizat chiar de el.

   Dovezi video aici:
   https://www.youtube.com/watch?v=zLfSdUjX48Y&t=552s

   In 1990, s-a strigat "Ieșiți afara. Plecați toți din țara!" la adresa PNT, un partid care alături de PNL, fusese inventat de CIA cu scopul răsturnării de la putere a conducerii pro-ruse (Ion Iliescu) instalate de Mihail Gorbaciov care a ordonat KGB-ului lovitura de stat din 22 Decembrie 1989.

   Planul CIA a avut succes abia în 1996, după ce SUA a creat postul PRO-TV în 1995. Etnicul evreu Emil Constantinescu (cel cu Institutul Levantului), agent CIA, a reușit sa câștige alegerile în 1996 iar valoarea sa și a PNT s-a văzut în 2000 când lumea i-a gonit de la putere. Asa de bine au condus țara, asa mare mulțumire au creat ca PNT-ul a fost dat afara din parlament și nu a mai ajuns niciodată acolo iar Constantinescu nici nu a mai candidat ca fusese înregistrat primind ordine de la agenți americani ai CIA. Din cauza asta s-a declarat învins de Securitate și a luat decizia sa nu mai aibă pretenție la președinție în 2000.
   • +10 (30 voturi)    
    hei (Duminică, 9 mai 2021, 16:55)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    In 13 Iunie 1990 era in zona Fac. de Arhitectura. A aparut o coloana de animale de la IMGB, condusi de Bebe Ivanovici, care strigau "IMGB face ordine!". S-au dat la studentii de la Arhictectura, care erau niste fraieri d-aia cu "Fara violenta" si alte prostii din astea. A trebuit sa caram ceva pumni ca sa-i indepartam. Normal, IMGB-istii de atunci trebuia stransi in vechiul sediu si cladirea demolata cu ei inauntru. Nu era nici o paguba si usurau si sistemul de pensii.
    • -5 (11 voturi)    
     Marian Munteanu (Duminică, 9 mai 2021, 19:43)

     shurehand [utilizator] i-a raspuns lui john70

     Crezi ca Marian Munteanu e de acord cu tine?
    • +4 (4 voturi)    
     totusi, nu e OK sa omori oameni (Luni, 10 mai 2021, 12:46)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui john70

     pentru ca au avut alte convingeri decat ale tale, oricat ai fi de convins de justetea convingerilor dvs.
     • 0 (0 voturi)    
      Cine sa nu fie mortul? (Marţi, 11 mai 2021, 16:03)

      DatatoruldeM [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Te referi la Ceausescu in postura mortului? Sau ala nu se pune?
    • -1 (1 vot)    
     Atunci, prin iunie, (Marţi, 11 mai 2021, 12:02)

     Cuca [utilizator] i-a raspuns lui john70

     ...nu am luat bataie de la mineri (am avut mare noroc) ci am luat bataie de la "oamenii de bine" imeghebisti, in Piata Victoriei. Nu faceam nimic, doar treceam pe acolo in drum spre casa, venind din parcul Herastrau.

     Erau oamenii aceia cu "I-Me-Ghe-Be / Face Or-di-ne !".

     Au confiscat si aparatul de fotografiat al tatalui meu - aveam aparatul foto in rucsac - m-au controlat si, cand au vazut acolo aparatul, s-au repezit sa-l ia "Aaaaaa, tu esti d-ala care face fotografii oamenilor ?" si zbang, un pumn in burta ! Astia erau "oamenii de bine".

     PS. Cand treaba incepuse sa devina chiar grava (erau vreo 5-6 in jurul meu, si ma loveau din toate pozitiile, cu pumnii, cu picioarele), a intervenit un "baiat cu ochi albastri", tanar, cam de varsta mea, curat imbracat - nu parea deloc a fi muncitor - si care a dat ordine, scurt - "Gata, lasati-l pe-asta in pace !", si toti urangutanii aia de la IMGB s-au oprit instantaneu.

     Asa ca din punctul meu de vedere sunt 100% de acord cu John70.
   • +11 (15 voturi)    
    Ba e cat se poate de REALA! (Luni, 10 mai 2021, 3:52)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    Expresia " noi muncim, nu gandim!" a fost redata IN DIRECT la TV, la inceputul lui 1990 - doar ca nu apartinea IMGB-istilor, ci unui inginer miner! Nu pot decat sa fiu de acord ca partea a II-a a sloganului i se potrivea DE MINUNE!
    Cat priveste "PNT inventat de CIA" si alte balarii pe care le-ai scris... esti VARZA la istorie (ca toti cei ce voteaza cu AUR, de altfel >:)
    Doar daca nu ti le-a dat cineva pe o fituica, sperand ca lumea a uitat si ca dezinformarea poate merge nestingherita!
    Tu erai, Sosoaco? :P
  • +6 (8 voturi)    
   ba producem, (Luni, 10 mai 2021, 11:01)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui mdalacu

   dar nu mai avem masini grele.
   Producem autoturisme (Dacia si Ford), avem santierul naval de la Constanta, mai avem fosta fabrica Cugir care produce subansambluri auto.
   Pe servicii stam mai bine, suntem excedentari in balanta de plati. Acum nu mai avem industria grea de pe timpul lui Ceauscu, dar nu uita ca avem un PIB de 200 mld de euro (fata de numai 35 mld dolari pe timpul impuscatului). Deci ceva tot producem si noi.
   Ma rog, IMGB nu mai rezista ptr ca nu avea piata la export, tehnica era veche , energofaga si cu costuri de productie mari. Dar nici nu trebuia vanduta la fier vechi. Conventia democrata a vandut-o englezilor pe 1 dolar, iar peste o luna acestia au vandut terenurile de tenis cu 1.5 milioane dolari.
   deci mai prosti ca FPS-ul nu gasesti...macar de o demontau si vindau tot fierul in strainatate, tot uau cateva sute de milioane de dolari pe ea.
 • +11 (15 voturi)    
  dar (Duminică, 9 mai 2021, 10:16)

  codrean [utilizator]

  Ceausescu, la 1963 ?
  Revizuiti textul !
 • +22 (46 voturi)    
  IMGB (Duminică, 9 mai 2021, 10:38)

  termopan [utilizator]

  Eu am locuit si copilărit in berceni, iar in jurul blocului nostru erau doar blocuri alocate exclusiv muncitorilor de la IMGB.

  După revoluție s-a văzut clar de ce poti scoate țăranul din sat dar nu poti scoate satul din țărănoi.
  Ma refer la foști angajați ai CAPurilor, aduși forțat la oraș sa facă munca pe platforma minunata. După 90 au început sa-si scoată pe geam șotiile, copiii sau chiar chiuveta si ce nu le trebuia prin casa.

  Tăiau porcul in scara blocului si imi amintesc de o situație cand porcul a fugit si pomana s-a transformat in munca de detectiv pentru ca alții au sustras mamiferul speriat într-un apartament. Ani de zile a durat dușmănia si numărătoarea cârnaților de pe rândul de garsoniere vs cel de apartamente de 2 camere fara balcon.

  Ma rog, ma bucur ca s-a ales praful. Asta n-au înțeles muncitorii aia cu spirit civic dezvoltat, probabil ca nici acum nu știu ca ei sunt principalii vinovați ca n-a ieșit cum trebuie.

  Ma bucur ca
  • +7 (23 voturi)    
   Absolut genial. (Duminică, 9 mai 2021, 11:05)

   Crop [utilizator] i-a raspuns lui termopan

   Nu ma pot opri din ras.
   • +5 (7 voturi)    
    Realitatea care bate filmul... (Luni, 10 mai 2021, 3:53)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Crop

    :))))))))))))
  • +8 (10 voturi)    
   Vechea dilema comunista.. (Duminică, 9 mai 2021, 22:07)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui termopan

   Poti scoate taranul din sat. Prin educatie. Dar o data educat, va intelege diferenta dintre ideologia comunista si realitatea totalitarista.
  • +6 (6 voturi)    
   Te bucuri, dar cel mai mult (Luni, 10 mai 2021, 8:33)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui termopan

   s-au bucurat cei care au vandut pe 1$ cadavrul ala care uite ca mai valora multe zeci de milioane de euro...
   Ma mir ca au renuntat si la acel dolar spagarii de politicieni de atunci.
   Formula de vanzare era: face atat, dai doar atat si restul il bagi in contul asta, pt mine si partid!
  • -3 (13 voturi)    
   boierule (Luni, 10 mai 2021, 8:42)

   credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui termopan

   locul tau e la paris,a avut barza gps ul gresit!
   de aia costa 10 miliarde reactorul 3,ca tu nu mai faci nimic!
   plimba-te cu trotineta inteligentule!
   • +4 (4 voturi)    
    trotinete cu reactoare (Luni, 10 mai 2021, 21:28)

    termopan [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

    Trebuie sa intelegi ca sa faci reactoare nucleare mai trebuie sa si stii sa le faci. Reactoarele costa la fel, ca le cumperi sau le faci, asta n-ati inteles.
    • -4 (6 voturi)    
     daca citeai,vedeai ce s-a facut la IMGB (Luni, 10 mai 2021, 22:18)

     credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui termopan

     In principal turbina,tevile de presiune la republica,Roman,ai vazut ca intra un canal cat Dunarea in interior pt racire,fundatiile,sarcofagele nu le-a turnat nici strabag,nici bectel,s-au facut tot din pierderea in care era economia Romaniei,turnari continue,cu fier beton cred ca de 45,se vaz de pe autostrada pt 4 reactoare!
     daca era Ceausescu,cu 10 miliarde facea 4 reactoare nu unul!
  • 0 (0 voturi)    
   Adusi cu forta? (Marţi, 11 mai 2021, 16:06)

   DatatoruldeM [utilizator] i-a raspuns lui termopan

   Vorbesti aiurea. Nu i-a adus nimeni cu forta in orase, au plecat ei din sat "sa se faca cineva".
 • +5 (27 voturi)    
  De acord ca statul nu face nimic de 30 de ani (Duminică, 9 mai 2021, 10:45)

  emil bobu [utilizator]

  Dar acum aveti ce vota, nu va mai plangeti, s-a schimbat situatia.
  • -19 (33 voturi)    
   Hai, fă-mă să râd (Duminică, 9 mai 2021, 11:04)

   Lovercraft [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   USR? Ahahahahahahahahahaha !!!!
 • -9 (37 voturi)    
  incompetenta si coruptia gruparii PSDUDMRPNL (Duminică, 9 mai 2021, 10:50)

  hopsinoi [utilizator]

  au distrus economia Romaniei. Industria strategica a Romaniei nu mai este.
  • +7 (41 voturi)    
   alt comunist (Duminică, 9 mai 2021, 11:03)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Care industrie strategica ? Aia facuta fara cap ? Orasele monoindustriale ? Care industrie ? Miroase rau a nostalgie comunista.
   • -2 (28 voturi)    
    Mda (Duminică, 9 mai 2021, 12:34)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

    Mai bine orase monoindustriale decat industrie zero.
    • -5 (13 voturi)    
     Da’ PIBul ? (Duminică, 9 mai 2021, 17:44)

     nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

     PIB cât era în 1989 și cât e acum în 2021?
     • +7 (13 voturi)    
      Lol (Duminică, 9 mai 2021, 19:38)

      Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui nick24

      PIB-ul avanseaza prin simplul progres tehnologic independent de sistem. Cat era PIB-ul in USA in 1989 si cat e acum in 2021 ?

      Sistemul insa influenteaza viteza cu care creste. PIB-ul Romaniei a crescut cel mai mult in perioada 1950-1970, s-a triplat.

      In al doilea rand PIB-ul mare este inutil daca un procent infim din el ramane in tara pentru dezvoltare si cresterea nivelului de trai.
      • +3 (5 voturi)    
       PIB (Luni, 10 mai 2021, 9:31)

       atc [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

       Pai:
       1. de aia s-a prabusit economia comunista, ca crescuse tehnologic?!
       2. PIB an 1990 = an 2000 = de 5,5 ori mai mic decat 2019 ( in 19 ani).
       3. de ce oare doar atat ramane in Ro.?
       .
       • +3 (7 voturi)    
        Lol (Luni, 10 mai 2021, 13:44)

        Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui atc

        1. Nu s-a prabusit din ineficienta, unele tari din africa inca nu au ajuns la nivelul socialist din 1989. Nomenclatura comunista pur si simplu au ajuns la concluzia ca mai bine traieste in lux precum capitalistii din occident, in loc sa fie fortati sa nu aiba yacht si 10 vile. Asa ca au schimbat sistemul voluntar din interior si au devenit oligarhi capitalisti.

        2. Acum fa pentru Nigeria, USA, China. In ultimii 30 de ani au crescut toate PIB-urile tarilor sub influenta tehnologizarii.

        3. Pentru ca corporatiile transnationale practica nationalismul economic, adica isi duc profitul acasa ca sa cresca tara lor, nu tara noastra. De fapt multe dintre corporatiile de la noi nu sunt private ci apartin chiar statelor occidentale.
        • +2 (4 voturi)    
         Eficienta. (Luni, 10 mai 2021, 17:51)

         atc [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

         1. Eficienta nu are legatura cu competitorii .Presupune, in primul rand, sa vinzi la pret > costurile si, mai ales, sa ai piata unde sa vinzi produsul. Aveam piata ptr. unele produse industriale, mai ales in tari slab dezvoltate din Asia si Africa ( cum zici tu). Dar, pentru ca nu respectam prima conditie, s-a inventat cursul de schimb leu/USD DIFERENTIAT, in functie de ce vindeai: exagerand, cursul putea fi 1-1 daca, sa zicem, se cereau pe piata produse cosmetice Ana Aslan si 50-1, daca trebuia sa vinzi produse industriale. Practic, aproape fiecare gama de produse avea" cursul" lui, pentru a deveni"eficient" in raportarile de partid. Se aduceau USD in tara( pentru plata datoriilor externe), dar intreprinderile - in majoritatea lor- inregistrau pierderi. Suportate de statul comunist, pana nu s-a mai putut. Valabil pentru TOATE tarile din Lagar, in masuri diferite. Asa s-a prabusit comunismul, DIN INEFICIENTA ECONOMICA PANDEMICA A SISTEMULUI. Restul, vorbe.
         2. La PIB, ti-am raspuns la aiureala cu RO. Pentru rest, mai pune mana si citeste si tu.
         3.De acord. Si?
         • 0 (2 voturi)    
          Oh da. (Miercuri, 12 mai 2021, 13:23)

          Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui atc

          1. PIB-ul URSS tot crestea da sistemul era pe pierdere. Ai revolutionat economia. Ia arunca o privire pe PIB-ul URSS 1950-1989.

          2. Nu ai raspuns, ai spus o aiureala.

          3.Si ca sa nu fii sclav le taxezi la sange sau le spui sa se care la altii.
          • 0 (2 voturi)    
           eficienta (Miercuri, 12 mai 2021, 18:03)

           atc [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

           1. Te-am invatat ce inseamna eficienta. Tu-mi raspunzi cu PIB-ul URSS.
           2. Ti-am demonstrat ca PIB-ul Ro a crescut de cca. 5,5 ori ( intre 2000 - 2019), adica > ( stii semnul?) decat triplu intre anii '50 - '70 ( cum zici tu-gresit!). Tu zici: aiureala.
           3. "...sa se care la altii."?!
           E O.K.! Te regasesti cu brio printre " luminile " care ne conduc. N-ai si vre-o functie? Ca te-ai califica.
           • +1 (1 vot)    
            Ora amatorilor la economie (Miercuri, 12 mai 2021, 22:10)

            Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui atc

            1. Da, si ai spus ca economia URSS era dezastru si la pamant, fara eficienta. Si atunci de unde tot creste PIB-ul URSS ? Magie ?

            2. Intre 2000-2019 au uitat sa ajustezi cu inflatia. PIB-ul real doar s-a dublat:
            https://www.worldometers.info/gdp/romania-gdp/

            PIB-ul s-a triplat intre 50-70 si uite dovada:
            https://mpra.ub.uni-muenchen.de/84614/1/MPRA_paper_84614.pdf

            3. Da, si sa te ia si pe tine sa ii luminezi cu cunostintele tale economice minunate.
     • +2 (10 voturi)    
      PIB (Duminică, 9 mai 2021, 19:46)

      shurehand [utilizator] i-a raspuns lui nick24

      si cum se vede acest lucru(PIB) la cetatean?ma refer la nivel de trai.
      • -1 (5 voturi)    
       simplu: (Luni, 10 mai 2021, 11:06)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui shurehand

       daca esti competent, iti gasesti un loc de munca mai bine platit. PIB-ul acesta e produs in mare de societati transnationale occidentale, care platesc bine salariatii la angajare, dar ii si cern inainte.
       deci, daca esti competent, cauta-ti un job pe masura abilitatilor tale.
       In economia de piata e rau ptr cei care nu stiu sa faca nimic sau nu le place munca.
       • +2 (6 voturi)    
        Hehe (Luni, 10 mai 2021, 13:46)

        Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui bancher

        Ce nu spui este ca societatile transnationale platesc bine romanii de aici in comparatie cu patronii autohtoni, da mai putin ca la ei acasa. Si toti muncitorii sunt platiti infinit mai putin decat product si merita.
        Adica tot ce poti sa spui este ca in economia de piata poti sa iti alegi paronul care sa te sclavageasca mai putin.
     • +2 (10 voturi)    
      @nick24 (Luni, 10 mai 2021, 0:36)

      sile1 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

      Dar datoria tarii cat era in 1989 si cat este acum in 2021 ?
      Stii ca si tu si copiii tai o sa tot platiti la datoria asta ?...care a trecut de 100 de miliarde de euro ?...si la care se adauga si dobanzile !

      Ai macar habar care este formula care iti da valoarea PIB-ului mah istetule ?

      Scrii ca sa te afli in treaba si la fel ca tine o multime de alti "cugetatori" de pe aici !
      • +6 (6 voturi)    
       Datori publica (Luni, 10 mai 2021, 17:59)

       atc [utilizator] i-a raspuns lui sile1

       In 1989,era mica- adica, zero: dar traiam ca un "homeless": in mizerie, dar mandri. Acum, avem senzatia ca traim la masa bogatilor, dar indatorand generatiile viitoare. OK, sa le plateasca atunci cand vor deveni scadente; ca ce treaba avem noi?!
  • -1 (3 voturi)    
   Ai uitat (Duminică, 9 mai 2021, 13:52)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   perseverenta.
  • +2 (8 voturi)    
   Aberică, minte mică.... (Luni, 10 mai 2021, 6:05)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Industria ”strategică” a României era sublimă, dar, vorba lui Caragiale... lipsea cu desăvârșire. Da, au existat câteva realizări punctuale, care au.costat enorm sau chiar cât nu făceau. Ceaușescu a cumpărat tehnică second hand din Occident (de ce ar fi dat Occidentul tehnică modernă unei țări comuniste?) și după aceea românii au plătit fudulia lui Ceaușescu. Ia să auzi o poveste interesantă sau chiar două ca să-ți fie clară treaba: românii exportau tractoare de alea cu roți metalice masive pentru tasarea asfaltului. După o perioadă, germanii, care le importau, au dat în judecată România pentru nerespectarea contractului. De ce, pentru că România exporta corect utilajele respective? Pentru că nu a notificat germanilor modificarea tehnică majoră: inițial alea aveau roțile masive din fontă, ulterior le-au modificat băgând nisip în locul fontei.Când germanii au băgat roțile masive în topitorie (că de aia importau ei utilajele, pentru roțile masive de fontă), roțile au explodat, că erau cu nisip, nu din fontă!
   Iar a doua poveste nu este poveste, este cum fabrica de diamante artificiale era rezultatul unei acțiuni de spionaj industrial. Iar IPRS Băneasa era poreclită Texas Instruments – atât de masive erau furturile de proprietate intelectuală. Dar a venit momentul în care furturile nu mai rentau – degeaba aveai tehnica dacă nu aveai și capacitatea tehnologică de fabricare... End of story: industria ceaușistă era de mâna a doua, incapabilă să concureze cu Occidentul. Terminați cu prostiile naționaliste, că nu rentează economic!
   • 0 (0 voturi)    
    Da (Miercuri, 12 mai 2021, 22:15)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    Chiar si chestiile care au mai ramas nefurate gen Cernavoda si Portile de fier sunt inexistente. Cel putin in mintea anti-nationalistilor bolnavi de globalism. Boala grea, se lasa cu orbire selectiva.
    • 0 (2 voturi)    
     Lasă vrăjelile, faraoane! (Vineri, 14 mai 2021, 7:46)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

     Alea sunt excepțiile care întăresc regula! Nu sunt industrie strategică în sine. Sunt realizări punctuale. După revoluție nu au mai fost posibile deoarece prețurile de dumping stabilite de Împușcatul nu mai puteau fi susținute, și China împreună cu alte țări ofereau aceleași produse (China la preț de dumping). Așa că ce am afirmat în primul răspuns aia e!
 • -20 (32 voturi)    
  pentru toti nostalgicii comunisti (Duminică, 9 mai 2021, 11:23)

  cucuveauamov [utilizator]

  si acum producem ceva: Izolete!
  • +2 (6 voturi)    
   bune si astea (Luni, 10 mai 2021, 12:48)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   se numeste adaptare la econimia de piata.
 • +10 (26 voturi)    
  ne permitem asemenea risipă ? (Duminică, 9 mai 2021, 12:00)

  mgexpert [utilizator]

  Cunosc IMGB-ul. Am făcut practică studențească și mi-am susținut examenul de diplomă acolo.

  Am văzut fundație ca pentru un bloc, făcută pentru instalarea unei uriașe mașini de alezat și frezat, sau ax de turbină la care se muncea o lună de zile.

  Ce se făcea acolo, nu prea se făcea prin multe locuri în Europa și dincolo de ocean. Cu un asemenea specific, nu poți avea o producție non-stop, predictibilă.
  Dai tunul când se ivește ocazia, după care aștepți, ca la pescuit de pești mari..
  Noi însă nu mai pescuim nici plevușcă..

  Comoditatea și interesele oculte au mai făcut o victimă.
  • +6 (14 voturi)    
   tehnologii din antichitate (Duminică, 9 mai 2021, 22:19)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui mgexpert

   IMGB avea de lucru pentru ca nimeni nu statea sa calculeze cati bani se pierd. "Mandria" exporturilor comunismului functiona intr-o economie bazata pe redistribuirea pierderilor.
   In anii '70 industria aeronautica americana deja folosea CNC-uri cu laser.
   • -3 (13 voturi)    
    ca sa intelegi corifeule! (Luni, 10 mai 2021, 8:50)

    credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    uzinele aveau pierderi,se construiau blocuri pe banda rulanta,s-a construit un sistem de irigatii pt care doar reabilitarea partiala necesita 40 mil euro,toate pe pierdere,datoria tarii o,plus creante pe la unele tari africane!
    daca toate erau pe pierdere cum esti pe zero,si punand creantele,iese pe plus!
    de cat timp vinzi la fier vechi din @pierderea asta@ si nu ai terminat?daca ai creier in cap,gandeste si nu mai spune gogomanii!
    • +5 (9 voturi)    
     "noi muncim, nu gandim"? (Luni, 10 mai 2021, 10:05)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

     Ce iese pe plus, geniule? Revolutia din '89 a fost din cauza "plusurilor" pe care le traiam toti?

     Da, balanta de import/export era pozitiva si acumulam creante. Pentru ca eram rupti in c** si dormeam la cozi. Pentru ca aveam salarii, dar nu aveam ce face cu banii, care nu valorau nimic. Pentru ca orice opinie anti-sistem te trimitea in inchisoare, apoi la munca silnica, pana mureai..

     Ai uitat sau nu ai trait niciodata? Sau tu vedeai altfel lucrurile, crescand in cartierul Primaverii?...
     • +9 (9 voturi)    
      economia comunista a mers (Luni, 10 mai 2021, 12:53)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      pana in 1980, cand a venit al II-lea soc pertrolier si s-a nenorocit industria energofaga a tarilor comuniste. Atat Romania cat si URSS nu au putut trece de la o economie extensiva la una intensiva, motiv ptr care amandoua au intrat in colaps eonomic.
      Cat despre viata politica si lipsa drepturilor cetatenesti, ele au fost o pacoste inca in 1947 cand comunistii au luat puterea.
      Pehash sigur nu a trait in Primaverii. Ca daca traia, acum era miliardar pe Coasta de Azur, nu pierdea vremea sa se amarasca ca s-a inchis IMGB.
      Toti din Primaverii din 1989 sunt acum mari oameni de afaceri, nu e niciunul sarac.
     • -5 (7 voturi)    
      cati ani ai prietene? (Luni, 10 mai 2021, 22:30)

      credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      sau ne citezi din revolutionarul Dinescu?
      dadeam IMGB si orice intreprindere fara pamant!
      peste o treime din suprafata agricola cea mai buna e la straini!
      e cum o familie vimnde o parte din pamant,vinde jumate din casa,isi cumpara bmv,merge 2 ani la mare si se mira @ce bine o mai ducem@
      peste 2 ani ce-om vinde?logica de fiu risipitor,care se duce in picaj ,dar impacat ca s-a destrabalat si el ,chiar daca a ramas rupt in fund!
      de aia s-a nenorocit Romania,acum importi de la chiloti la masini!
 • +17 (23 voturi)    
  Eu ma uit numai la cine a facut bani aici (Duminică, 9 mai 2021, 12:48)

  transalpinarum [utilizator]

  Deci norvegienii au cumparat cu un dolar si au vandut cu 26 de milionane, profit 26 de milioane, ca doar nu au facut investitii in IMGB

  Sud-coreeni au vandut cu 40 de milionane, profit 14 milioane.

  SIF Banat este o societate de investitii care-si trage seva tot din statul romana, dar fiind listata la bursa nu cred ca putem spune ca este chiar statul Roman. in orice caz, ne putam gandi ce mite frumoase au circulat, in special la vanzarea pe 1 dolar...
  • +4 (20 voturi)    
   se vinde si in vest pe un dolar (Duminică, 9 mai 2021, 16:13)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

   cand firma are pierderi si/sau datorii la furnizori.

   in alta ordine de idei daca n-ai piata de desfacere degeaba stii tu sa produci navete spatiale. dar nu era cazul IMGB. :))
   • -3 (17 voturi)    
    Hehehe (Duminică, 9 mai 2021, 19:34)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    Ia da un exemplu de fabrica vanduta pe un dolar in vest. Astept :)
    • +4 (18 voturi)    
     bombardier (Duminică, 9 mai 2021, 19:55)

     John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

     divizia de avioane.
     acu vreo 2-3 ani.
     in plus airbus s-a angajat sa-i plateasca si datoriile. cred ca aproape 1 miliard de dolari.

     mai sunt si altele.

     ce vezi tu in romania e un fel de feudalism care nu prea are legatura cu economia de piata.
     • 0 (10 voturi)    
      Nu am habar (Duminică, 9 mai 2021, 23:14)

      Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

      De unde ai luat informatia.
      Airbus a platit $591 mil pentru divizia de avioane a Bombardier:
      "Airbus will pay Bombardier $591 million US for the stake"
      https://www.cbc.ca/news/business/bombardier-financial-results-airbus-c-series-1.5462182

      Asa, ca de la privat la privat. Ca doar un stat unde cinva a primit spaga poate sa vanda pe $1. Try again, poate iti iese :)
      • +2 (4 voturi)    
       chiar in articolul tau (Luni, 10 mai 2021, 11:14)

       John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

       Despite the Quebec government's $1.3-billion investment in the C Series in 2016, sales of the planes were initially slow, leading Bombardier to sell a controlling stake of the C Series program to Airbus in 2018 for $1.

       Afacerea e un pic mai complicata. Guvernul canadian a avut mai mult de 50% dupa 2008. Restul de actiuni au fost cumparate de Airbus dupa piata la pretul pietei.

       Deci in final au acoperit o gaura in care in fiecare an guvernul pierdea aproape 1 miliard de dolari.

       E complicat de intleles, nu-i asa? Nu seamana cu Romania.
       • +1 (3 voturi)    
        Marog (Luni, 10 mai 2021, 13:50)

        Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

        Ideea este ca divizia de avioane a fost cumparata cu milioane de dolari. Faza cu 1$ era doar despre un pachet de actiuni majoritar al programului A220,
    • +4 (8 voturi)    
     cine rade la urma.. (Duminică, 9 mai 2021, 22:29)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

     Nu stiu exemple de fabrici dar in Londra iti dau doua exemple de anvergura similara - Clubul de Fotbal Chelsea si Millenium Dome. Ce-i drept, nu s-au vandut pe un dolar, ci pe o lira.

     Ce nu intelegi tu este ca uneori valoarea terenurilor, cladirilor si echipamentelor poate fi mai mica decat datoriile acumulate.
     • +1 (3 voturi)    
      Corect. (Luni, 10 mai 2021, 15:20)

      Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Da tocmai de aia am cerut exemple de fabrici. Cladiri, cluburi, la astea e mai usor. Fabrica e fabrica, poate produce ceva.
     • +1 (1 vot)    
      Pai tocmai aici e buba! (Marţi, 11 mai 2021, 13:07)

      Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Ca la noi statul le-a vandut pe 1$ si i-a iertat de datorii!!
      Chiar cei care s-au angajat sa plateasca datoriile, au "uitat" sa o mai faca. Vezi cazul Patriciu.
      Eu am vandut o mica afacere si ca sa fac tranzactia a trebuit sa vin cu tot felul de certificate ca nu sunt dator. Am mai platit o gramada de bani la Stat desi statul imi era dator mie, dar nu s-a compensat. Tot timpul am platit ce mi s-a cerut dar la final aveam in plus intr-o parte si minus in alta. Mi-au spus ca nu se poate face compensarea, ca trebuie sa achit tot si pe viitor sa recuperez prin aprobare.
      Cum a vandut Patriciu daca era dator la Stat?
      De ce nu i-a retinut statul cele 600 de mil $ din cele 3 mld obtinute din vanzare?
  • +4 (4 voturi)    
   banu' (Luni, 10 mai 2021, 10:04)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

   "SIF Banat este o societate de investitii care-si trage seva tot din statul romana." O mica observatie: daca citesti cine conduce SIF-ul, vezi legatura familiala directa cu gen. Stanculescu, adica cu "ai nostri". De-acolo e "seva" cea adevarata.
 • +3 (3 voturi)    
  Sa nu fim nedrepti! >: (Luni, 10 mai 2021, 3:46)

  Codruta N [utilizator]

  "Noi muncim, nu gandim" a fost "emanata" de un inginer miner din Apuseni, pe nume Broicea, la prima "mineriada" (in februarie, parca) din 1990. Imi amintesc PRECIS ca am ras cu niste colegi, dandu-i dreptate la partea a II-a a "sloganului"... cat priveste prima parte, stiam prea BINE ca nu era adevarata, din cauza asta minele nici nu erau rentabile! :P
 • +5 (7 voturi)    
  prea multa pasiune in comentarii (Luni, 10 mai 2021, 8:09)

  mongolul [utilizator]

  -tara nu se mai ocupa de economie; si acolo unde se ocupa face prapad, prin coruptie si functionarimea supranumerar, incompetenta; (vedeti CFR,TAROM etc)
  -capital national nu avem, pentru a putea prelua firma (si chiar daca unii mai produc autobuze, nu le cumpara nimeni; toti cei ce dau comenzi alearga dupa comision...)
  -captalul strain nu este interesat sa dezvolte capacitatile noastre de productie, in dezavantajul capacitatilor lor
  -piata interna pentru asa ceva este -practic- inexistenta
  -economia mondiala trece prin recesiune
  DECI?
  • +1 (3 voturi)    
   deci... (Luni, 10 mai 2021, 18:05)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   ...noi vorbiram despre greci ( vorba glumei, dar nu tocmai).
  • 0 (0 voturi)    
   definitie (Miercuri, 12 mai 2021, 18:14)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   Pai, prin ce-ai spus, ai cam definit neocolonialismul. Mai poti adauga: investitii ( bani) UE in infrastructura pentru evacuarea resurselor/ marfurilor si in scolarizarea slugilor- eventual pentru exportul lor ( ca pentru apararea stapanilor, contribuim din plin)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by