Calinic Argeșeanul îi dă replica lui Teodosie: „Femeia este un Înger purtător de mir!” / „Femeia este egală, de drept divin, cu Bărbatul”

de D.D.     HotNews.ro
Sâmbătă, 8 mai 2021, 10:22 Actualitate | Esenţial


Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, Calinic Argeseanul
Foto: Facebook
Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic Argeșeanul, îi dă replica Arhiepiscopului Tomisului, după ce IPS Teodosie a afirmat că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei şi că femeia “nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”.

Calinic Argeșeanul spune însă că femeia e „un înger pe pământ”, „ființă dumnezeiască” și „o minune”.


„Cine ar putea cu adevărat să cuprindă cu mintea ce a însemnat în cei două mii de ani, ziditorul exemplu al femeilor mironosiţe, al mamelor celebre şi al tuturor mamelor din lume? Toate au zidit la temelia lumii! Toate au zidit viaţa de familie şi creşterea pruncilor în duhul Evangheliei lui Hristos! Toate au zidit şi au întărit dragostea între oamenii din toate timpurile! Toate au schimbat, ca şi azi, de altfel, climatul spiritual al vremii”, a scris Calinic Argeșeanul pe Facebook.

Mai jos postarea integrală a arhiepiscopului Argeșului și Muscelului:

 • Femeia, Înger pe pământ! Nu ascund bucuria ce mă cuprinde când am prilejul să scriu despre Femeie! Am mai scris despre această fiinţă dumnezeiască! Femeia, ca dar a lui Dumnezeu! Era trecut de miezul nopţii, atunci ca şi acum, când scriu despre minunea numită femeie. Atunci am scris printre lacrimi! Nici nu se putea altfel! Erau de faţă: Maica Domnului, mama mea, toate mamele şi toate fetele din lume! Atunci am scris despre întreita lucrare a Femeii: de Soţie, Mamă şi Gospodină! Iar acum voi încerca să scriu despre o altă minune, cea a răsplăţii întreite făcută de Dumnezeu Femeii prin aceea că: Au aflat cele dintâi despre Învierea lui Iisus Hristos; au văzut cele dintâi pe Iisus Cel înviat din mormânt şi au dus cele dintâi vestea cea mare a Învierii lui Iisus, chiar ucenicilor Săi!
 • Cum să nu rămâi fermecat de aşa curaj, credinţă şi dragoste manifestată pentru Iisus Învăţătorul şi Părintele iubitor? Femeile purtătoare de mir au rămas în istoria lumii ca cele mai curajoase şi devotate fiinţe ca şi mamele noastre, ca şi soţiile devotate chemării speciale şi gospodinele care ţin în mâini şi pe umerele lor destinele omenirii!
 • Dacă Eva în Paradis a auzit osânda rostită de Dumnezeu – după căderea în păcat -, tot femeia va auzi cea dintâi vestea cea mare a izbăvirii din morţi, prin Iisus Hristos Cel înviat! Astfel, Femeia este reabilitată pentru totdeauna şi nu ne este îngăduit s-o considerăm obiect de batjocură. Cuvine-se cu adevărat ca bărbaţii să ocrotească Femeia pentru că este egală – de drept divin -, cu Bărbatul!
 • Sfântul Apostol Pavel, spulberă pentru totdeauna mentalitatea din bătrâne veacuri, că femeia ar fi inegală bărbatului! Iată textul: „Nu mai este iudeu, nici elen, nici rob, nici liber, nici parte bărbătească sau parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus!” (Galateni 3, 28). Sfintele Evanghelii ne arată un anumit număr de femei mironosiţe: Maria din Magdala, Maria lui Cleopa, Ioana lui Huza, Maria mama lui Iacob, Salomeea, mama fiilor lui Zevedei, Suzana şi multe altele care nu au fost numite. Ele, cu un curaj nestăvilit, înfruntând primejdiile nopţii au mers la mormântul unde era Iisus ca să-i facă ritualul ungerii cu mir de nard, cel mai preţios dintre toate aromatele Orientului. Ele au auzit de la Iisus cel mai frumos cuvânt şi îndemn: Bucuraţi-vă! Cu acest cuvânt a dorit Iisus să le întâmpine după Învierea Sa din mormânt! Ele aveau să fie de pildă pentru viitorul omenirii, tuturor femeilor devotate slujirii lor, în ascultarea Divinului Mântuitor!
 • Nu vom uita niciodată mamele celebre pe care le-au avut Sfinţi Părinţi şi Dascăli ai lumii din veacul de aur al Bisericii! Cine nu-şi aduce aminte de celebra Antuza, mama Sfântului Ioan Gură de Aur, care a rămas văduvă la numai 20 de ani şi nu s-a mai căsătorit pentru a-şi creşte pruncuţul în bucuria credinţei şi a păcii în familie? Cine va uita de Monica, mama Fericitului Augustin, care 18 ani s-a rugat întru nădejdea întoarcerii la Dumnezeu a fiului său? Dar de Nona, mama Sfântului Grigore de Nazianz? Oare, de Emilia, mama Sfântului Vasile cel Mare, cine nu-şi va aduce aminte? Cine va putea vreodată, să nu-şi aducă aminte de Împărăteasa Elena, mamă sfântă, care a sfătuit pe fiul ei Constantin cel Mare să dea libertate de credinţă întregului Imperiu roman?
 • Cine ar putea cu adevărat să cuprindă cu mintea ce a însemnat în cei două mii de ani, ziditorul exemplu al femeilor mironosiţe, al mamelor celebre şi al tuturor mamelor din lume? Toate au zidit la temelia lumii! Toate au zidit viaţa de familie şi creşterea pruncilor în duhul Evangheliei lui Hristos! Toate au zidit şi au întărit dragostea între oamenii din toate timpurile! Toate au schimbat, ca şi azi, de altfel, climatul spiritual al vremii!
 • Sfaturile gingaşe, ale Sfântului Apostol Petru, ne merg la inimă şi azi, fiind pline de mireasmă duhovnicească, din care trebuie să învăţăm: „Asemenea şi voi, femeilor, supuneţi-vă bărbaţilor voştri, aşa încât chiar dacă unii care nu se supun Cuvântului Evangheliei, să fie câştigaţi fără propovăduire, prin purtarea femeilor lor … Podoaba noastră să fie nu cea din afară: împletiri ale părului, cununiţe de aur sau purtare de haine scumpe; ci să fie omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasă podoabă a duhului blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu … Voi, bărbaţilor, de asemenea, duceţi-vă căsnicia cu înţelegere, ca pe lângă o fiinţă mai slabă, femeia, căreia să-i daţi partea ei de cinstire, ca unei împreună-moştenitoare a harului Vieţii; în felul acesta, rugăciunile voastre nu vor cunoaşte piedică. În sfârşit, fiţi toţi într-un gând, împreună-pătimitori, iubitori de fraţi, mărinimoşi, nerăsplătind rău cu rău, sau ocara cu ocară, ci, dimpotrivă, binecuvântând, căci pentru aceasta aţi fost chemaţi: ca să moşteniţi binecuvântarea!” (I Petru 3, 1-3 şi 7-9).
 • Aşadar, Femeia: prin muncă cinstită, prin viaţă aleasă, prin dragoste deplină, prin devotament conjugal, prin osârdie de a naşte şi creşte prunci buni, devine astfel, primul dascăl şi preot al copilului ei, aşa cum pe drept cuvânt scrie în Predicile sale, Părintele Mircea Păcurariu. Aşadar, în alcătuirea acestei lumi, Femeia este un Înger purtător de mir!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15030 vizualizari

 • +26 (34 voturi)    
  Acest om dacă ar ajunge la vârful Bisericii (Sâmbătă, 8 mai 2021, 10:52)

  sancho [utilizator]

  ...ar dărâma-o și ar reconstrui-o!
  Până atunci, el totuși aduce o picătură de lumina din cotlonul de unde de prea multi ani, târâtoarele și jivinele ascunse în întuneric se încolăcesc și ne învață toate cele, doar dragoste și bunătate pura nu...
  • -1 (9 voturi)    
   Sa vezi și sa nu crezi (Sâmbătă, 8 mai 2021, 18:51)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui sancho

   Un episcop ortodox evoca aceleași citate din biblie cu care ateii acuza crestinismul ca e misogin și este ridicat în slavi ca mare feminist.
   "femeilor, supuneţi-vă bărbaţilor voştri", "o fiinţă mai slabă, femeia", "prin osârdie de a naşte şi creşte prunci buni" (în America se zice "pregnant barefoot and în the kitchen").
   Pai BOR trebuie să-și bazeze pe asta toată campania de imagine. Nu trebuie decât un episcopi din asta mai frust ca Teodosie, care mai zgândăre din când în când urechile snowflakesilor cu aceleași citate, dar fără context și explicații, și gata, nu mai e discriminare ca nu hirotonesc femei.
   • -3 (3 voturi)    
    ...... asta este hazul ..... (Sâmbătă, 8 mai 2021, 20:00)

    cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

    Calinic nu-l contrazice pe Teodosie si nici Teodosie nu-l contrazice pe Calinic pentru ca amandoi citeaza din Scripturi si din Traditie. Este ca intelepciunea lui Solomon; si tu ai dreptate, si tu ai dreptate ...... Dar sa intrebati direct despre preotia femeilor in Biserica ........
 • -3 (27 voturi)    
  oops (Sâmbătă, 8 mai 2021, 10:54)

  srpc [utilizator]

  deci Teodosie nu reprezinta nici crestinismul si nici BOR! aleluia cu atacurile "progresiste"
  • +8 (14 voturi)    
   stai un pic (Sâmbătă, 8 mai 2021, 11:37)

   murangura [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   si de ce mai este atunci arhiepiscop, al doilea ca putere dupa patriarh ???
  • +7 (15 voturi)    
   asa poate zice oricine ca nu e reprezentativ (Sâmbătă, 8 mai 2021, 11:38)

   murangura [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   "|hitler nu e reprezentativ pentru fascism, el nu a practicat fascismul pur lasat de filozofi"
   • +5 (9 voturi)    
    Nici nu poate fi (Sâmbătă, 8 mai 2021, 18:42)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui murangura

    Hitler a reprezentat national-socialismul, exponentul fascismului era Mussolini. Ambele ideologii sunt ultra-nationalisme de extrema dreapta, locul de nastere a fascismului fiind Italia anilor de dupa WW1.
    In legatura cu subiectul, Teodosie nici nu reprezinta, nici nu e reprezentativ pentru crestinism. El reprezinta doar religia sa proprie, o caricatura a crestinismului ortodox.
 • -12 (20 voturi)    
  Important e cum de ne omoară ursii (Sâmbătă, 8 mai 2021, 10:59)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/gabriel-paun-agent-green-blana-ursului-e-la-un-tabacar-din-targu-secuiesc-e-vorba-de-arthur-nu-stiu-despre-ce-vorbeste-printul-1521339
 • +5 (15 voturi)    
  O fi trecut la islamisti (Sâmbătă, 8 mai 2021, 11:00)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/ctp-despre-declaratiile-controversate-ale-ips-teodosie-stiti-a-ce-seamana-ce-a-spus-insul-asta-a-isis-1521289
 • -5 (15 voturi)    
  Ațițai, drace! (Sâmbătă, 8 mai 2021, 11:10)

  ofCAER [utilizator]

  Se polemizeaza robul lui Securila - Zamfir cu robul lui Securila - Mache!
  „Te lepezi de Sutana?”
  Raspund actorii - ca-n teatrul clasic! - drept in cor: „NU!”
 • +20 (24 voturi)    
  Este a doua iesire a lui Calinic (Sâmbătă, 8 mai 2021, 11:29)

  Zero_Kelvin [utilizator]

  Care ma face sa cred ca nu sunt chiar toti din BOR dusi cu capul.
  Prima reactie, de bun simt, a fost cea in care s-a referit la botezul copiilor. Bineinteles ca a fost pus la colt de Daniel si de Mache, noi botezam cum vrem noi, nu ne intimideaza moartea bebelusului.
  • +9 (9 voturi)    
   Ceea ce demonstreza (Sâmbătă, 8 mai 2021, 18:45)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Zero_Kelvin

   ca este un OM cu sufletul frumos. Si un credincios adevarat.
 • +14 (18 voturi)    
  tomitanul (Sâmbătă, 8 mai 2021, 14:09)

  costelo999 [utilizator]

  este adinc ancorat in prezentul evului mediu de inceput, nu a progresat si nici nu poate face, atit il duce capul , de vina o fi briza marii
  • +14 (18 voturi)    
   . (Sâmbătă, 8 mai 2021, 14:44)

   Simbad [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

   Mai grav e faptul ca are idioti care îi cântă în strună.
  • +11 (13 voturi)    
   Ar fi bine! (Sâmbătă, 8 mai 2021, 16:37)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

   Evul Mediu, ar fi bine, dar pare si mai "retro"!

   Din 2003 tot aud la biserica (si intr etimp s-a schimbat parohul la noi ca:
   "Printr-o femeie (Eva) a venit in lume pacatul, prin alta (Sfanta Maria) a venit Mantuirea"


   Se pare deci ca IPS Teodosie a ramas setat pe Vechiul testament, nu stie ca intre timp s-a mai schimbat cate ceva ...
 • -2 (6 voturi)    
  Asa o fi (Sâmbătă, 8 mai 2021, 18:36)

  Setalcott [utilizator]

  Și atunci când hiotonesti prima preoteasa?
 • -3 (7 voturi)    
  Din biblie: (Sâmbătă, 8 mai 2021, 19:27)

  Amenhotep [utilizator]

  "Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este.
  Ci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întru totul. "

  "În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat; şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat. De aceea femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpînirii ei. "
  • +3 (5 voturi)    
   Dumnezeu te-a (Duminică, 9 mai 2021, 8:08)

   sipu [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

   inzestrat cu cap” sa gandesti cu el ...............
   • -3 (3 voturi)    
    Da (Duminică, 9 mai 2021, 12:51)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui sipu

    "Căci gândurile Mele nu sunt gândurile voastre şi căile voastre nu sunt căile Mele, zice Domnul.
    Ci, cât sunt de sus cerurile faţă de pământ, atât sunt de sus căile Mele faţă de căile voastre şi gândurile Mele faţă de gândurile voastre"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by