Un focar de gripă aviară a fost confirmat într-o fermă din Ungheni, județul Mureș, unde au fost sacrificate toate cele 180.000 de păsări, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Instituția anunță că are loc o creștere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, fiind afectate Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform sursei citate, cu o zi în urmă Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat un focar de gripă aviară, serotipul H5N8, într-o fermă cu 180.000 de păsări din localitatea Ungheni, județul Mureș.

ANSVSA spune că a fost începută eutanasierea păsărilor din focar, iar cadavrele vor fi incinerate, împreună cu resturile de furaje și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri și sunt luate următoarele măsuri:

Recensămantul tuturor exploatațiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploatațiilor cu păsări;

  • Interdicția de mișcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecție;
  • Restricționarea mișcării persoanelor între exploatații;
  • Respectarea normelor minime de biosecuritate și asigurarea dezinfecției persoanelor, mijloacelor de transport;
  • Anunțarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări și afluirea căt mai rapidă către laborator a probelor;
  • Evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte;
  • Informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariției și răspandirii virusului gripei aviare;
  • Separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităților a rațelor și găștelor de celelalte păsări domestice;
  • Interzicerea creșterii păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spații special amenajate.

ANSVSA susține că vor fi făcute controale în toate fermele de păsări din România privind respectarea măsurilor de biosecuritate.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță că se înregistrează a creștere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, fiind afectate Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia.

  • "În contextul epidemiologic al evoluţiei gripei aviare în Europa, se impune supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice, dar şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar. (....)
  • ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre", precizează ANSVSA.