Când se gândesc la vaccinurile anti-COVID, majoritatea românilor sunt de părere că acestea reprezintă singura modalitate de a pune capăt pandemiei, însă, în timp ce europenii s-ar vaccina cât mai curând posibil (42%), românii mai degrabă ar face acest pas mai târziu (36%), potrivit celui mai recent raport naţional Eurobarometru pentru România.

Vaccin anti-covidFoto: Vito Corleone/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ce arată datele raportului publicat vineri de Reprezentanța Comisiei Europene în România:

 • 67% dintre români cred că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate, testate și autorizate prea repede pentru a fi sigure (cu 15 puncte procentuale peste media statelor UE: 52%).
 • 72% dintre români consideră că vaccinurile ar putea avea efecte secundare pe termen lung pe care nu le cunoaștem încă (cu 5 puncte procentuale față de media UE 27).
 • Cu toate acestea, majoritatea românilor - 65% - consideră că un vaccin este unica modalitate de a pune capăt pandemiei (media UE27: 70%)
 • 77% dintre români consideră că UE joacă un rol-cheie în a garanta accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 în țară (UE27: 69%).
 • Circa jumătate dintre români declară că nu înțeleg de ce oamenii ezită să se vaccineze (RO: 53%, UE27: 56%)
 • Ca disponibilitate pentru a fi vaccinați, românii spun că ar face acest lucru mai degrabă mai târziu (36%) sau cândva în cursul anului 2021 (23%). 45% dintre europeni își doresc să se vaccineze cât mai curând posibil sau au făcut-o deja.
 • La finalului lui 2020, un procent redus de români și europeni declarau că s-au vaccinat deja (RO: 5%, UE27: 3%).
 • Pentru a afla informații de încredere despre vaccinurile COVID-19, românii nu au o opinie majoritară.
 • 44% spun că ar apela în primul rând la personalul medico-sanitar - medici, asistenți medicali și farmaciști (UE27: 67%)
 • 30% ar apela la autoritățile sanitare din România (30%), însă ar avea încredere și în informațiile primite de la colegi, prieteni sau rude (RO: 30%, UE27: 19%).
 • Pe locul patru în preferințele lor de încredere românii clasează mass-media (RO: 25%, UE27: 16%), în timp ce europenii favorizează guvernele naționale (RO: 13%, UE27: 17%).

Sănătatea, principala problemă cu care se confruntă țara și UE

Circa patru din zece români și europeni consideră că principala problemă cu care se confruntă țara și Uniunea Europeană este sănătatea, conform Eurobarometrului.

Dacă în 2019, altele erau considerate principalele probleme cu care se confruntau țara și, respectiv, Uniunea Europeană, (și anume, creșterea prețurilor, inflația, costul traiului zilnic -32% - și sistemul de îngrijire a sănătății și de securitate socială - 19%), în prezent circa patru din zece români și europeni consideră că principala problemă cu care se confruntă acestea, este sănătatea (atât la nivel național - RO: 43%, UE27: 44% -, cât și european - RO: 39%, UE27: 38%).

57% dintre români se declară nemulțumiți de măsurile luate în vederea combaterii pandemiei de coronavirus de către Guvern, similar cu media europeană - 56%. Țările ai căror cetățeni sunt printre cei mai mulțumiți de măsurile propriilor guverne sunt Danemarca (79%), Luxemburg (73%) și Olanda (71%).

Pe de altă parte, 60% dintre români consideră că restricțiile impuse au fost justificate.

În contextul pandemiei, 41% dintre românii declară că au făcut față cu destulă dificultate ăsurilor restrictive, în special în ce le privește pe cele de limitare a deplasărilor, procent similar cu media europeană (UE27: 40%), iar 33% dintre ei au o părere neutră despre această experiență, ea fiind apreciată drept ușoară și dificilă în egală măsură.