Atât procesele civile, cât şi cele penale se pot desfășura online în perioada stării de alertă. Până acum, utilizarea mijloacelor de comunicare online era acceptată doar în cazul audierilor din procesele penale, cu acordul persoanei în cauză.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Legea elaborată de Ministerul Justiției în toamna trecută a intrat în vigoare în 2 mai și prevede:

  • În procesele civile - când este posibil, cu acordul părților, instanțele pot hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare fără participarea fizică a părţilor în sală de judecată, în format videoconferință.
  • În procesele penale - persoanele private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, pot fi audiate prin videoconferință, fără a fi necesar acordul acestora. Aceste dispoziții nu se aplică în următoarele cazuri: audierea în cursul urmăririi penale, judecarea cauzelor cu inculpați minori, cauzele privind reabilitarea judecătorească și şedinţele de judecată declarate nepublice.

Noile dispoziții se aplică pe durata stării de alertă, în contextul pandemiei de COVID-19, precum și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia.

Ministerul Justiţiei spune că lucrează, în prezent, la mai multe proiecte de digitalizare a instanţelor, astfel încât "desfăşurarea online a şedinţelor de judecată să devină o normalitate, dincolo de situaţiile excepţionale".