Un urs, a cărui prezenţă pe teritoriul judeţului Botoşani este total atipică, a fost surprins, miercuri, pe raza localităţii Havârna, animalul fiind filmat de un amator în timp ce alerga pe un câmp deschis, imaginile fiind postate pe reţelele de socializare. Imaginile au fost publicate după ce unul dintre cei mai mari urși din Europa, ursul brun Arthur, a fost împușcat de prințul de Liechtenstein, știre ce a declanșat un întreg scandal și a fost preluată de presa internațională.

ScreenshotFoto: Hotnews

Specialiştii susţin că ursul ar putea veni fie din pădurile din judeţul Suceava, fie din cele din Ucraina, în condiţiile în care de-a lungul istoriei în judeţul Botoşani nu au fost înregistrate oficial exemplare ale acestei specii.

"Este un animal oportunist şi este posibil ca, dată fiind creşterea populaţiei de urs la nivel naţional, recoltarea fiind interzisă de doi-trei ani, acesta să migreze. E clar că la noi în Botoşani nu am avut niciodată urs. Niciodată în istoria Direcţiei Silvice nu a fost semnalat urs pe raza judeţului. Este o prezenţă total atipică", a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei Silvice, Marius Havriş.

La rândul său, comisarul şef al Comisariatului din Botoşani al Gărzii de Mediu, Cristina Kashyap, susţine că ursul are capacitatea de deplasare foarte ridicată, el putând să parcurgă distanţele dintre pădurile înalte din vecinătatea judeţului Botoşani şi locul în care a fost observat într-o singură zi.

"Sperăm să fie o prezenţă accidentală, iar animalul să se întoarcă în habitatul de origine. Este un animal sălbatic şi are o rază de deplasare mare şi poate să străbată zilnic şi 150 de kilometri. El nu se îndrepta spre sat, ci spre pădure şi, de aceea, eu nu consider că este un pericol pentru populaţie", a afirmat Kashyap.

Autorităţile judeţene atrag atenţia populaţiei să nu se apropie de astfel de animale, să nu le hrănească şi să nu le provoace.