Toţi inculpaţii din dosarul falimentării Astra Asigurări, achitaţi de Instanţa supremă

de N.O.     HotNews.ro
Miercuri, 5 mai 2021, 23:46 Actualitate | Esenţial


Angela Toncescu, presedintele CSA
Foto: AGERPRES
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus miercuri achitarea tuturor inculpaţilor din dosarul falimentării companiei Astra Asigurări, admițând apelurile inculpaţilor din acest dosar. Astfel, au fost anulate condamnările date în iulie 2019 de instanţa de fond - Curtea de Apel Bucureşti, relatează Agerpres.

Astfel, a fost achitată Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), care primise la instanţa de fond o pedeapsă de trei ani închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

De asemenea, au fost achitaţi Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu-Silviu Moldoveanu, membri ai Consiliului. Aceştia aveau în primă instanţă pedepse de câte trei ani şi şase luni închisoare cu suspendare.

Au fost achitate alte trei inculpate: Anabella Ruse, director general al Direcţiei Generale Autorizări; Marinela Nemeş, director general al Direcţiei Generale Juridice, şi Carmen-Gabriela Ivan, director general al Direcţiei Generale Stabilitate Financiară şi Actuariat, toate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Instanţa a lăsat nesoluţionate acţiunile civile înaintate de Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA şi Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară în contradictoriu cu inculpata Angela Toncescu.

În cazul omului de afaceri Dan Adamescu, instanţa a dispus, încă de la fond, încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia.

În decembrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe omul de afaceri Dan Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA la data faptelor, în dosarul privind prejudicierea societăţii cu aproximativ 800 milioane lei.

DNA susţinea că Adamescu a administrat, în perioada 2011 - 2013, în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.

Administrarea defectuoasă a constat, conform procurorilor, în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor.

Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul în care anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au făcut demersuri pentru a-l favoriza pe Adamescu.

"În perioada 2011 - 2013, Adamescu, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea Astra, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei", se arată în comunicat.

Anchetatorii au reţinut că omul de afaceri a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de aproximativ 106 milioane lei, fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resursele financiare ale Astra.

Procurorii mai susţin că el a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care aceasta era în procedură de faliment.
"De menţionat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societăţii Astra. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adăuga o dobândă anuală de 6%. În cadrul procedurii de faliment a firmei, Astra a încasat doar suma de 358.768 lei. Într-un alt context, în perioada iunie - iulie 2011, Adamescu (...) a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Astra. Această sumă provenea chiar din lichidităţile societăţii de asigurare. Inculpatul a ascuns însă provenienţa banilor prin simularea unor contracte de împrumut acordate unei alte societăţi controlate de acesta (Medien Holding)", spunea DNA.

DNA menţiona că, în 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu, conducerea Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor a aprobat intenţia societăţii Epsilon Estate Provider SRL de a achiziţiona un pachet de acţiuni Astra SA, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.

Procurorii au constatat că achiziţionarea pachetului de acţiuni a fost aprobată de inculpaţii Toncescu, Baltă şi Buzoianu, Constantinescu, Popa şi Moldoveanu, Ruse, Nemeş şi Ivan, deşi cunoşteau că firma nu îndeplinea condiţiile.

"Cum societatea de asigurare reasigurare Astra SA a fost lipsită de o parte din lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare-reasigurare, Adamescu şi o altă persoană au transferat, în mod fictiv, riscurile de reasigurare către Panamerican Re (societate înfiinţată şi înregistrată într-un paradis fiscal în acest scop) şi, pe cale de consecinţă, au distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare", preciza sursa citată.

DNA menţiona că Adamescu şi cealaltă persoană au obţinut un folos necuvenit, constând în preluarea pachetului de acţiuni de către un acţionar (pe care îl controlau) cu o situaţie financiară care nu îi permitea să îşi onoreze obligaţiile patrimoniale şi nici să asigure premisele pentru susţinerea activităţii Astra din surse proprii, în cazul în care situaţia financiară a acesteia se deteriora, fapt care s-a reflectat ulterior în dificultăţile financiare ale firmei.

"Dan Adamescu, la 14 august 2008, a solicitat şi obţinut de la CSA (actuala ASF), luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deţinute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătăţirii artificiale a indicatorilor de prudenţialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societăţii Astra pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvenţă a acesteia", se mai arată în comunicat.

În acest sens, au reţinut anchetatorii, Angela Toncescu a emis o adresă prin care a acceptat solicitarea făcută de reprezentanţii Astra.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10389 vizualizari

 • +21 (21 voturi)    
  Tara Europeana, sec XXI (Miercuri, 5 mai 2021, 23:51)

  CptPopa [utilizator]

  Traiasca Patria. Traisca Justitia. Traiasca Partidul. Traiasca hotii, ca de furat se gaseste mereu.
  • -3 (5 voturi)    
   Zi si "Traiasca DNA"! Traieste bine, pe banii tai (Joi, 6 mai 2021, 2:18)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui CptPopa

   Zi si "Traiasca DNA"! Traieste bine, pe banii tai.

   Succesul DNA, in acest caz, este ca a cheltuit 3-4 milioane de euro din Banul Public!

   Sa traiasca si sa mai dea!
 • +12 (12 voturi)    
  Sa nu va mai complicati cu calculele (Miercuri, 5 mai 2021, 23:55)

  ana520510 [utilizator]

  800,000,000 Romanian Leu equals
  162,383,195.92 Euro
 • +21 (23 voturi)    
  Ca de obicei (Joi, 6 mai 2021, 0:07)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Justitia si-a facut treaba. Cine trebuia albit e albit.
  Noi astia de rand suntem amendati sau facem puscarie daca furam o paine. Aia mari pot fura miliarde si nu patesc nimic.

  Cat despre evaziune, acum s-a dat si lege care te ajuta...

  Romania, tara de infractori cu legi facute de infractori, pentru infractori.

  Ar trebui sa avem un nou steag, cum era pe vremuri Republica Socialista Romania, deci tot asa tricolor, numai ca in locul pictogramei cu Romania Socialista de pe atunci, acum ar trebui sa avem o pereche de catuse cu niste gratii pe fundal si un semn de interzis peste, si emoji-ul cu smiley face si ochelari de soare dedesubt (sau deasupra), ala de baiat smecher, ca sa aratam ca aici nu faci puscarie, orice ar fi, daca esti "baiat destept".
 • +13 (15 voturi)    
  Ce vrei sa te faci cand vei fi mare? (Joi, 6 mai 2021, 0:34)

  VOX. [utilizator]

  Infractor, taticule, ce altceva?!
  Justitia ma apara, ong-urile ma apara...E o meserie care iti ofera o multime de satisfactii, fara niciun risc.
  • +11 (11 voturi)    
   Pai nu e bine (Joi, 6 mai 2021, 1:05)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Copilul tau o sa stea ani buni la puscarie. Nu de la infractiune, dar nenumarate. Inclusiv cele necomise de el, ca tap ispasitor.

   Raspunsul corect pe care trebuie sa-l dea este "deputat, taticule, ce altceva?!".

   De acolo are cale libera sa fie propus sef la o sinecura, in timp poate isi ia in mosie un satuc, devine baron, poate chiar "animal politic", cum zicea un mare filosof, daca isi gaseste o fatuca creata si draguta, care e dispusa sa faca orice pentru o pozitie si la munca si ... mai multe pozitii, nu doar la munca, ba isi mai ia si o tableta, un desteptofon de la Apple pe banii prostilor, daca devine parlamentar isi ia frumos pensie speciala.

   Nu se compara cu viata de infractor ilegal. Nu, nu e un pleonasm. Deoarece deputatii sunt infractori legali.

   Sa nu uitam: PSD, PNL si satelitii lor din ultimii 30 de ani nu au fost partide, cat GIO.
  • -2 (2 voturi)    
   De ce infractor, cand mai bine procuror? (Joi, 6 mai 2021, 2:21)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   De ce infractor, cand mai bine procuror? Infractorii mai risca cate un deranj, ceva!
 • +8 (14 voturi)    
  procurori incompetenti? (Joi, 6 mai 2021, 0:42)

  maiorulmura [utilizator]

  asa ceva nu exista!
 • +2 (2 voturi)    
  welllll (Joi, 6 mai 2021, 7:34)

  mongolul [utilizator]

  de ce va mira? Mitica, cu doi saci de valuta nu a fost achitat?
 • +5 (5 voturi)    
  Se vede cu ce s-a populat ICCJ (Joi, 6 mai 2021, 7:38)

  Idealistu [utilizator]

  De ani de zile gruparea magistratilor psd-isti (Savonea si gasca) au inceput sa ocupe structurile superioare ale justitiei din Romania. Scopul lor este foarte simplu, sa-i scape pe toti mari infractori. Beneficiile materiale pentru acesti judecatori, urmeaza.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by