Fiica unui fost consilier PSD din cadrul Consiliului Local (CL) Ploieşti a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare cu executare într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 15 milioane de lei, faptele fiind comise în perioada 2006-2007, relatează Agerpres.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Ploieşti a respins, marţi, ca nefondate recursurile formulate de Ana-Ruxandra Stanciu, fiică a fostului consilierul PSD Marilena Stanciu din cadrul CL Ploieşti, şi Aurelian Sandu, ambii administratori ai unor firme, dar şi recursul formulat de partea civilă ANAF împotriva sentinţei pronunţate la data de 7 septembrie 2020 în acest dosar.

La acea dată, instanţa de fond a condamnat-o pe Ana-Ruxandra Stanciu la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi a constatat că această faptă este concurentă cu cele pentru care inculpata a fost condamnată anterior prin decizia definitivă a Curţii de Apel Ploieşti din data de 25 februarie 2016.

În acest context, instanţa a dispus descontopirea pedepsei rezultante anterioare de patru ani şi şase luni închisoare în pedepsele componente şi, în final, contopirea acestora cu cea nouă, urmând ca inculpata să execute o pedeapsă de şase ani de detenţie.

De asemenea, Tribunalul Prahova l-a condamnat pe inculpatul Aurelian Sandu, cu antecedente penale, tot la o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Procurorii DNA Ploieşti i-au trimis în judecată pe cei doi inculpaţi în noiembrie 2017.

"În perioada 3 iulie 2006 - 16 noiembrie 2007, inculpata Stanciu Ana Ruxandra, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul statului prin neînregistrarea în evidenţele contabile a operaţiunilor comerciale desfăşurate (cu produse petroliere) şi a veniturilor aferente încasate", se preciza, la acel moment, într-un comunicat al DNA.

Conform aceleiaşi surse, inculpaţii au cauzat un prejudiciu în sumă totală de 15.254.808 lei, din care 3.210.022 de lei reprezentând TVA de plată, 2.690.489 de lei - impozitul pe profit, 7.860.754 de lei - accize produse energetice şi 1.493.543 de lei - TVA aferentă accizelor stabilite suplimentar.

Ana-Ruxandra Stanciu şi Aurelian Sandu au fost condamnaţi definitiv în 2016 la patru ani şi şase luni de închisoare, respectiv patru ani de detenţie într-un dosar privind fraudarea unor firme de leasing.