Începând de vineri, 7 mai, se schimbă modalitatea de prezentare în centrele de vaccinare, astfel încât oricine se poate prezenta direct în centre fără programare, în limita locurilor disponibile, însă până la ora 14.00 vor fi primiți doar cei peste 60 ani, a declarat președintele campaniei de imunizare contra Covid-19 în România.

HotNews.roFoto: Hotnews

Valeriu Gheorghiță a subliniat că cei cu programare au locul asigurat, ceilalți veniți putând fi imunizați în limita diferenței dintre capacitatea centrului de vaccinare și numărul celor programați.

Până la ora 14.00 se pot prezenta pentru vaccinare doar persoanele peste 60 de ani. După această oră, până la sfârșitul programului, poate veni oricine dorește, inclusiv cei de peste 60 ani.

Toți cei care vin fără programare vor fi imunizați în limita locurilor disponibile, prioritate având persoanele programate care au un loc asigurat.

Dacă centrul are o capacitate mai mare de vaccinare decât numărul celor programați, eliberează bonuri de ordine pentru doritori, inclusiv pentru zilele următoare.

”Persoanele de peste 60 de ani se vor przenta direct la centrele de vaccinare, fără programare. Restul persoanelor care doresc să se vaccineze se vor prezenta de la ora 14.00 până la finalul programului, la ora 20.00, fără programare. (...) Atenţie, nu vreau să apară nemulţumiri. Prioritate vor avea persoanele deja programate prin platformă şi vor avea vaccinul asigurat, însă suplimentar vor fi liberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centre”, a anunţat marți șeful Comitetului de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiță a precizat că nu a fost raportat, în România, niciun caz de tromboză venoasă după vaccinarea cu AstraZeneca, explicând că acestea apar foarte rar, între 1 și 4 cazuri la milion, în condițiile în care în România s-au făcut circa 500.000 de doze.

Acesta a spus că toate dozele de vaccin Johnson & Johnson au fost distribuite în centrele regionale, iar direcțiile de sănătate publică să le solicite și să le distribuie medicilor de familie, împreună cu materialele sanitare necesare, inclusiv epi-pen-urile, seringile cu adrenalină ce pot fi folosite în caz de reacție alergică gravă.

”Mă aștept ca un număr tot mai mare de medici de familie să înceapă această activitate”, a afirmat Gheorghiță, adăugând că, pe măsură ce vaccinarea la medicii de familie se va extinde, vor fi folosite și alte produse, precum cel de la Moderna.

Coordonatorul CNCAV a apreciat, în contextul în care SUA urmează să aprobe folosirea vaccinului Pfizer la copiii cu vârste între 12 și 15 ani, că foarte probabil și Agenția Europeană a Medicamentului va lua o asemenea decizie în perioada următoare. Gheorghiță a spus că pentru vaccinarea acestor minori se va folosi infrastructura actuală, consimțământul urmând a fi dat de tutorele copilului. Schema de vaccinare și doza sunt aceleași ca la adulți, a precizat acesta.

De asemenea, vicepreşedintele CNCAV, Andrei Baciu, a anunţat că 105 operatori economici, dintre care 31 din domeniul HoReCa, au demarat activitatea de vaccinare la sediile proprii, fiind deja imunizate peste 5.000 de persoane. Activitatea se derulează cu ajutorul a 47 de echipe care s-au deplasat la aceşti operatori economici.