O fetiță de cinci ani și frățiorul ei de doi ani din Botoșani au suferit o intoxicație cu paracetamol după ce au bătu dintr-o sticluță cu sirop în timp ce erau în vizită la bunici. Cei doi copii au fost transferați cu un avion SMURD la spitalul Grigore Alexandrescu din București.

Avion SMURDFoto: IGAV

Cei doi copii au găsit un recipient cu paracetamol sirop, pentru copii, iar gustul specific, cu arome de fructe, i-a îmbiat să guste. Micuții au băut întreg conținutul, pasându-și sticluța de la unul la altul, informează Monitorulbt.ro

Cei doi au fost imediat descoperiți de bunici, care au alertat-o pe mama copiilor. Medic de profesie, aceasta a realizat imediat pericolul și le-a administrat repede tratamentul specific în astfel de situații și a mers imediat cu ei la Secția de Pediatrie.

„Copiii au fost găsiți rapid postingestie. Asta a însemnat faptul că s-au făcut spălături gastrice rapid. Astfel, sperăm că substanțele nu au avut timp de metabolizare”, a precizat medicul Georgiana Lazăr, din cadrul UPU-SMURD.

Cadrele medicale de la Botoșani au diagnosticat copiii cu intoxicație cu paracetamol și au solicitat transferul copiilor la București, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București. Din cauza faptului ca acțiunea paracetamolului în organism poate fi destul de rapidă, iar medicii nu știau nici cantitatea exactă ingerată de fiecare copil, a fost solicitat transferul pe calea aerului.

Având în vedere că la Iași urma să fie transportat cu avionul SMURD un pacient de la Cluj, Departamentul pentru Situații de Urgență a dat aprobare ca micuții să fie preluați cu avionul de pe aeroportul din Iași. Pentru asta, cele două ambulanțe cu medic, care deservesc județul, au fost mobilizate pentru transportul micuților pe aeroportul de la Iași.

„Băiețelul de doi ani a băut practic de trei ori doza. La fetiță nu știm exact care este cantitatea, știm că este mare. Dozele mari de paracetamol pot da insuficiență hepatică acută”, a declarat Diana Cimpoeșu, medic şef UPU-SMURD Iaşi, la Digi24.