Un număr de 16 turiști români și-au putut continua călătoria către Maldive după ce fuseseră puși în carantină în Sri Lanka, în condițiile în care ambasada României la Colombo a intervenit pentru rezolvarea situației lor, potrivit MAE. Din grupul de 17 români, doi au fost testați pozitiv la coronavirus, autoritățile din Sri Lanka punând în carantină tot grupul de turiști. La retestare, doar unul a ieșit pozitiv, iar ceilalți 16 au plecat spre vacanța din Maldive.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, potrivit MAE; în cursul zilei de vineri, 16 cetăţeni români şi-au continuat călătoria către Maldive, iar persoana testată pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va fi transferată la o altă unitate hotelieră din Sri Lanka.

MAE informează că, încă de la semnalarea cazului prin intermediul telefonului de urgenţă al misiunii, reprezentanţii ambasadei au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru informaţii cu privire la situaţia persoanelor în cauză şi pentru a obţine exceptarea cetăţenilor români cu rezultat negativ al testelor de la carantină, respectiv pentru a primi permisiunea de a părăsi ţara.

MAE menţionează că un reprezentant al misiunii diplomatice s-a deplasat la unitatea hotelieră unde au fost cazaţi cetăţenii români pentru a acorda asistenţa consulară necesară şi a menţinut în permanenţă legătura telefonică cu aceştia, fiind interzisă intrarea oricăror persoane neautorizate în locaţia respectivă.

Reprezentanţii Ambasadei României la Colombo continuă dialogul cu persoana confirmată pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, cu agenţiile de turism implicate, precum şi cu autorităţile locale, acordând asistenţă consulară, în limita competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile din Sri Lanka în contextul pandemiei de COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a reitera recomandarea adresată cetăţenilor români de a evita efectuarea de călătorii neesenţiale în această perioadă, mai ales în cazul destinaţiilor care sunt puternic afectate de pandemia de COVID-19, de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate şi de a respecta cu stricteţe măsurile adoptate de autorităţile din statele de tranzit/destinaţie în contextul pandemiei de COVID-19.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează reaminteşte că informaţii relevante sunt disponibile pe pagina de internet a MAE, secţiunile Atenţionări de călătorie COVID-19 şi Condiţii de călătorie, informaţiile fiind actualizate pe baza datelor oficiale obţinute de către misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României de la autorităţile statelor de reşedinţă.