Sărbătorile pascale sunt legate de speranţă, spune unul dintre cei mai cunoscuţi ciocolatieri români, Florin Balan din Cisnădie, care îşi doreşte ca lumea să îşi recapete suflul şi optimismul de dinainte de pandemie. ''Ciocolata merge oricând, ea înseamnă optimism'', transmite acesta. În atelierul său artizanal din oraşul Cisnădie, acesta pregăteşte iepuraşii de ciocolată, cu gândul că vor veni vremuri mai bune, iar pandemia se va termina.

figurine de ciocolataFoto: Hotnews

"Am fost întrebat începând de anul trecut de ce nu fac iepuraşi cu mască. Pentru că iepuraşii noştri româneşti sunt sănătoşi. (...) Omagiem virusul? Sărbătorile pascale sunt legate de speranţă, sunt legate evident şi de durere, fiind vorba de răstignire. (...) Eu doresc să fie ultimul sezon în care să existe pandemie. Îmi doresc ca lumea să îşi recapete suflul şi optimismul de dinainte de pandemie. Unul dintre marile pericole în momentul de faţă îl reprezintă decepţia, deziluzia, faptul că nu mai există vise, faptul că de foarte multe ori nu ne mai îngăduim să visăm. Acum grija noastră este să ne securizăm sănătatea. Trebuie să ne găsim temeritatea, în viaţa asta cred că în toate lucrurile trebuie să fii temerar", a declarat, pentru Agerpres, Florin Balan.

În acest sezon, de Paşte, comenzile de ciocolată şi-au revenit la nivelul celor din 2019. Spre deosebire însă de perioada de dinainte de pandemie, acum, cei care îşi comandă ciocolată artizanală, pictată manual, de la Cisnădie, sunt mult mai exigenţi şi majoritatea dintre ei întreabă care este concentraţia de cacao din ciocolată şi dacă aici angajaţii au avut COVID-19, pentru a fi siguri că ceea ce mănâncă nu le pune sănătatea în pericol.

Cel care conduce afacerea cu ciocolată de la Cisnădie, Florin Balan, dă asigurări că standardul de calitate internaţional care există aici încă de la înfiinţarea micii fabrici face ca aceste produse să fie sigure.

"Ciocolata merge oricând, ea înseamnă optimism. (...) Acum lumea este mai selectivă pentru calitate, vrea să vadă ce mănâncă, caută informaţii despre siguranţă pentru că, din fericire, cele mai puţine incidente legate de pandemie au fost în industria alimentară, aproape zero. Oamenii s-au reorientat către produse naturale, care să aibă cât mai mică expunere la tot ce înseamnă chimic, pentru că şi aşa suferim din punct de vedere al imunităţii. Având standard internaţional de calitate pentru partea de producţie, asta presupune nişte proceduri. În procedurile acestea există inclusiv supravegherea pentru partea de COVID", explică Florin Balan.

El spune că românii din toată ţara, care îşi comandă de Paşte produse de ciocolată de la Cisnădie, preferă gustul acestora, care diferă de cel găsit în ciocolata de pe rafturile supermarketurilor, având materie primă din Belgia şi Franţa şi o concentraţie ridicată de cacao, ceea ce o face să fie de o calitate superioară, dar şi mai sănătoasă.