Pensia unui magistrat nu poate fi mai mare decât ultimul salariu, iar aceste inechități trebuie corectate, spune ministrul Justiției, Stelian Ion, care a anunțat că în 11 mai vor avea loc discuții la Ministerul Muncii cu actorii din sistemul judiciar pe tema pensiilor magistraților. El spune că judecătorii și procurorii vor avea în continuare "pensii bune" și că nu vrea să transmită un semnal către magistraţi că vor fi tăiate pensiile, dar că vor fi eliminate diferențele.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Pe 11 mai vom avea o întâlnire la Ministerul Muncii, unde vom discuta pe chestiunea pensiilor magistraţilor, împreună cu reprezentantul CSM, cu reprezentanţii Înaltei Curţi şi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Lucrurile sunt discutate foarte aşezat şi foarte atent, astfel încât să găsim soluţia optimă şi pentru sistemul judiciar şi pentru societate (...).
  • Vom face în aşa fel încât să stimulăm magistraţii să-şi dorească să rămână în profesie o perioadă cât mai mare şi să eliminăm anumite inegalităţi, anumite inechităţi care sunt văzute de departe de societate. Adică ideea că pensia poate depăşi considerabil ultimul salariu, aceasta este o idee care e în discuţie acum şi asupra căreia trebuie să găsim o soluţie, astfel încât să nu mai fie posibile astfel de inechităţi pe viitor", a declarat joi ministrul Justiției, citat de Agerpres.

Întrebat dacă din valoarea pensiei unui magistrat ar putea fi tăiată o parte care nu ţine de contributivitate, Stelian Ion a spus că pensiile magistraţilor vor fi "decente", dar a subliniat că anumite decalaje trebuie corectate, iar acest lucru va fi făcut "cu sistemul judiciar la masă".

  • "Pensiile vor fi decente, vor fi pensii bune pentru magistraţi, nu vreau să transmitem un semnal către magistraţi că ne apucăm să tăiem pensiile şi să rămână cu pensii mici, dar anumite diferenţe, anumite decalaje trebuie corectate. Ele vor fi făcute cu sistemul judiciar la masă, cu CSM-ul, cu instanţele, respectând şi deciziile Curţii Constituţionale, dar dând şi satisfacţie opiniei publice, care a constatat foarte clar, care vede anumite diferenţe care nu mai pot fi acceptate pe viitor", a adăugat Stelian Ion.

În acest context, preşedintele Comisiei juridice, senatorul liberal Iulia Scântei, s-a referit la cele două principii care vor fi respectate în momentul definitivării formei finale a proiectului de act normativ.

  • "Pensia (...) este o componentă a statutului independent de magistrat, astfel cum cere standardul european, asta este poziţia PNL pentru primul principiu.
  • Pentru cel de-al doilea principiu ne axăm de asemenea pe un standard european, care spune că nicio pensie sau venitul după încetarea activităţii, ca urmare a pensionării, nu poate să depăşească venitul obţinut în timpul activităţii. Căutăm o soluţie în cadrul legii statutului magistratului şi nu în cadrul legii unitare, cum s-a mai încercat în trecut, nu cu soluţii contrare şi care au fost sancţionate de altfel prin decizii ale CCR", a punctat Scântei.