Coaliția a agreat proiecte de 29 de miliarde de euro pentru finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), față de peste 40 de miliarde de euro, inițial, iar ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, spunea că există diferenţe de opinie între Guvern şi Comisia Europenă, dar "nu este nimic dramatic".

Cristian GhineaFoto: Agerpres
  • "Sunt 350 de linii de investiţie în PNRR. Am trecut aseară cu liderii coaliţiei prin toate.
  • În cele mai multe cazuri vorbim de o reducere a sumelor, pentru că au fost cazuri în care, aşa cum ne aşteptam, nu aveam o fundamentare foarte bună a fluxurilor. Nu este nimic dramatic.
  • M-aş abţine însă de la a da detalii pentru că aş vorbi de nişte negocieri în curs. De altfel, dacă aţi observat eu am ţinut aceste negocieri cu Comisia Europeană destul de low profile, ca să zic aşa. Adică nu am simţit nevoia să facem negocierile publice. Nicăieri, în nicio ţară, nu s-au făcut negocierile publice", a spus Cristian Ghinea, joi, la Digi 24, întrebat cum s-a ajuns de la proiecte de 40 de miliarde de euro la 29 de miliarde de euro.

El a menţionat că există un calendar pe care l-a anunţat atunci când a gândit acest proces.

  • "S-a făcut o consultare cu toate ministerele şi cu toate patronatele, sindicatele, ONG-urile, autorităţile locale. Am făcut o listă de priorităţi care la acel moment era la 100 şi ceva de miliarde, ceea ce arată nevoia de dezvoltare şi de investiţii a României. Apoi am făcut o primă selecţie ca să ajungem la 40 (miliarde, n.r.). Pe acestea am lucrat, le-am dezvoltat tehnic.
  • Am început procesul de consultare cu Comisia Europeană. Am primit feedback pe toate. Şi apoi a urmat o propunere din partea noastră de a reduce din investiţii pe zonele mai problematice cu mediul, unde nu erau fixe prin recomandările de ţară şi această propunere în cea mai mare parte a ei a fost acceptată de preşedinte şi coaliţie aseară", a declarat Ghinea.

Ghinea a explicat că mai sunt puncte în care există diferenţe de opinie între Guvern şi Comisia Europenă, precum fondul pentru Unităţile Administrativ Teritoriale sau fondurile pentru cultură.

  • "Nu înseamnă că e cu scandal sau că e cu ceartă. Pur şi simplu avem opinii diferite. Aşa cum am primit de la Comisia Europeană feedback de mai mult de 150 de pagini pe componente. Cele mai multe dintre comentariile Comisiei le-am integrat, am schimbat, am modificat, am adus clarificări, am spus unde nu suntem de acord. Acesta este procesul de negociere şi de consultare absolut obişnuit în relaţia cu Comisia Europenă. Numai nouă ni se pare că <>. Acesta este un model provincial de oameni care nu ştiu cum funcţionează Buxelles-ul. PSD-ul nu are de unde să ştie şi de aceea face garagaţă pe subiect", a spus Cristian Ghinea.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că există teme unde s-a înţeles cu Comisia Europeană, dar că există şi puncte care nu au fost agreate.

  • "Unde nu am agreat v-am spus: autostrăzi, irigaţii, cultură şi mai sunt câteva. Doar că repet, trebuie să ne limităm fronturile de negociere. Nu putem să vrem tot şi mai ales trebuie să avem argumente tehnice foarte bune acolo unde vrem. Pe autostrăzi avem proiecte care pot fi gata până în 2026. Prioritatea absolută este Autostrada spre Moldova, A7. Acolo suntem fermi, stăm pe această poziţie. Dacă va fi acceptată nu am de unde să vă spun pentru că până la urmă butonul e la Comisie.
  • Acest regulament european prevede că planul trebuie să fie aprobat de Comisie. Tocmai de aceasta spun, hai să avem un moment de maturitate politică, hai să stăm uniţi în jurul acestor obiective. Dacă avem ceva de discutat pe fond, discut şi cu opoziţia şi cu toată lumea care trebuie. Odată agreat hai să avem un moment de unitate în care susţinem aceleaşi lucruri la Bruxelles. Din păcate nu se întâmplă asta şi nu înţeleg de ce avem această garagaţă pe proces, când de fapt obiectivele politice de transformare ale României le înţelegem", a declarat Cristian Ghinea.

De asemenea, el a menţionat că România are un sistem de audit care trece de criteriile Comisiei Europene. A avut loc o discuţie despre ce tip de audit să fie folosit şi s-a decis să fie utilizat cel pentru fondurile europene clasice, iar acesta este o garanţie pentru Comisie că nu se vor fura banii.

România va depune Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în 31 mai.

CITEȘTE ȘI: