120 de zile, termenul maxim în care instanța trebuie să pronunțe decizia, odată cu motivarea, într-un proces penal - Comisia juridică a Senatului / Proiectul inițial prevedea 90 de zile

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 29 aprilie 2021, 16:59 Actualitate | Esenţial


Dosar instanta
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images
Termenul maxim în care instanța trebuie să pronunțe deciziile în procesele penale, odată cu motivarea, este de 120 de zile, a stabilit joi Comisia juridică a Senatului, care a dat raport de admitere cu amendamente pe un proiect de lege al USR-PLUS și PNL care prevedea ca termenul maxim să fie de 90 de zile. Inițiativa legislativă vine în contextul deciziei Curții Constituționale, care a stabilit ca decizia să fie pronunțată odată cu motivarea, ceea ce a stârnit o furtună în sistemul judiciar.

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal, în contextul deciziei Curții Constituționale, a intrat miercuri în circuitul parlamentar, fiind inițiat de senatorii Anca Dragu (USR-PLUS), Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL).

Comisia Juridică a amendat joi forma iniţiatorilor, în sensul că, de la încheierea procesului, judecătorii au la dispoziţie, în cazuri excepţionale, maximum 120 de zile (faţă de 90 de zile cât prevedea propunerea legislativă în forma iniţiatorilor) pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor.
 • "În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut la alin (1), instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile.
 • În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, este amendamentul adus în Comisia juridică.
Alineatul 1 prevede că "deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor”.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE ÎN FORMA INIȚIALĂ
CONSULTĂ RAPORTUL CU AMENDAMENTE AL COMISIEI JURIDICE
 • "(...) maximum 120 de zile, putând ca în situaţii cu totul excepţionale să prelungească 30 de zile şi încă 30 de zile, astfel încât să nu se depăşească în total 120 de zile de la încheierea procesului. În acest timp nu se poate pune în executare nicio soluţie, nu este pronunţată nicio soluţie, nici de condamnare, nici de achitare.
 • Abia în momentul pronunţării, odată cu soluţia de condamnare sau de achitare sau de altă natură, toate persoanele implicate în procesul penal vor şti şi motivele", a explicat ministrul Justiţiei, Stelian Ion, care a participat la şedinţa Comisiei juridice a Senatului, conform Agerpres.
Forma inițială a fost contestată de către magistrați, care au susținut că termenul de 90 de zile este mult prea strâns pentru motivarea hotărârilor judecătorești.
 • "Realist vorbind, un termen de 90 de zile ar fi, din punct de vedere al sistemului judiciar, insuficient. Am avut discuţii ample într-un grup de lucru la Ministerul Justiţiei, au fost reprezentanţi şi ai Înaltei Curţi şi ai curţilor de apel şi ai tribunalelor. Mi-au spus absolut toţi judecătorii că ar fi un termen foarte scurt, nerealist.
 • Ne interesează, pe de o parte, să fie finalizate procesele cât mai repede, să fie redactate hotărârile în termen cât mai scurt şi acea condiţie referitoare la celeritatea şi la durata rezonabilă a procesului să fie îndeplinită.
 • Pe de altă parte, nu trebuie să facem rabat de la calitate, pentru că în momentul în care vom grăbi şi vom pune presiune foarte mare pe judecători, se va întâmpla inevitabil acest lucru, va suferi calitatea hotărârilor judecătoreşti şi cred că nu-şi doreşte nimeni acest lucru", a declarat Stelian Ion.
Stelian Ion crede că proiectul va trece rapid de plenul ambelor camere ale Parlamentului, iar votul în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, va fi dat după publicarea motivării deciziei Curţii Constituţionale.

Ce a stabilit Curtea Constituțională, în 7 aprilie:
 • Punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti penale definitive, anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia, este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea ca valori supreme ale statului de drept.
Sunt neconstituţionale:
 • art. 400 alin. (1) - "Rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conţinutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii";
 • art. 405 alin. (3) - "(3) Preşedintele completului pronunţă minuta hotărârii";
 • art. 406 alin. (1) şi (2) - "(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare. (2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier".
Ce înseamnă?
 • Decizia instanței trebuie pronunțată odată cu motivarea: "Hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării".
Acum, motivarea trebuie redactată într-un un termen de 30 de zile de la pronunțarea deciziei, termen care poate fi prelungit succesiv până la un total de 90 de zile, potrivit Legii 304. În realitate, s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate de către instanță și după un an de la pronunțarea lor.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1740 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Intrebare (Joi, 29 aprilie 2021, 17:08)

  Tyrion.lann [utilizator]

  Care va fi acum data terminarii procesului, de la care va curge termenul? Nu este clar. In prezent, teoretic procesul se termina odata cu decizia, sau poate motivarea? Ca daca data terminarii procesului e stabilita de judecator liber, acesta va decide pur si simplu o data arbitrara ca sa-i permita sa scrie in tihna motivarea.

  Si ce sanctiuni vor fi prevazute pentru judecatori in cazul nerespectarii termenului? Altfel, cu ce se schimba lucrurile fata de situatia anterioara?
  • +4 (6 voturi)    
   Lucrurile se schimba doar.... (Joi, 29 aprilie 2021, 17:43)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Tyrion.lann

   ...in favoarea inculpatilor.
   Daca pana acum exista totusi un interval scurt de timp intre ultima zi de proces si anuntarea sentintei (uneori cateva ore, alteori cateva zile) de-acum inainte, un judecator poate amana anuntarea sentintei cu pana la 4 luni, pe motiv ca abia atunci poate prezenta si motivarea.
   Iar in alea 4 luni, infractorii (cei mai "speciali", bineinteles) mai castiga 4 luni in care pot sa puna presiuni asupra judecatorilor (fie prin santaj, fie prin mituire)
   In ce privestea sanctionarea judecatorilor cred ca nu se va schimba absolut nimic. Adica nimeni nu va fi sanctionat, sub nicio forma, daca termenele legale vor fi depasite.
   Exact ca pana acum.
 • +9 (9 voturi)    
  Salariul (Joi, 29 aprilie 2021, 17:36)

  Jolly Roger [utilizator]

  Propun ca si salariul sa il ia dupa aceeasi perioada de timp. Eventual chiar mai tarziu, daca depune cineva conetstatie legata de sporuri...
 • +7 (7 voturi)    
  90 zile e prea putin? (Joi, 29 aprilie 2021, 17:49)

  Nevermind [utilizator]

  Specialilor...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by