Ședință de guvern: OUG privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, pe agendă

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 28 aprilie 2021, 7:30 Actualitate | Esenţial


Florin Citu
Foto: Guvernul Romaniei
Guvernul se reuneşte, miercuri, în şedinţă, pe ordinea de zi figurând un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează Legea privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, în sensul creşterii gradului de protecţie a acestor cetăţeni.

Printre modificările propuse în proiectul de OUG se află şi prevederea că partea română va negocia, pentru lucrătorii sezonieri, acordurile, înţelegerile, tratatele sau convenţiile, inclusiv în privinţa condiţiilor de cazare oferite de angajatori, care trebuie să respecte normele naţionale din statul de primire, acordarea unei indemnizaţii pentru asigurarea hranei zilnice, decontarea cheltuielilor de transport dus-întors către domiciliul din România, pe perioada în care lucrătorii sezonieri îşi desfăşoară efectiv activitatea.

Ofertele ferme de locuri de muncă din străinătate pentru lucrătorii sezonieri, cu toate specificaţiile acestora, atât în limba statului de destinaţie sau într-o altă limbă de circulaţie internaţională, cât şi în limba română, trebuie să cuprindă, pe lângă alte elemente, şi asigurarea de sănătate pe perioada contractuală sau angajamentul că angajatorul lucrătorului sezonier încheie pentru acesta asigurarea de sănătate pe perioada contractuală, mai prevede proiectul de ordonanţă.

De asemenea, în cazul în care deplasarea lucrătorilor către acelaşi loc de muncă din statul de destinaţie se efectuează în grupuri mai mari de 10 persoane, agentul de plasare a forţei de muncă şi furnizorul de servicii de plasare a forţei de muncă vor avea obligaţia organizării transportului prin persoane juridice autorizate să efectueze transport internaţional de persoane.

Agenţii de plasare a forţei de muncă şi furnizorii de servicii de plasare a forţei de muncă au obligaţia şi de a se asigura că, anterior deplasării acestora, lucrătorii plasaţi la muncă în străinătate deţin toate documentele necesare accesului în statul de destinaţie şi au toate informaţiile referitoare la condiţiile speciale de intrare în statul de destinaţie, respectiv, la regulile speciale care trebuie respectate, conform legislaţiei statului de destinaţie, în condiţiile existenţei unui risc epidemiologic.

Proiectul de OUG mai prevede şi majorarea unor sancţiuni. Guvernul mai are pe agenda şedinţei mai multe proiecte de hotărâri, printre care aprobarea plafoanelor financiare alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2020, scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a unui teren pentru realizarea obiectivului de continuare a lucrărilor miniere în perimetrul de licenţă al UMC Tismana - Tismana I, aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului "Reabilitarea liniei de cale ferată Craiova - Calafat, componentă a coridorului Orient/Est - Mediteranean".

Executivul va lua în discuţie şi trei memorandumuri referitoare la Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2021 - 2023, aprobarea negocierii Acordului de împrumut (Finanţare adiţională pentru Proiectul privind reforma sectorului sanitar - îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 150 milioane euro şi a semnării acestuia, precum şi la achiziţia de Sisteme de trenuri de lucru pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii feroviare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare. (Sursa-Agerpres)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1525 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Integritatea lui Florin Citu (Miercuri, 28 aprilie 2021, 9:05)

  robyzs [utilizator]

  Prim Ministrul Florin Citu ar trebui sa rezolve criza de incredere in care se afla PNL si Guvernul sau dupa ce Presedintele PNL IASI a fost pus sub acuzare de Diicot pentru infiintarea unui grup infractional.

  Florin Citu trebuie sa destructureze conducerea PNL IASI unde si presedintele CJ este acuzat de DNA ca a luat mita cand era ministru in Guvernul Orban.

  Florin Citu trebuie sa demonstreze ca ce a promis in campania electorala face parte si din Programul de Guvernare, ma refer la Criteriile de integritate ale PNListilor, altfel PNL se transforma in PSD.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by