Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, marți, o hotărâre ce prevede acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru India, respectiv transferul unor cantităţi de produse de urgenţă medicală necesare în lupta cu pandemia de Covid-19.

Transport medicalFoto: health.mil

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat „Hotărârea nr. 24 din 27.04.2021 privind acordarea de asistență internațională cu titlul gratuit pentru Republica India, precum și pentru completarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea”.

Astfel, potrivit documentului, a fost aprobat transferul gratuit către India a următoarelor categorii și cantități de produse de urgenţă medicală:

  • concentratoare de oxigen de 5 l și 10 l (80 de bucăţi)
  • butelii de oxigen de 40 l (75 de bucăţi)
  • dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat (20 de bucăţi)

„Având în vedere solicitarea autorităților din Republica India, transmisă prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru acordarea de asistență internațională în contextul eforturilor de combatere a pandemiei de COVID-19 (...) (1) Se aprobă acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru Republica India, constând în cantitățile de produse prevăzute în anexa la prezenta hotărâre. (2) Transportul cantităților de produse prevăzute la alin. (1) se asigură de către Ministerul Apărării Naționale cu o aeronavă din dotare, pe ruta România-India, sub egida Mecanismului European de Protecție Civilă și cu recuperarea a 75% din costul acestuia”, se arată în hotărârea CNSU.

De asemenea, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis includerea Indiei pe „lista galbenă” a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, cei care vin din această țară fiind nevoiți să intre în carantină pentru 14 zile.

„Se completează lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea (...) prin introducerea Republicii India”, se arată în hotărârea CNSU, care precizează totodată că singura excepție de la măsura carantinei pentru persoanele care sosesc din India se aplică acelora „vaccinate și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze”.