Chioșcurile de la staţia de metrou Gara de Nord au fost demolate, a anunţat, marţi, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

demolare constructii metrou Gara de NordFoto: Facebook Clotilde Armand
  • "Am demolat construcțiile ilegale de la stația de metrou Gara de Nord. Sper să fie un semn pentru toți cei care cred că noi ezităm să punem legea în aplicare. Reamintesc că Primăria Sectorului 1 sprijină comercianții de bună credință urmând ca aceștia să fie ajutați să-și desfășoare activitatea într-un alt spatiu", a scris pe Facebook Clotilde Armand.

Reamintim că Metrorex a transmis în 25 martie o somație către firma sindicatului condus de Ion Rădoi să dezafecteze „în regim de urgență” spațiile comerciale pe care le administrează în stațiile de metrou din Capitală, spații comerciale prin care sindicatul încasează 75% din chirii. Termenul dat pentru demolarea construcțiilor era 2 aprilie.

A doua zi, o parte din sindicaliștii conduși de Ion Rădoi și o parte din lucrătorii din spațiile comerciale au blocat circulația metroului printr-un protest spontan care a ținut metroul bucureștean pe loc aproape o zi întreagă. Blocarea metroului bucureștean a generat o pagubă directă de circa 2,8 milioane de lei, a anunțat ulterior Metrorex.

Evacuarea și demolarea spațiilor comerciale a început în 7 aprilie din stația Ștefan cel Mare, iar primele demolări au fost făcute de către angajații ADP Sector 2.

Compania Metrorex spune că din 2018 a expirat contractul cu sindicatul USLM condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi prin care formațiunea sindicală închiria spațiile comerciale. Totodată, Metrorex afirmă că spațiile comerciale sunt un pericol pentru siguranța cetățenilor și că pentru acestea nu au fost identificate autorizații de construire emise.

Potrivit Metrorex, pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranța călătorilor și a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că:

  • spațiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgență;
  • îngreunează accesul la hidranții interiori;
  • nicio construcție după 2010 nu are aviz ISU.

"Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizației de construire și nerespectarea normativelor de siguranță reprezintă o adevărată urgență de siguranță și ordine publică”, spunea Metrorex.