​Rusia nu rămâne fără răspuns după ce România i-a declarat un diplomat persona non grata. Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaşte bine procedura măsurilor reciproce de răspuns la paşii corespunzători în relaţia cu Moscova, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pentru agenţia de presă oficială TASS, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ambasadorul României în Rusia cunoaşte bine procedura măsurilor de răspuns", a spus ea.

Autorităţile române l-au declarat luni persona non grata pe adjunctul ataşatului militar al ambasadei ruse la Bucureşti. Potrivit Ministerului de Externe al României, activităţile şi acţiunile diplomatului "contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961".

Decizia autorităților române de a-l declara persona non grata pe teritoriul României pe Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, este "incontestabil una neprietenoasă", iar Rusia își rezervă dreptul de a răspunde cu "măsuri relevante", a susținut și ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin.

"Această decizie este incontestabil una neprietenoasă și nu îmbunătățește relațiile internaționale dintre Rusia și România", a declarat pentru agenția TASS ambasadorul Valery Kuzmin.

El a mai spus că, "în conformitate cu convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a lua măsuri relevante ca răspuns".

Ambasadorul Rusiei la București a confirmat că a fost chemat la Ministerul român de Externe, unde a fost anunțat că un adjunct al atașatului militar din cadrul ambasadei a fost expulzat. Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice nu impune explicarea motivelor pentru astfel de demersuri, a adăugat ambasadorul Rusiei la București.