Cele 31.000 de doze de vaccin Sputnik V dintr-o donație de 71.000 de doze ajunse sâmbătă pe aeroportul din Chișinău au fost livrate Tiraspolului direct, fără intermedierea Chișinăului, așa cum ar fi fost procedura.Un deputat al Dumei de Stat a susținut că vaccinul rusesc a ajuns în Transnistria datorită implicării personale ale lui Vladimir Putin, scrie deschide.md. Publicația mai noteză că socialistul Igor Dodon a "umflat" cifra donației de vaccinuri din Rusia, astfel că Republica Moldova a primit doar 71.000 de doze de Sputnik V, nu 142.000, cât anunțase fostul președinte pro-rus.

Vaccinul SputnikFoto: Sputnik / Profimedia Images

Ajutorul umanitar din Rusia, ajuns sâmbătă în Republica Moldova, a trezit confuzii în rândul societății, scrie deschide.md. Deși socialistul Igor Dodon a anunțat inițial că la Chișinău a aterizat o aeronavă din Rusia cu un lot de ajutor umanitar pentru poporul Moldovei de 142.000 de doze de vaccin Sputnik-V, de fapt, la Chișinău au ajuns doar 71.000 de doze. Dintre acestea, 31.000 au fost ditribuite regiunii transnistrene.

Cele 31.000 de doze de vaccin Sputnik V au fost livrate Tiraspolului direct, fără intermedierea Chișinăului, așa cum ar fi fost procedura. La recepționarea directă a vaccinului au fost prezenți doi pretinși oficiali din Transnistria - așa-numitul ministru de sănătate, Cristina Albul și un adjunct de la „externele” din Tiraspol - Aleksandr Stețiuk. Totodată, la procedura de transmitere a vaccinului a participat un oficial rus, deputatul din Duma de Stat Artiom Turov, scrie deschide.md. Vaccinul a fost transportat în stânga Nistrului cu un camion.

Anterior, vaccinurile ajungeau în Transnistria prin intermediul Chișinăului, fie că era vorba despre cele ajunse prin platforma Covax sau ca urmare a donației din partea României, scrie publicația citată. Artiom Turov a spus la Tiraspol că vaccinul rusesc a ajuns în Transnistria datorită implicării personale ale lui Vladimir Putin.

Pe Aeroportul Internațional Chișinău, donația a fost însoțită de către deputatul Dumei de Stat Victor Seliverstov: "Să ne reamintim vremurile formării relațiilor dintre Ecaterina a II-a și prințul Cantemir. Și multe pot fi enumerate. Acestea sunt relații istorice care nu pot fi rupte așa una-două de oamenii care doresc ca Moldova să se dezică de Rusia și Rusia de Moldova. Rusia nu se va dezice niciodată de Moldova. Cetățenii Moldovei trebuie să fie siguri că au un partener fidel, un vecin fidel".