Anchetatorii au descins luni dimineață la Primăria Iași, într-un dosar instrumentat de DIICOT. Conform anchetatorilor, ancheta vizează o grupare constituită din 2016 specializată în obținere frauduloasă de terenuri din patrimoniul instituției publice, pe care ar fi urmat să fie construite blocuri de locuinţe, și ar fi implicați funcționari publici, notari și avocați. Primarul Mihai Chirica susţine că anchetatorii au ridicat de la sediul Primăriei Iaşi o serie de documente, iar dosarul ar fi fost deschis ca urmare a unei sesizări făcute de municipalitate la începutul anului.

DIICOTFoto: Agerpres

UPDATE 13.30 Primarul Mihai Chirica susţine că reprezentanţii DIICOT au ridicat, de la sediul Primăriei Iaşi, o serie de documente, iar dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări făcute de municipalitate la începutul anului.

Chirica a transmis, prrintr-un comunicat de presă, că o parte din actele solicitate de către reprezentanţii DIICOT Iaşi ar fi fost trimise deja către instituţiile specializate încă de la începutul acestui an.

  • "Documentele solicitate de către DIICOT Iaşi sunt ca urmare a unei sesizări pe care municipiul Iaşi a făcut-o încă de la începutul acestui an. Pentru verificarea şi analizarea celor sesizate de noi, procedura îi obligă să se prezinte la sediul instituţiei pentru ridicarea actelor necesare desfăşurării anchetei. Colegii mei au pus la dispoziţie toate documentele solicitate, activitatea primăriei nefiind întreruptă niciun moment pe parcursul cererii din partea DIICOT Iaşi.
  • Personal le-am dat tot concursul şi am cerut colegilor mei care gestionează acest tip de documentaţii să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate. Am încredere că verificările vor face lumină în cel mai scurt timp posibil cu privire la acest caz, iar dacă s-au înregistrat încălcări ale legii cei vinovaţi trebuie să plătească", susține primarul Iașiului.

UPDATE 12.50 Poliția Română și DIICOT au anunțat că au fost făcute 22 de percheziţii domiciliare, în Iaşi şi în Bucureşti, iar 26 de persoane urmează să fie duse la audieri.

Ancheta vizează infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată şi instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Conform sursei citate, activitatea infracţională a grupului s-ar fi desfăşurat începând cu anul 2016 şi ar fi avut drept scop obţinerea, în mod fraudulos, a unor terenuri din patrimoniul unei instituții publice, pe care ar fi urmat să fie construite blocuri de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Activitatea infracţională ar fi fost posibilă prin acordarea sprijinului de specialitate de către avocaţi, notari şi funcţionari publici din cadrul Primăriei.

................

Conform unor surse citate de Ziarul de Iași, luni dimineață au fost făcute percheziții la mai multe servicii ale Primăriei, într-o anchetă a DIICOT. Informaţia a fost confirmată de primarul Mihai Chirica.

Potrivit edilului, oamenii legii ridică dosare cu documente ce vizează un contract de asociere din anul 2005.

"Nu sunt descinderi. Vor să ridice nişte documente pe care noi le-am trimis spre informare Parchetului referitor la un contract de asociere în participaţiune din 2005. Au venit să îşi ia documentele. Mai există în momentul de faţă un pachet de documente trimise la ei. Probabil că bănuiţi despre ce zonă vorbim. Noi am sesizat instituţiile statului şi cred că am făcut bine", a declarat jurnaliştilor primarul Mihai Chirica, conform Agerpres.