Pe anumite domenii de expertiză în construcţii, cum este cazul securităţii la incendii, s-a format o adevărată castă, spune ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

Cseke AttilaFoto: Agerpres

Potrivit ministrului, în România există 572 de experţi pe diverse domenii de construcţii, din care 51% au vârsta de peste 70 de ani, iar 22% au vârsta între 60 şi 70 de ani.

În total, pe securitatea la incendiu în România sunt doar 41 de experţi, din care 18 sunt în Bucureşti, iar în 24 de judeţe nu există niciun expert în securitate la incendiu.

  • "Cu respectul pentru generaţia mai în vârstă, această perspectivă nu este una îmbucurătoare, care va trebui schimbată, prin posibilitatea accesului în acest domeniu al expertizei pe construcţii şi pentru tineri sau mai tineri specialişti.
  • Din păcate, pe anumite domenii de expertiză, cum este securitatea la incendiu, unde este situaţia cea mai evidentă, s-a format o adevărată castă, în care nu poţi intra. Sunt numai anumiţi experţi care fac această expertiză", a spus ministrul, vineri, într-o conferință de presă la Cluj, potrivit Agerpres.

El a explicat că pentru construcţiile publice această expertiză este obligatorie ca să poată continua investiţia, însă aceasta este întârziată chiar luni de zile, pentru că sunt prea puţini experţi.

De ce s-a ajuns aici? Cseke Attila spune că sistemul de examinare a creat posibilitatea existenţei acestei caste, iar în mare parte sunt foşti angajaţi din domeniul ISU, al pompierilor, oameni de specialitate, dar care nu au lăsat posibilitate de intrare în acest domeniu şi altora, pentru că examinarea era făcută în aşa fel încât ei îi examinau pe cei care doreau să intre.

  • "În ultimii trei ani nu s-a făcut niciun examen şi, când s-au făcut examene, cam toţi candidaţii au fost respinşi. Acest sistem va fi radical modificat", a susținut ministrul.