„Salutări din București. Aici, astăzi, pentru prima dată, Ucraina participă la negocierile trilateralei România, Polonia și Turcia - flancul estic al NATO” , a transmis ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba. Summitul regional la care a fost acum invitată și Ucraina este „un semnal politic și o acțiune concretă pentru a sprijini Ucraina într-un moment dificil”, spune Kuleba.

Dmytro KulebaFoto: MAE ucrainean

„București, Varșovia și Ankara au instituit acest format trilateral în 2012 la summitul Alianței de la Chicago. Astăzi, pentru prima dată, au invitat oaspeți - Ucraina și Georgia - să ia parte la întâlnirea lor. Și nu este doar o invitație. Acesta este un semnal politic și o acțiune concretă pentru a sprijini Ucraina într-un moment dificil”, a declarat Dmytro Kuleba.

„Ucraina este un partener cheie NATO în regiunea Mării Negre, împreună cu Georgia, și face parte integrantă din formula de securitate și prosperitate a acesteia. De aceea suntem aici astăzi. Noi ne vom întâlni în cinci cu David Zalkaliani, Bogdan Aurescu, Zbigniew Rau și Mevlüt Çavuşoğlu, care sunt toți prietenii mei buni, pe fondul amenințărilor la adresa securității provocate de comportamentul agresiv al Rusiei și de militarizarea în creștere a Crimeei, a Mării Negre și a Mării Azov”, a transmis ministrul ucrainean.

„Se va discuta despre consolidarea prezenței și disponibilității NATO de a consolida securitatea și stabilitatea în regiune și despre perspectivele euro-atlantice ale Ucrainei și Georgiei, precum și despre formatul inițiat de Ucraina, Platforma Crimeea. Vom discuta separat într-un format bilateral cu colegii despre politică și comerț în relațiile dintre țările noastre”, a spus Kuleba.

„Valurile rusești se rostogolesc, noi continuăm să ne facem treaba pentru a le face să se retragă”, a mai precizat ministrul ucrainean.

Reuniune diplomatică importantă la București, în contextul tensiunilor cu Rusia: Trilaterala Polonia-România-Turcia devine un mini-summit regional la care vin și miniștrii de externe ucrainean și georgian

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu găzduiește la București, vineri și sâmbătă, o reuniune a Trilateralei pe teme de securitate a miniştrilor afacerilor externe din Polonia, România și Turcia.

în România vin ministrul afacerilor externe polonez, Zbigniew Rau, și omologul turc, Mevlüt Çavuşoğlu.

La reuniunea din acest an de la București vor participa, în premieră, miniștrii de externe din Georgia și Ucraina, care vor fi prezenți la o reuniune extinsă a Trilateralei, care va avea loc după segmentul plenar al acesteia.

Miniștrii vor discuta, printre altele, evoluțiile recente de securitate din regiunea Mării Negre și, în acest context, necesitatea consolidării pe mai departe a posturii NATO de descurajare și apărare, precum și întăririi rezilienței, follow-up-ul la rezultatele reuniunilor recente ale miniștrilor aliați din 2021 și vor evidenția susținerea pentru procesul de reflecție strategică NATO2030, derulat la nivelul Alianței Nord-Atlantice de către Secretarul General Jens Stoltenberg.

De altfel, cele trei state susțin procesul NATO2030 și propunerile în acest sens avansate de Secretarul General al NATO, care urmăresc să conducă la consolidarea capacității Alianței de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente și viitoare.

Discuțiile din cadrul Trilateralei de la București se vor referi și la importanța unui nou Concept Strategic al Alianței, care va trebui să traseze liniile de bază pentru creșterea unității și coeziunii aliate și să consolideze profilului Alianței.

Discuțiile vor scoate în evidență necesitatea întăririi rezilienței, susținerea politicii de extindere a Alianței și necesitatea sprijinirii partenerilor din Vecinătatea Estică și din Balcanii de Vest.

Temele de discuție de interes deosebit sunt în continuare participarea reciprocă la structurile multinaţionale NATO găzduite de cele trei state, implementarea deciziilor Aliate, cu accent din perspectiva noastră pe pachetul de măsuri la Marea Neagră, convenit la nivelul NATO. De asemenea, va fi subliniată importanța deosebită acordată de cele 3 state relației transatlantice.

La finalul încheierii consultărilor trilaterale, cei trei miniștri de externe vor susține declarații comune de presă.