Șase persoane, între care doi inspectori ITP şi un inspector de la RAR Vaslui, au fost arestate preventiv în dosarul de corupție vizând inspecții tehnice acordate ilegal, unor mașini care nici măcar nu ajungeau în stațiile ITP. Mita percepută era cuprinsă între 250 de lei și 150 de euro.

Condus masinaFoto: Reimar / Alamy / Profimedia Images

Tribunalul Vaslui a emis joi mandate de arestare pentru Marian Ursache, inspector DITP - SPNV la RAR Vaslui, Ionuţ Verman şi Sorin Apetri, inspectori tehnici autorizaţi la staţii ITP din Bârlad și Bacău, precum şi pe numele a trei persoane fizice. De asemenea, o altă persoană a fost plasată în arest la domiciliu. În dosar mai este cercetat, sub control judiciar, cu interdicţia de a exercita activitatea şi de a părăsi judeţul Vaslui, Doru Săndulescu, inspector DITP - SPNV de la RAR Vaslui. Infracțiunile sunt luare de mită, trafic de influenţă şi fals intelectual.

Potrivit DNA, Ionuţ Verman ar fi iniţiat constituirea unui grup infracţional împreună cu alte persoane, iar în perioada iunie 2020 - aprilie 2021 ar fi coordonat activitatea de efectuare ilegală a inspecţiilor tehnice periodice la stația ITP din Bârlad la care lucra. El ar fi atestat, în mod nereal, realizarea inspecţiilor tehnice periodice a mașinilor, fără ca acestea să se prezinte în staţie.

Ionuţ Verman ar fi impus tarifele care urmau să fie plătite cu titlu de mită, indicând totodată persoanele de la care să fie percepute sume de bani, precum şi persoanele pentru care certificatul de inspecție era dat gratuit.

Procurorii spun că el stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, inclusiv suma de bani pentru patronul societăţii, precum şi reprezentantului RAR Vaslui Marian Ursache, care asigura protecţia grupului infracţional.

Ceilalţi inculpaţi, persoane fizice, aveau roluri clar stabilite în relaţia cu clienţii, care urmăreau să rezolve înscrierea unei inspecţii tehnice periodice, fără prezentarea vehiculelor (autoturisme, remorci, dube, sau vehicule de mare tonaj). De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în ţară şi 150 de euro pentru vehicule care nu se aflau în ţară, spune DNA.

Conform procurorilor, întrucât staţia din Bârlad nu este autorizată decât pentru ITP pentru categoria a II-a de vehicule, inspectorii tehnici de aici au apelat la inspectorii din alte staţii autorizate RAR pentru situaţii în care era necesară inspecţia unor vehicule de mare tonaj (peste 3.500 kg) din categoria III-a. Astfel, a fost identificată o staţie ITP din judeţul Bacău la care inspectorul tehnic Sorin Apetri, în aceeaşi manieră, contra unor sume de bani, ar fi atestat, în mod nereal, efectuarea ITP pentru vehicule din categoria a III-a.

Certificatele de înmatriculare şi certificatul de inspecţie corespunzătoare vehiculelor care "trecuseră" ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de poştă rapidă, menţionează procurorii.

"Activităţile nelegale expuse anterior nu se puteau realiza fără sprijinul efectiv al inspectorilor de specialitate din departamentul DITP - SPNV din cadrul Registrului Auto Român Vaslui", explică DNA.

În acest context, inspectorii de specialitate din RAR Vaslui Marian Ursache (în perioada august 2020 - aprilie 2021) şi Doru Săndulescu (în perioada august 2020 - decembrie 2020) ar fi asigurat sprijin grupării, în schimbul banilor primiţi, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul staţiei ITP din Bârlad. Procurorii mai spun că ar fi fost vorba despre 100 de euro, iar sumele erau trimise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectorii implicați. În schimb, ei nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare şi ar fi oferit membrilor grupării date referitoare la activităţile de control desfăşurate pentru ca aceştia să-şi poate lua măsuri de precauţie.