Consiliul Suprem de Apărare a Țării a fost convocat pentru marți, pe tema tensiunilor Rusia-Ucraina.

sedinta CSATFoto: Presidency.ro

Administrația prezidențială a anunțat că ședința CSAT va avea loc marți, de la ora 16:00.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse următoarele teme:

  • Starea de securitate în regiunea Mării Negre. Implicații pentru România;
  • Încheierea misiunii NATO Resolute Support din Afganistan.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi, răspunzând unei întrebări, că situația de la frontiera Ucrainei este îngrijorătoare, dar trebuie atent evaluată.

  • "Situația este îngrijorătoare (...) Urmărim cu foarte mare atenție. Să nu își imagineze cineva că stăm și așteptăm informații de la altii. Nu, noi dăm informații altora. Cunoaștem foarte bine și din teren tensiunile de acolo și suntem extrem de îngrijorați, însă situația este una care trebuie extrem de atent evaluată, nu doar militar, ci si diplomatic și acest lucru îl facem", a afirmat Iohannis.

Rusia a anunțat joi că își va retrage trupele din apropierea graniței cu Ucraina și Crimeea, considerând finalizate exercițiile militare pe care le-a desfășurat în zonă, relatează Euronews.

„Trupele și-au demonstrat abilitatea de a asigura o apărare de încredere a țării. Așadar am decis să închei inspectarea activităților din districtele militare din sud și vest” din vecinătatea Ucrainei, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, într-un comunicat de presă.

Acesta a precizat că trupele se vor întoarce la bazele lor până pe 1 mai, nefiind însă clar dacă ordinul vizează toate trupele masate de Rusia la granița sa cu Ucraina în ultima lună, potrivit Reuters.

Josep Borrell, diplomatul șef al Uniunii Europene, a declarat luni că Rusia a transferat în jur de 100.000 de soldați în apropierea graniței sale sudice.

Joi dimineață, ministrul de externe ucrainean a făcut apel la aliații occidentali să arate că sunt pregătiți să pedepsească Moscova cu noi sancțiuni, inclusiv cu excluderea Rusiei din sistemul global de plăți bancare SWIFT, pentru a descuraja Kremlinul să recurgă la și mai multe forțe militare.

Serviciul federal de securitate din Rusia a anunțat că a arestat joi, în Crimeea, un bărbat suspectat de trădare, ce ar fi furnizat Ucrainei informații secrete despre flota din Marea Neagră.

Președintele Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul să nu treacă peste „liniile roșii” ale Rusiei, spunând că Moscova va răspunde rapid și dur la orice provocări, astfel încât cei care le-au făcut își vor regreta acțiunile.

​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski promulgase cu o zi în urmă o lege ce permite convocarea rezerviştilor pentru serviciul militar fără a decreta mobilizarea.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupe ucrainene luptă cu separatişti sprijiniţi de Rusia, într-un conflict despre care Ucraina afirmă că s-a soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014.

Ucraina, aliaţii săi occidentali şi NATO au acuzat Rusia de masare 'provocatoare' de trupe la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea. La rândul său, Rusia a denunţat 'activitatea provocatoare' a Statelor Unite şi NATO în regiunea Mării Negre.