Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, întrebat dacă și România va da în judecată compania AstraZeneca pentru întârzierea livrării dozelor de vaccin anti-COVID, că este "dezamăgitor" că furnizorul nu a respectat contractele și că "lucrurile nu pot fi trecute cu vederea aşa de simplu”.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Handout / AFP / Profimedia
  • "Despre AstraZeneca - contractele au fost făcute de Comisie şi, în consecinţă, vom vedea cum se poate structura cel mai bine acest demers. E dezamăgitor că s-a făcut o contractare care nu a putut fi respectată de furnizor. Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea aşa de simplu”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, întrebat dacă şi România va da în judecată AstraZeneca pentru întârzierea livrării vaccinurilor anti-COVID.

Comisia Europeană pregătește aducerea în justiție a unui caz contra AstraZeneca pentru a se asigura că, în trimestrul al doilea, această companie își va respecta angajamentele contractuale privind livrarea de vaccinuri contra Covid-19, transmite joi Reuters, citând doi diplomați și un oficial al blocului comunitar.

”Da, Comisia a invocat intenția de a lansa o acțiune legală”, a spus un diplomat UE, făcând referire la întrunirea de miercuri, de la Bruxelles, a celor 27 de ambasadori ai țărilor membre.

Oficialul UE, implicat în negocierile cu producătorii de vaccinuri, a afirmat că ”statele UE trebuie să decidă dacă participă. Este vorba de respectarea livrărilor până la sfârșitul trimestrului al doilea”.

Și Politico.eu a scris, citând 5 diplomați europeni, că la întrunirea ambasadorilor de miercuri, majoritatea țărilor UE au spus că sprijină ideea de a da în judecată compania.

Producătorul farma anglo-suedez a fost criticat intens în blocul comunitar după ce a redus de mai multe ori livrările, până la niveluri mult mai mici decât era obligată prin contract.

Potrivit contractului cu UE, compania s-a angajat să livreze 180 de milioane de doze în trimestrul al doilea.