Polițiștii bucureșteni au făcut, joi dimineață, percheziții la un bărbat bănuit de comiterea unei infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, mai exact de faptul că vindea teste PCR negative pentru persoanele care doreau să le folosească la locul de muncă sau în scop turistic.

Vanzare teste PCRFoto: Politia Capitalei

Potrivit autorităților, din datele și probele administrate în cauză în perioada februarie – aprilie 2021 de către Serviciul Investigații Criminale a rezultat că persoane necunoscute au postat mai multe anunțuri pe un site prin care, în schimbul unor sume de bani, întocmesc rapoarte de analiză medicală în care sunt atestate în mod necorespunzător adevărului rezultate negative ale unor teste moleculare PCR privind detecția virusului SARS-COV2, ce pot fi folosite de către cei interesați pentru prezentarea la locul de muncă sau în scop de călătorie.

Bărbatul oferea documente false atât în format tipărit, cât și electronic, și cerea 150 de lei pentru un test PCR negativ în limba română și 180 de lei pentru unul în limba engleză.

În urma investigațiilor desfășurate a fost identificat un bărbat, fiind reținută în sarcina acestuia săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri private, stabilindu-se că acesta, în perioada ianuarie – până în prezent, ar fi postat pe un site mai multe anunțuri din conturi deschise cu date nereale, oferind spre vânzare teste PCR cu rezultat negativ, teste care nu se efectuau în realitate, ci doar se trimitea pe mail cumpărătorilor un document în care erau menționate datele cumpărătorului și rezultatul negativ, iar contravaloarea documentului se achita într-un cont bancar.

Joi a fost pus în aplicare un mandat de percheziție, la domiciliul bănuitului, în urma căreia au fost identificate și ridicate mai multe bunuri de interes în cauză, printre care înscrisuri, telefoane mobile și carduri bancare.

Totodată, bărbatul a fost dus pentru audieri. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, cu cel în cauză în stare de reținere, fiind efectuate verificări în vederea stabilirii întregii activități infracționale a acestuia.