Un număr de 63 de persoane au fost reţinute în România, în urma operaţiunii "Trivium" desfăşurate de poliţişti în total în 17 state europene, pentru destructurarea unor grupări itinerante, specializate în furturi din locuinţe, tâlhării la magazine de bijuterii şi furturi de biciclete de lux.

Politisti SASFoto: Politia Romana

Poliţia Română arată, într-un comunicat de presă transmis miercuri și citat de News.ro, că a acţionat, cu sprijinul Europol şi în cooperare cu autorităţi de aplicare a legii din 15 state europene şi un stat non-european, pentru combaterea criminalităţii contra patrimoniului.

Astfel, în cadrul Platformei EMPACT (Platforma multidisciplinară europeană împotriva ameninţărilor infracţionale), Operaţiunea "Trivium" a fost organizată în România, Ţările de Jos, Cipru, Germania, Danemarca, Spania, Franţa, Italia, Lituania, Polonia, Austria, Belgia, Grecia, Malta, Suedia, Albania şi Portugalia.

Acţiunea s-a desfăşurat în perioada 13-16 aprilie, în sistem integrat, sub forma unor zile comune de acţiune - Joint Action Days (JAD) şi a avut ca scop combaterea grupurilor organizate de criminalitate itinerantă, specializate în infracţiuni contra patrimoniului, în special a furturilor din locuinţe, tâlhăriilor comise la magazine de bijuterii, furturilor din societăţi comerciale, prin utilizarea de moduri deosebite de operare, şi a furturilor de biciclete de lux.

"Pe teritoriul statelor implicate, au fost verificate 70.000 de persoane, 67.000 de vehicule, 228 de persoane fiind reţinute şi 88 de vehicule fiind imobilizate, alături de alte bunuri provenite din furturi, substanţe ilegale şi sume mari de bani", transmite Poliţia Română.

Totodată, în perioada 14-15 aprilie, la nivel naţional, Direcţia de Investigaţii Criminale a coordonat activităţi punctuale, care au vizat şi identificarea unor bunuri provenite din infracţiuni, a persoanelor care le deţin, precum şi a persoanelor urmărite sau dispărute.

"În urma activităţilor din România, au fost depistate şi reţinute 63 de persoane urmărite pentru fapte comise atât în România, cât şi pe teritoriul unor state membre U.E., au fost ridicate cantităţi de aur, ceasuri de lux, laptopuri, telefoane mobile, atât de la persoane fizice, cât şi din societăţi de profil, fiind indisponibilizate şi 22 de autovehicule. De asemenea, au fost verificate 10.089 de persoane şi controlate 101 societăţi comerciale, fiind constatate 50 de infracţiuni. Poliţiştii au aplicat 3.496 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 945.126 de lei.

Au mai fost identificate şi verificate 104 de biciclete, despre provenienţa cărora existau suspiciuni", precizează sursa citată.

La nivel naţional, activităţile au fost desfăşurate de 3.750 de poliţişti de investigaţii criminale, investigare a criminalităţii economice, ordine publică şi rutieră.

Coordonarea cu celelalte ţări participante s-a realizat prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din I.G.P.R.

Astfel, în 14 aprilie, poliţiştii din Dolj au găsit la un bărbat o motocicletă care, în urma verificărilor, s-a constatat că figurează urmărită de autorităţile din Italia, din 16 iunie 2012 (bun căutat pentru confiscare).

În 15 aprilie, în judeţul Neamţ, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au identificat un utilaj – motocompactor (pentru asfaltat), care ar fi fost sustras din Germania. În urma cooperării cu poliţiştii germani, a fost localizat vehiculul, fiind indisponibilizat, în cauză fiind continuate cercetările.