Sondaj MedLife: Intenția de vaccinare a românilor este sub așteptările inițiale, doar 5 milioane se vor vaccina până la finalul anului. "România nu va mai avea pe cine vaccina în iunie, dacă percepția nu se modifică"

de A.T.     HotNews.ro
Miercuri, 21 aprilie 2021, 13:55 Actualitate | Esenţial


Vaccinare
Foto: Hotnews
Datele celui mai recent studiu realizat de MedLife, cu scopul de a estima numărul persoanelor decise să se vaccineze, arată că intenția de vaccinare a românilor este sub așteptările inițiale. Mai exact, estimările actuale indică faptul că doar 5 milioane de români se vor vaccina până la finalul anului, ceea ce înseamnă o rată de 27 – 31% din totalul persoanelor rezidente în România, care au împlinit cel puțin 16 ani.

 • Rata de vaccinare estimată până la finalul anului 2021 este de 27 – 31% din totalul populației din România, respectiv 5 mil. de persoane.
 • Educația este unul dintre principalii factori care influențează puternic intenția de vaccinare – cu cât nivelul de educație este mai ridicat, cu atât rata de vaccinare este mai mare.
 • Teama de efectele adverse generate de vaccin – pe termen lung sau imediat – este motivul principal din spatele refuzului de a se vaccina.
 • Reprezentanții MedLife atrag din nou atenția asupra necesității de adaptare urgentă a strategiei naționale de vaccinare și de implicare a principalilor actori din societate pentru a determina un număr cât mai mare de români să se vaccineze. Avem nevoie de implicarea polilor de încredere ai societății, precum biserica, armata, societatea civilă.


“Deși estimările inițiale erau că vom avea peste 10 milioane de persoane vaccinate până la sfârșitul lunii septembrie, se pare că intenția de vaccinare a românilor este mult sub aceste așteptări. Studiul pe care l-am realizat arată că doar 5 milioane de români se vor vaccina, iar asta până la finalul anului. Problema nu va mai fi dată de lipsa disponibilității vaccinurilor, având în vedere că deja numărul locurilor disponibile pentru vaccinare a depășit numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare. Dacă percepția nu se modifică, în cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina.

Așadar, marea provocare va consta în educarea, încurajarea și convingerea unui număr cât mai mare de persoane să se vaccinze. Va fi nevoie de efortul și mobilizarea comună a principalilor actori din societate - autorități, mediul de afaceri, societatea academică, lideri de opinie, biserica și nu numai. Este extrem de important ca oamenii să înțeleagă necesitatea vaccinării pentru a controla pandemia. Creșterea numărului de persoane vacciante se traduce prin scăderea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 și minimizarea cazurilor grave, fiind în strânsă legătură cu revenirea la o economie normală și reluarea vieții sociale. Este singura soluție pentru a atinge aceste mize”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Doar 10 - 13% din populația României are intenție fermă de a se vaccina în perioada imediat următoare

Studiul realizat MedLife estimează un număr de aproximativ 2 milioane de persoane cu intenție fermă de a se vaccina cât mai repede sau nu mai târziu de luna viitoare. Alți 3 - 4% iau în calcul vaccinarea peste 3 – 6 - 12 luni sau chiar peste 1 an.

Conform datelor obținute, cea mai mare rată de vaccinare se remarcă în mediul urban, unde se estimează că aprox. 33 – 38% din totalul persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani se vor vaccina până la finalul anului. În schimb, în rural, rata de vaccinare estimată până în decembrie 2021 este de aprox. 19 – 23% din totalul populației de peste 16 ani. De altfel, procentul persoanelor din mediul urban care s-au vaccinat deja este semnificativ mai mare, în timp ce doar un sfert din persoanele vaccinate provin din mediul rural.

Nivelul de educație este un alt factor care influențează major intenția de vaccinare, fiind în relație direct proporțională. Mai exact, cu cât nivelul de educație este mai ridicat, cu atât cresc și ratele de vaccinare – din prezent și așteptate la final de an.

Bărbații, persoanele peste 50 de ani și cele care au făcut forme medii sau severe ale bolii sunt mai deschise la ideea de vaccinare

Studiul MedLife relevă faptul că din categoria persoanelor dornice să se vaccineze fac parte într-o mai mare măsură bărbații, persoanele din categoria de vârstă 50 - 69 de ani și persoanele care au un stil de viață activ. Totodată, persoanele care s-au vindecat de COVID-19 și au trecut prin forme medii sau severe (cu pneumonie) ale bolii sunt mai deschise la ideea de a se vaccina față de cele care nu au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2.

La polul opus, din categoria persoanelor rezistente la ideea vaccinării fac parte, într-o mai mare măsură, persoanele cu vârsta sub 40 de ani, cu un nivel de educație mai scăzut și care nu au suferit de COVID-19 până în prezent. De asemenea, studiul arată că persoanele care provin din gospodării numeroase sunt mai puțin dispuse să se vaccineze.

În ceea ce privește localizarea geografică, conform studiului, regiunile București – Ilfov și Centru sunt mai bine reprezentante în segmentul celor care au luat sau iau în calcul vaccinarea, spre deosebire de regiunea Nord – Est, care este supra-reprezentantă în rândul celor care resping ideea vaccinării.

Doar o treime din populația României consideră vaccinarea ca fiind eficientă

Studiul MedLife evidențiază faptul că puțin peste jumătate din persoanele cuprinse în eșantion consideră că dețin informații necesare despre campania de vaccinare. Dintre acestea, persoanele vaccinate și cele care vor să se vaccineze cât mai curând au fost cele mai preocupate să se informeze despre campanie. De asemenea, nivelul de informare este semnificativ mai ridicat în rândul populației provenite din mediul urban, cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani, respectiv 60 - 69 de ani, cu educație superioară și în rândul persoanelor care au trecut prin boală.

Cu toate acestea, doar o treime din populația României cu vârsta peste 16 ani consideră vaccinarea ca fiind foarte eficientă, atât împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2, cât și împotriva dezvoltării unor forme grave de boală, în caz de infecție. Restul populației invocă teama de efecte adverse – pe termen lung sau imediat – ca principalul motiv din spatele refuzului de a se vaccina, următorul argument fiind neîncrederea alimentată de informațiile contradictorii.

„Din păcate, în România încă avem un număr important de persoane indecise sau care refuză vehement ideea vaccinării. Aici trebuie să ne concentrăm cu toții eforturile, să contribuim la o informare corectă și să îi facem să înțeleagă că vaccinul nu ne ajută doar din punct de vedere al sănătății individuale, ci și din perspectivă economică, socială, psihologică. În felul acesta copiii se vor întoarce la școală, bolnavii cronici vor putea să aibă diagnosticele salvatoare de vieți la timp. Avem ca exemplu datele din Israel, care confirmă că atunci când se atinge un grad de imunizare cu cel puțin o doză a 60% din populație, apare o încetinire evidentă a pandemiei și ne apropiem de o viață normală”, a adăgat Mihai Marcu.

Coordonatele metodologice ale cercetării

Studiul a fost realizat de MedLife în perioada 5 - 13 aprilie 2021, la nivel național, pe un eșantion reprezentantiv de 1.010 persoane, cu vârsta peste 16 ani, având ca tehnică de culegere a datelor interviuri telefonice pe baza unui chestionar structurat, prin intermediul unei firme de cercetare de piață din România.

Studiul MedLife a fost realizat sub coordonarea lui Andi Dumitrescu, consultant și expert în cercetare de piață cu o experiență de peste 23 de ani. Andi Dumitrescu a condus compania GfK Romania timp de 15 ani, care a fost liderul ultimilor 20 de ani ai industriei de market research.

Rezultatele detaliate ale studiului sunt disponibile pe www.medlife.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

42635 vizualizari

 • -24 (56 voturi)    
  De ce s-ar modifica? (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:01)

  Un cititor [utilizator]

  Vaccinurile nu sunt nici sigure și nici eficiente. Chiar autoritatile sunt siliote sa constate acest lucru. Omul preia riscul , iar big farma , beneficiile
  • +15 (53 voturi)    
   mda (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:07)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   ai citat exact din postarile propagandei sosoaca care circula pe net :DDD

   esti ok azi, te poti prezenta la casierie sa-ti ridici leafa de troll
   • -4 (34 voturi)    
    Argumente logice (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:12)

    palatin [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    Nu conteaza cine le afirma, argumentele logice reprezinta totdeauna normalul. In schimb, atacul la persoana, fara argumente logice, nu face decat un imens deserviciu celui care le profereaza.
    • +9 (21 voturi)    
     haha (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:22)

     rmos [utilizator] i-a raspuns lui palatin

     poti sa-mi arati unde a prezentat "argumentele logice" pentru afirmatia "Vaccinurile nu sunt nici sigure și nici eficiente"?
   • 0 (24 voturi)    
    Unde greseste? (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:18)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    Ca si inversa e parte a propagandei de cealalta parte.
    • +6 (20 voturi)    
     a ajuns propaganda... (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:08)

     festina [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     indemnul la vaccinare? ca sa scapam odata TOTI de pandemie/restrictii?

     Vai de capul nostru unde am ajuns ca natie...
    • +5 (9 voturi)    
     mda (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:09)

     SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     care cealalta parte ?

     aia care zice, vaccinati-va ca altfel muriti ?

     bre, acu n-ai de unde sa stii, daca mori de la covid ? aici e marea dilema :DDD
    • 0 (10 voturi)    
     uite unde greseste (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:19)

     rmos [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     "Vaccinurile nu sunt nici sigure și nici eficiente"
     • -3 (13 voturi)    
      :)))) Demonstreaza (Miercuri, 21 aprilie 2021, 22:05)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui rmos

      Fa rost de un vaccin, du-l la teste sa vezi ca corespunde cu ce scrie pe eticheta.
      Verifica ca a fost transportat corespunzator.
      Verifica ca a fost stocat corespunzator.
      Verifica ca este diluat corespunzator (daca e deala).
      Verifica ca este dozat corespunzator.
      Verifica ca este injectat corespunzator.
      Cati din pasii astia poti sa ii faci si cati ii increzi in abilitatea stralucita a guvernului?
      • 0 (12 voturi)    
       verifica si tu toate astea... (Joi, 22 aprilie 2021, 7:58)

       festina [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       cu medicamentele, fast-food-ul, mancarea si apa pe care le consumi zilnic "cu ochii inchisi".
       Tu iti duci la teste zilnic mancarea sa vezi ca ce scrie pe lista de ingrediente e adevarat si nu-ti baga multinationalele in corp pesticide, substante cancerigene, EUR-i la gramada, microparticule de plastic in peste si alte porcarii?

       Deci zilnic bagi in organismul tau substante nocive, dar un vaccin cu ARNm facut o data pe an te sperie.

       Vezi cum ai "dubla masura"?

       Vaccinul e infinit mai putin periculos decat mancarea pe care o consumi, apa pe care o bei si aerul pe care-l respiri (cel putin in orasele din Romania)...
       • +1 (9 voturi)    
        Dar tu pf poti testa orice. (Joi, 22 aprilie 2021, 8:35)

        Lok [utilizator] i-a raspuns lui festina

        Ca o faci sau nu e una, dar in cazul vaccinului poti?
        Si daca nu poti si doar Guvernele au acees fizic la ala, de unde vine certitudinea ca e safe and effective. E doar credinta aidoma religiilor ca zici ca e sigur ca zici ca nu e.
        La noi in RO avem experienta halucinanta de Hexifarma unde nu verifica nimeni chiar daca se putea si erau destule semne ca nu era cum tre, dar avea toate certificarile internationale pe eticheta.
        • +1 (5 voturi)    
         cum spuneam mai sus (Joi, 22 aprilie 2021, 9:55)

         ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

         Unele aspecte sunt verificate pentru ca producatorul cere acest lucru si sigur se fac - cat de formala este aceasta verificare???

         Nu pot sa imi inchipui ca daca va exista un caz cu probleme nu o sa apara unele aspecte mai putin placute si cineva va raspunde.

         In ceea ce priveste poz 3-5 MS poate trimite echipe ca sa verifice si sa se asigure ca totul este ok.

         Pana atunci prevaleaza nevinovatia si prezumtia ca toti sunt corecti.
         • +1 (5 voturi)    
          Tot spun ca problema vaccinarii este increderea (Joi, 22 aprilie 2021, 10:41)

          Lok [utilizator] i-a raspuns lui ..13

          Nu este una de lipsa a educatiei, interesului social in sanatate, sau pura prostie si dezinformare. Astea sunt doar propaganda si damage control.
          Problema este una de INCREDERE in Institutii, media si clasa telectuala care impinge vaccinarea. Increderea se castiga greu si se pierde usor. Si e foarte joasa increderea pe toate directiile. Nu vad solutii, dar nu e problema mea.
          • 0 (6 voturi)    
           omule... (Joi, 22 aprilie 2021, 11:50)

           festina [utilizator] i-a raspuns lui Lok

           pari inteligent (si nu e la mishto) din modul in cate te exprimi si-ti sustii punctele de vedere
           Da-i dracului pe astia de la noi (institutii,media,'telectuali), nici eu n-am incredere in ei.
           Da' vaccinu' asta nu-i facut/testat de romani ca sa zici ca te iei dupa ai nostri.
           Nici in cercetatorii occidentalinu ai incredere? Nici in CDC/EMA sau in savantii tarilor nordice (care au cele mai bune practici de guvernare)?
           S-au vaccinat pana azi 921 MILIOANE de oameni, in marea lor majoritate din tarile civilizate/avansate tehnologic. Crezi ca risca astia sa-si decimeze la propriu popoarele si nu au cercetat lucrurile inainte de aprobare? Vaccinul AZ a fost intrerupt temporar din cauza catorva zeci de decese prin tromboza (la zeci de milioane de vaccinati). Vaccinaul J&J a fost pus in stand bye in Sua dupa 4 cazuri de tromboza la 600k vaccinati.
           Nu ti se pare ca sufla si in iaurt si sunt excesiv de precauti (pe buna dreptate) tocmai ca sa demonstreze ca deciziile sunt luate dupa o atenta verificare?
           Pai si daca spun ca Pfizer si Moderna sunt sigure si eficiente, atunci de ce nu i-ai crede? Mai ales ca pe masura ce trece timpul, realitatea le da dreptate..
           • -1 (3 voturi)    
            Nu pe mine trebuie sa ma convingi. (Joi, 22 aprilie 2021, 13:16)

            Lok [utilizator] i-a raspuns lui festina

            Iti etalam problema cu anti-vaxxerii. O fi bine o fi rau. Nu am nici o idee.
      • +2 (6 voturi)    
       dar sa raspund pe rand (Joi, 22 aprilie 2021, 9:50)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       Poz 1 si 2 sunt urmarite - se pot verifica oricand si chiar te rog sa o faci

       Poz 3-5 - personalul a fost instruit si la fel merita sa fie verificat casa vada ca sunt sub supraveghere.

       Sigur sub privirea blanda a sefului vita se ingrasa - adica primeste tot ce ii trebuie - si aici am un exemplu stralucit de franciza in RO care nu a cazut, ca alte surate ale ei, pentru ca este mereu supravegheata.

       Personal am supravegheat centrul unde vroiam sa ma vaccinez si am vazut ca ii doare fix in cot de cetatenii care doreau sa se vaccineze dar banii garla si nici nu aveau control de la seful cel mare.
       • +1 (5 voturi)    
        Urmarite de catre cine? (Joi, 22 aprilie 2021, 10:45)

        Lok [utilizator] i-a raspuns lui ..13

        De aia la care le tot iau foc spitalele? De aia la care le scapa datele si parolele? De aia care achizitioneaza cele mai ieftine echipamente de suport viata? De aia care tot spun ca combat coruptia si cand vin fac la fel sau mai rau?
        Increderea bat-o vina.
        Iti pot garanta ca tu persoana fizica nu poti verifica nici una de mai sus.
    • +16 (24 voturi)    
     Cum adica unde greseste? (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:34)

     Ionut F. [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Tipul care a zis ca nu sunt nici sigure nici eficiente?

     Vaccinurile sunt eficiente. Avem sute de studii care arata ca sunt sigure si eficiente. Stim clar rata de 94-95% de protectie fata de boala si de 99% fara de forme severe sau deces. Stim exemplul Israelului care a vaccinat 60% din populatie si a coborat de la 10.000 de cazuri la 20 de cazuri pe zi. Acum ei nu mai poarta masca in public si situatia a revenit aproape complet la normal.

     Vaccinurile sunt sigure. Cel putin despre Pfizer si Moderna nimeni nu a gasit nici un deces DIRECT cauzat de aceste. 0 din sute de milioane de doze administrate.

     DAAARR...daca alegi sa-ti bagi capul in pamant si sa te prefaci ca nu vezi aceste lucruri..poti sa spui ca nu sunt "nici sigure nici eficiente", asa cum poti sa spui orice ...e o tara libera...
     • -10 (18 voturi)    
      Lasa Israelu in pace (Miercuri, 21 aprilie 2021, 16:57)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui Ionut F.

      Ca nu bate. Are o densitate a populatiei imensa, si daca ar fi vaccinati 60% cum spun ei, tot nu s-ar termina pandemia la ei. Au de 5 ori mai multi pe km patrat decat romania.
      Cifrele lor nu bateau nici la inceput nici anul trecut si nici acuma nu dau impresia ca sunt reale.
      • +8 (14 voturi)    
       mai bine (Miercuri, 21 aprilie 2021, 17:33)

       rmos [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       incearca sa te documentezi tu inainte sa postezi. uite aici, ai tema: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01337-2 si uite si situatia reala: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/israel/. ce va mai supara pe voi aceasta tara! :)))
       • +1 (9 voturi)    
        Nu le contest cifrele oficiale. (Joi, 22 aprilie 2021, 8:54)

        Lok [utilizator] i-a raspuns lui rmos

        Pot garanta ca sunt oficiale :)))). Doar imi exprimam dubii in privinta veridicitatii lor. Ca la chinezi.
        • +1 (5 voturi)    
         e chiar sanatos sa ai dubii... (Joi, 22 aprilie 2021, 10:15)

         festina [utilizator] i-a raspuns lui Lok

         si eu am avut/ am. Dar m-am documentat pe unde am putut despre tehnologia ARNm (sunt medic stomatolog si mai inteleg si eu unele lucruri in domeniu) si am vorbit cu prieteni medici din Franta/Uk. Si asa am decis sa ma vaccinez.

         Comparatia intre Israel si China e cam fortata.
         China nu permite alta opinie in afara celei oficiale.
         Israelul e o societate "vie", "efervescenta" si democratica. Acolo iti poti exprima orice opinie. Fii sigur ca daca era ceva putred cu vaccinul sau cu raportarile oficiale era de mult scandal...Ca si ei au carcotasii lor, care abia asteapta sa constate ca vaccinul nu e bun.
         Intretimp, in Israel aproape totu' e la liber de peste o luna si jumatate si cazurile/ATI/decesele tot scad? Si nu contesta asta nimeni in Israel, dimpotriva se bucura din nou de o viata normala. Nu ti-ai dori si tu asta in Romania? Nu este asta cel mai bun argument (nu propaganda, cum zici tu) in favoarea vaccinarii?
         • 0 (4 voturi)    
          Israelul este foarte militarizat. (Joi, 22 aprilie 2021, 10:55)

          Lok [utilizator] i-a raspuns lui festina

          Si emana o propaganda puterinca in jurul ei. Ca na asa e cand toti in jur iti sunt ostili. Dar o societate "vie", "efervescenta" si democratica nu necesita aparatul de propaganda care il au, China o fi departe, dar la asta sunt chiar similare. Si cand politicul are la dispozitie unelte scumpe si potente e mare pacat sa nu le foloseasca.
        • +2 (6 voturi)    
         haha (Joi, 22 aprilie 2021, 10:39)

         rmos [utilizator] i-a raspuns lui Lok

         e vorba de Israel, e tara care are cea mai mare grija de cetatenii ei. Cat tupeu poti sa ai sa o compari cu China!!! :)))) Poporul acela a trecut prin multe incercari grele dar acestea nu l-au ingenunchiat, din contra. Sunt oameni inteligenti si evoluati si au aratat cum se gestioneaza o pandemie. daca tu crezi ca acele date nu runt reale, esti fie extrem de ignorant, fie incerci sa manipulezi. eu pariez pe a doua varianta. va sta in gat Israelul si exemplul dat de ei! :))))))) si nu e doar Israel, majoritatea tarilor evoluate vaccineaza masiv si rezultatele incep sa apara. dar tu si dacii tai liberi, va credeti inteligente supreme, buricul pamantului, tot ce nu puteti sa intelegeti sau sa acceptati e fals, nu? :)))) patetic ......
         • 0 (4 voturi)    
          Ok. Israelul e extraordinar. (Joi, 22 aprilie 2021, 11:23)

          Lok [utilizator] i-a raspuns lui rmos

          Ungaria cu ce o gresit? Sunt la 35% si mortii cresc din nou.
          • +2 (6 voturi)    
           a gresit pt ca... (Joi, 22 aprilie 2021, 11:55)

           festina [utilizator] i-a raspuns lui Lok

           au vaccinat majoritar cu Sputnik si Sinovac ( ala chinezesc cu 0% eficienta dupa o doza si 56% eficienta dupa 2 doze).
           Ca cu (sic!, cacofonia,bat-o vina) alea occidentale n-avea cum sa vaccineze mai mult decat noi, ca primim acelasi nr de vaccinruri raportat la populatie.

           Aceeasi situatie nashpa e si in Chile si Serbia. Din aceleasi motive
           • -1 (3 voturi)    
            Prin martie 24 (Joi, 22 aprilie 2021, 12:09)

            Lok [utilizator] i-a raspuns lui festina

            "1,296,735 doses of Pfizer-BioNTech, 134,400 of Moderna, and 426,700 of AstraZeneca arrivals had been recorded in Hungary, while 1,100,000 doses of Sinopharm and 1,035,600 doses of Sputnik V (552,800 of them being first jab doses) were shipped to the country."
            Nu as spune majoritar, si Sputniku e vazut bine de Lancet insusi. Sinopharmu ar lasa doar 500000 in dubii. Dar sa zicem 28%, o fi devreme. Mai asteptam.
            • +1 (1 vot)    
             E devreme... (Joi, 22 aprilie 2021, 12:24)

             festina [utilizator] i-a raspuns lui Lok

             pt ca cifrele pe care le mentionezi sunt de acum o luna, iar procentul de vaccinati mentionat tot de tine e la zi. Repet, au vaccinat cu Pfizerr si Moderna acelasi procent de populatie ca si noi (ca primesc doze pro-rata). Si si la noi e prea devreme. De-aia ma uit pe cifrele din Irsael,UK si Sua, ca aia sunt mai avansati cu vaccinarea.
             Eu sper ca eu sa am dreptate si vaccinul sa fac diferenta. Banuiesc ca si tu speri acelasi lucru, ca doar suntem in aceeasi barca si induram aceleasi restrictii.
             Si sper ca dupa ce mai trece o vreme si cantaresti optiunile, sa te vaccinezi. Nu pentru te-ar obliga cineva, ci pt ca iei decizia in cunostinta de cauza.

             Sanatate!
          • +1 (1 vot)    
           te faci ca (Vineri, 23 aprilie 2021, 15:02)

           rmos [utilizator] i-a raspuns lui Lok

           nu pricepi mister .... ti-am dat articolul ala cu evolutia in Israel si se pare ca ti l-am dat degeaba .. pai gasesti in acel articol raspuns la intrebarea cu ungaria ... acum, pe bune, tu chiar nu intelegi sau doar te prefaci?
   • -3 (9 voturi)    
    alo, (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:48)

    nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    vino si cu argumente daca tot sustii o prostie in tirg!
  • +5 (19 voturi)    
   //// (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:37)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Nu e nevoie sa se schimbe perceptia, e suficient sa se schimbe realitatea, emiratele arabe unite vor anunta ca nu primesc turisti nevaccinati, la intrare concerte festivaluri va fi obligatoriu sa arati pe telefon qr vaccinat, o sa ramana nevaccinati cei din varful muntelui si cei din pestera.
   • -1 (3 voturi)    
    problema este ca (Joi, 22 aprilie 2021, 9:59)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

    Astia nevaccinatii vor fi frustati si vor incepe mancarimile care se vor intoarce impotriva celor vaccinati.

    O societate care este marcata de dispute nu poate sa se dezvolte - aici este problema.
  • -1 (5 voturi)    
   esti departe... (Joi, 22 aprilie 2021, 9:43)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   riscurile se pot controla -

   ai o paleta larga de vaccinuri si 2 categorii de vaccinuri care te asteapta - model vechi de tip adenovirus, model nou cu m ARN

   sunt eficiente si ajuta in principal persoanele care au probleme grave de sanatate

   big pharma cu siguranta ca nu se va imbogatii pentru ca au fost necesare investitii uriase, studii peste studii, mai apar si probleme, ceea ce este normal si care necesita indreptari

   Singurul care este in castig este persoana care primeste vaccinul
 • +12 (28 voturi)    
  Clar (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:01)

  mitg [utilizator]

  "precum biserica, armata, societatea civilă"

  Suntem la nivelul la care trebuie popa sa iasa din poarta in poarta, armata sa faca reclame la televizor ca reclama cu "poarta masca", si shelly sa faca pe influencerul pro-vaccin. Rau stam daca asta e realitatea (si cam asta e).
 • -10 (14 voturi)    
  Sondaj facut (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:07)

  PowerIon [utilizator]

  inaintea vaccinarii in cârciumi.
 • +1 (15 voturi)    
  mda (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:11)

  SoulSearcher [utilizator]

  medicii de familie si popii...

  ei sunt cei mai influenti, mai ales in mediul rural.. ce zice popa, dom` primar si medicul din sat... aia face tot satul

  in rest poti sa faci zeci de campanii si publicitate.. ca romanul stie el mai bine :DDDD

  oricum vestea buna este ca la 5 milioane de vaccinati se mai adauga si 2-3 milioane de vindecati, care au trecut prin boala pana la final de an, deci posibil sa ne apropiem de 50% de adulti care teoretic au anticorpii fie prin vaccinare fie prin vindecare.

  nu va amagiti ca sunt doar 1 milion de cazuri confirmate... cifra e dubla cel putin.. stiu eu cazuri de oameni care au avut, si n-au declarat, de frica sa nu-i caute DSP-ul pe acasa :DDDD
 • +5 (15 voturi)    
  schimbare (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:12)

  noi2013 [utilizator]

  Sa mai vina producatorii cu ceva studii si dupa aceea isi mai schimba si oamenii pozitia.

  Daca teama, de altfel cat se poate de indreptatita, fata de efectele adverse nu poate fi ignorata si nici compatuta atata timp cat nu exista date clare sa arate ca nu este asa.....
  • +6 (18 voturi)    
   datele clare exista.. (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:52)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   ...efectele adverse sunt extrem de putine si sunt mai ales la vaccinurile Astra Zeneca si Johnson, cazuri de tromboze. Dar un antivaccinist nu va fi convins de nimic, nu asculta, nu citeste studiile, nu stie cum actioneaza exact vaccinurile. De fapt, pentru ca nu intelege ceva oarecum complicat, refuza apriori. Mai este si tampenia asta vehiculata, ca big farma face bani si asta este de fapt scopul vaccinarii. Pai nu mai manca mancare, ca multinationalele fac bani din asta, nu mai fuma, ca alte mutinationale fac bani, nu mai bea bere, nu te mai uita la TV, nu mai urmari fotbalul, etc...variola si Poliomelita erau niste boli care omorau milioane de oameni. Timp de sute de ani au ucis incontinuu, dar vaccinurile le-au eliminat. Avem de ales, sa continuam multi ani sa suferim din cauza acestui virus sau sa ne vaccinam cat mai multi si sa scapam rapid. Daca nu va va ucide virusul, va face asta teoria conspiratiei, si o va face lent si inducand si o stare negativa de nefericire.
   • -2 (12 voturi)    
    studii pe termen lung (Miercuri, 21 aprilie 2021, 17:48)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui minos

    Acolo este problema in special.... cine stie ce poate determania mARN in organism si in sistemul imunitar in 5 ani.

    Chiar in prospectul vaccinului este specificat de producator ca efectele pe termen lung nu sunt studiate si nu exista date.... Nici un alt vaccin sau tratament pe baza de mARN nu a mai fost folosit pana acum. Este putin lucru?!
    • +1 (11 voturi)    
     atunci pregateste-te... (Miercuri, 21 aprilie 2021, 22:11)

     festina [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

     de 5 ani de restrictii , pana va veti da seama ca vaccinul nu e periculos.

     Nu, nu glumesc, asta se va-ntampla daca nu se va ajunge la imunitatea de turma si vor continua infectarile.

     Esti dispus sa mai traiesti asa 5 ani?

     Eu nu...
    • 0 (6 voturi)    
     la jumatatea acestui an (Joi, 22 aprilie 2021, 10:04)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

     O sa fie disponibile studiile pe termen lung - Pfizer este obligat si cred ca si Moderna - nu am verificat aici - sa trimita rapoarte.

     Dar cei care sunt sceptici de fapt ascund sub cochilia lor frici multe si chiar daca vor citi acele studii vor gasi alte explicatii, mai elaborate, pentru fricile lor.

     Astia cu frici nu au carnet de conducere, nu au familii, poarta 2-3 randuri de masti, citesc ei singuri si inteleg tot ei singuri fara sa discute cu altii, ca sa faca un schimb de impresii - sunt intepeniti in istorie, dinozauri
    • +3 (5 voturi)    
     modul in care au fost aprobate vaccinurile (Joi, 22 aprilie 2021, 10:14)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

     Arata ca sunt intr-o situatie de exceptie - de urgenta.

     efectele pe termen lung sunt in studiu dar termenul mediu si lung chiar are nevoie de timp - spunea cineva ca daca un vapor are nevoie de 6 luni ca sa treaca oceanul 6 vapoare nu vor trece intr-o luna oceanul...

     timpul este deasupra noastra - inca nu il controlam si deocamdata nu putem sa il acceleram.

     In acelasi timp mARN este de f mult timp in cercetare pentru cancer - modul in care a functionat covid-ul i-a facut pe specialisti sa creada ca o sa fie util in lupta cu virusul si uite ca au avut dreptate.

     Sunt multe dezvoltari ale medicinei care ne vor ajuta pe viitor
     1. modificarea structurii genetice pentru a evita transmiterea unor boli intre generatii
     2. lupta cu cancerul si cu alte boli care odata erau considerate incurabile
     3. AI care te ajuta repede sa citesti o radioscopie, rezultatul de la CT samd.

     Deci cercetarile recente stimultate de aparitia acestei pandemii ne vor ajuta sa depasim si alte probleme.

     este extraordinar.

     La fel de bine noile cercetari pot sa fie folosite si impotriva oamenirii - depinde de calea aleasa.

     de aceea este bine sa gandesti critic si va felicit - ceva ce unii il considera bun poate sa fie nu tocmai asa, dar trebuie cunoscute circumstantele si oferite alternative.
    • 0 (6 voturi)    
     tehnologia mrna (Joi, 22 aprilie 2021, 10:43)

     rmos [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

     este in studii de peste 10 ani. deci, pragul tau de "5 ani" a fost depasit de mult. ai putea sa incerci sa te documentezi putin inainte sa debitezi aberatii ....
     • +1 (5 voturi)    
      Si vaccinurile la coronavirusi de peste 10 ani (Joi, 22 aprilie 2021, 11:29)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui rmos

      In studiu. Dar rezultatele sunt slabe. mARN este doar metoda de livrare, nu rezolva nimic din problemele vaccinurilor la coronavirusi ca imunizare prin varii proteine virale se putea obtine de mult. Unde e noutatea?
      • +1 (1 vot)    
       vad ca esti perseverent (Vineri, 23 aprilie 2021, 15:11)

       rmos [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       credeam initial ca nu intelegi dar e clar ca esti troll platit sa dezinformeze. vaccinul anti-sc2 pe baza de mrna functioneaza, chiar foarte bine, sunt sute de studii care demonstreaza asta, sunt dovezi foarte puternice deja si continua sa apara si altele, din ce in ce mai multe, spre disperarea ta si a celor care te platesc :))))))
       • 0 (0 voturi)    
        Deastia care vad troli peste tot mai avem. (Luni, 26 aprilie 2021, 22:56)

        Lok [utilizator] i-a raspuns lui rmos

        Nu e nimic nou nici in asta. Stim ca functioneaza mARN -ul, functionau si alea de dinainte, dar ce le-a oprit pe alea?
  • +1 (11 voturi)    
   uite studii (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:29)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   https://www.nature.com/articles/s41591-021-01337-2 asta era problema, studiile?! :)))) crezi tu ca dacii liberi citesc studii? :)))) poate ar trebui sa cautam altundeva problema, nu crezi? ;)
 • -1 (19 voturi)    
  Normal, doar suntem condusi de hipsteri (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:16)

  holinessdani [utilizator]

  Cum se aduna cativa hipsteri sa strige aberatii cu libertatea si alte cretinisme, astia de la conducere, tot hipsteri si ei, se pliaza imediat.
  Dar si presa are o vina ca nu mediatizeaza ce se intampla in tarile in care se vaccineaza masiv.
  Stiati ca Marea Britanie, tara cu aproape 80 de milioane locuitori) a avut luni doar 4 decese (adica patru, pentru cine n-a inteles din prima)!!!
  Si asta pentru ca au reusit sa vaccineze vreo 70% din populatie (din care o treime cu AZ).
  Si Israelul e in aceeasi situatie, nu mai au restrictii, si nici masca nu mai e obligatorie!
  • -2 (10 voturi)    
   Sunteti sigur? (Miercuri, 21 aprilie 2021, 17:28)

   blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   UK a vaccinat cu ambele doze cam 15% din populatie. A administrat in total 43.5M doze, si are 10.4M vaccinati complet. Scaderea nr de cazuri se datoreaza unui lockdown extrem de sever.
   Israel a vaccinat cu ambele doze 55% din populatie, au avut si ei un lockdown foarte strict, si de-abia duminica au renuntat la masca in aer liber.
   Povestile de genul ‘tara x si-a vaccinat toata populatia si uite ce bine le merge’ nu ajuta, cata vreme se dovedesc a fi false la o simpla cautare pe google.
 • 0 (18 voturi)    
  Sondaje (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:18)

  palatin [utilizator]

  Oamenii inca nu si-au dat seama ca orice fel de sondaj este destinat folosirii rezultatelor acestuia in scopuri discretionare. Daca aceste scopuri se intampla sa coincida cu binele popular, atunci e doar noroc. In rest, e jale.
  Oamenii ar trebui sa raspunda la orice fel de sondaje numai prin optiunile corecte politic, pentru a nu-si dezvalui adevaratele intentii ce pot fi mai tarziu folosite pentru manipularea oamenilor.
  Faptul ca inca exista oameni care mai au incredere in cei care detin puterea arata ca se vor mai petrece multe dezastre cauzate de folosirea discretionara si deloc transparenta a puterii (vezi Colectiv, etc): asta nu e previziune, e doar o urmare logica a starii de fapt.
 • -2 (22 voturi)    
  Șoșoacă, Teodosie (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:21)

  Dogul [utilizator]

  Lăsarea in spațiul public a șoșocilor are efecte. Cica e libertate la exprimare. Ca la nebuni.
  • +2 (2 voturi)    
   la niste oameni rationali (Joi, 22 aprilie 2021, 10:20)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   existenta lor ar insemna practic nimic.

   daca exista un dialog lucrurile se cern,

   chiar daca exista un dialog incorect, formal, atunci, mai devreme sau mai tarziu, iarasi lucrurile se vad.

   democratia este un lucru special - are nevoie de timp si rabdare.

   Cine nu foloseste cu buna credinta spatiul public ar trebui sa raspunda, daca este prins si dovedit.

   Uneori smart guess te ajuta sa vezi mai departe, dar si aici trebuie sa te asiguri ca nu o dai in bara
 • +4 (22 voturi)    
  Multi si p... (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:22)

  Kornell [utilizator]

  ca sa-l citam pe Costache Negruzzi cu voda Lapusneanu. De la inceput mentionez conflict de interese : lucrez in mediu cu pacienti COVID, mi-au murit mai multi in timp, vad cum stau in morga si nimeni nu-i revendica DE FRICA. Baza e EDUCATIA populatiei - cat timp lumea se ia dupa o Sosoaca, Spagoveanu de la COnstanta sau alte genii de Instagram, nu vom avea sanse. Cand se spunea de 45% populatie analfabeta functional (adica nu pricepe si nu gandeste) - cum vreti ca ei sa se vaccineze daca le-a spus un vecin ca vaccinul te lasa impotent???? ca-ti baga un cip in cap si prinzi antene (desi pt A3 fara televizor...). Pana si Bhutan a vaccinat peste 80% din populatie dupa ce a zis regele lor. La noi idiotenia e in floare
  • -3 (15 voturi)    
   perfect, (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:50)

   nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   mai vfeom 5 ca tine si se vi se poate pune eticheta de propagandisti fara argumente, adica papagali!
 • +6 (18 voturi)    
  Predictibil (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:22)

  gogu70 [utilizator]

  La cat de confuzi au fost, au prabusit increderea in vaccin chiar si la cei mai infocati pro vaccinisti, ce sa mai zicem de sosocari;
  Cand multe tari suspendau AstraZeneca, Gheorghita o lauda si-i dadea inainte. Chiar si dupa ce unii au oprit-o de tot, Gheorghitza si gasca o tin pe a lor.

  Pai ce credibilitate sa mai aiba astia?

  Sper ca celebrul Catzu, care coordoneaza in mod direct campania, sa fie un om onorabil.....cam in 30 de zile asa :)
  • -2 (8 voturi)    
   Hmmmm.... (Miercuri, 21 aprilie 2021, 16:29)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui gogu70

   Asta cu credibilitatea e usor de rezolvat .
   Sa ne amintim ca doctorul Arafat avea - la inceputul lui 2020 , cred - o rata de incredere a populatiei de 82 % .
   E clar ca - din nou - doar EL ne poate salva !
   Nu inteleg de ce autoritatile nu apeleaza la EL pentru a rezolva aceasta problema , pe baza credibilitatii SALE .
   Pentru EL , este o chestiune minora .
   Nelinistitor poate fi faptul ca EL nu a mai aparut in spatiul public dupa demiterea ministrului sanatatii ...
   Sa speram ca este doar o retragere tactica , pana cand trece febra demiterilor ...
  • +3 (3 voturi)    
   indirect au recunoscut ca (Joi, 22 aprilie 2021, 10:24)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui gogu70

   AU gresit pe alocuri.

   partea naspa este ca este nevoie de o gandire permanenta si unii obosesc repede

   este nevoie si de decenta in aceasta campanie

   Comunicarea insa este prea la inaltime - nu trebuie sa eviti situatii complexe, la care nu ai inca raspuns si doar sa mergi inainte ca o vita la pascut.
 • -2 (10 voturi)    
  Pai nu era planul (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:23)

  UnAltVasile [utilizator]

  cu 10 milioane in septembrie ?
 • +5 (13 voturi)    
  Aoleu, si cu ce a zis Citu cum ramane? (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:28)

  subcultura [utilizator]

  Draga Medlife, vezi ce vorbesti ca te "demite" Citu imediat.
  Citu a zis ca vor fi 5 milioane vaccinati pana la inceputul lunii iunie.
  • 0 (6 voturi)    
   Catu a mintit ca vor fi 10 milioane in August (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:18)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

   eu am zis inca de acum 2 luni cand a mintit prima data ca astept DEMISIA lui daca nu sunt 10 milioane dar la cat de gros e obrazul la PNL nu cred ca vom vedea ONOARE de la el
   • 0 (0 voturi)    
    Nu are cum (Joi, 22 aprilie 2021, 6:14)

    bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Logic, o minciuna se adevereste abia dupa infaptuire. Inca nu suntem in August. Oricum, el "spera" sa fim 10 milioane bazandu-se pe o rata curenta de vaccinare. Dar rata de vaccinare a ca rata la banca, variaza fix cum nu vrei sa varieze.
 • +7 (23 voturi)    
  Precum sunt 33% (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:30)

  AdevaratulProfet [utilizator]

  care se vaccineaza sigur..sunt si vreo 30% care nu se vaccineaza sigur. Problema e ce faci sa ii convingi pe restul de 35%...

  Si cel mai probabil, cunoscand naravurile poporului roman, trebuie dat fie o zi libera la vaccinare(la roman ii place nemunca) sau 200-300 de RON in tichete cadou(la roman in place pomana)...si problema e rezolvata...

  Si asa de la 5 milioane de vaccinati vom ajunge la 9-10 milioane de vaccinati...cat e necesar...

  Si guvernanti nu trebuie sa se fereasca de astfel de masuri, chiar daca sunt jenante, sunt eficiente...

  Asta e poporul roman, plin de idioti si analfabeti functionali!!!
  • -2 (16 voturi)    
   apai, (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:53)

   nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui AdevaratulProfet

   tu cunosti cum e poporul ca te-ai uitat in oglinda ? sau cum ? lamurete-ne!
   • +2 (8 voturi)    
    nick1587873340950, (Miercuri, 21 aprilie 2021, 18:04)

    AdevaratulProfet [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

    din moment ce sunt deja vaccinat cu ambele doze...e clar ca nu ma incadrez in categoriile mentioante acolo, nu am asteptat nici bani si nici zi libera...

    Si de unde stiu cum e poporul roman..??? Hmmm, oare nu e suficient sa ma uit in jur, oare nu intru zilnic in contact cu foarte multi oamani...

    Si comentariile protesti precum al tau, nu e decat un decat un argument in plus, pentru ceea ce am mentionat anterior...
 • +7 (11 voturi)    
  Revin cu intrebarea: (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:01)

  AndreiGr [utilizator]

  Johannis se lauda in continuare ca suntem pe locul 4 in Europa judecand dupa numarul persoanelor care au fost vaccinate cu 2 doze (desi suntem pe ultimele locuri la nr total de doze administrate relativ la populatie). Am si eu o intrebare:
  Daca pierdem locul 4, intentionati sa ii vaccinati cu 3 doze pe speciali ca sa fim pe primul loc in lume la nr. celor vaccinati cu 3 doze? Nu de alta, dar se stie ca exista tulpini noi care ar putea sa puna in pericol viata acestora.
 • +1 (17 voturi)    
  E simplu... (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:12)

  ciuma.rosie [utilizator]

  ...inchideti “haznaua 3” si “ghita tv” si o sa aveti mai mult succes !
 • 0 (10 voturi)    
  40% ANALFABETI FUNCTIONALI (Miercuri, 21 aprilie 2021, 17:48)

  Adry@n [utilizator]

  Conform testelor Pisa, 40% din romani sunt analfabeti functionali. Romania fiind tara unde farmacistul iti e prieten, conform reclamelor catena. Te duci sa mai schimbi o parere sa mai vorbesti de una de alta.
  In vest nu te duci la farmacie ca la psiholog, dar la noi frate daca a zis tanti de la "tejgea" sa iau pastila asta inseamna ca are dreptate. Cand tanti farmacista nu are studii medicale ci studii farmaceutice la postliceala si e vanzatoare, adica vinde si pe tacsu sa faca bani!

  In aceeasi tara bagati cu pumnu medicamente prescrise de doctorii de familie dar nu aveti incerdere in vaccin ca v-a spus zugravu GICU ca "e cipate"!

  Eu zic ca dupa 1 iulie sau cand nu mai e cerere, cand nu mai vor astia AURienii sa se vacineze, orice persoana ajunsa la ATI pe covid sa fie pusa sa isi plateasca tratamentul!
 • +2 (6 voturi)    
  Intrebare intrebare (Miercuri, 21 aprilie 2021, 22:34)

  wintershadow [utilizator]

  De ce vaccinurile sunt gratuite si atat de promovate iar testarea este pe bani? Nu testand si descoperind la timp, izolanad infectatii oprim pandemia inainte de a se exinde?
  • -1 (5 voturi)    
   Nu sunt gratuite (Joi, 22 aprilie 2021, 6:09)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui wintershadow

   Dar eh, de unde sa stii daca esti educat de presa.
   Vaccinurile sunt plaite de tarile performante ale UE prin contributiile lor mari la fondurie UE.

   Testele sunt facute local si la cost de 10x mai mare decat cel al vaccinului.

   Si ca raspuns la ultima ta intrebare, nu. Au demonstrat-o solvacii cu a lor abordare de testare timpurie in masa ce s-a finalizat intr-un dezastru. Sunt acum cei mai afectati pt. ca testele negative, facute ori prost or intr-o perioada de preinfectiozitate, au acordat o incredere aberant de falsa ca ei pot zburda fara probleme. Acum cauta medici prin alte tari ca nu mai fac fata.
   • 0 (0 voturi)    
    Bineinteles (Joi, 22 aprilie 2021, 20:37)

    wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

    ca nu sunt gratuite, platim toti sub o forma sau alta, dar pt omul de rand conteaza ca nu da banul din buzunar in momentul cand il face.

    Ce s-a intamplat la slovaci a fost ca au inceput bine dar nu au continuat. Preventia, izolarea incipienta a infectatilor, tratarea de la inceputul simptomelor ar reduce cu 90% cazurile care ajung in spital si devin grave. La fel, vaccinarea urgenta a categoriilor vulnerabile, batrani si cu comorbiditati.
 • -2 (8 voturi)    
  In curand se va vedea DIFERENTA intre (Miercuri, 21 aprilie 2021, 23:10)

  persuasiv [utilizator]

  tarile cu populatia vaccinata si celelalte.O sa aveti timp sa plangeti atunci.
 • -1 (5 voturi)    
  Nu-i bai, neica! (Joi, 22 aprilie 2021, 6:04)

  bardiCristi [utilizator]

  In decembrie ma mai vaccinez o data.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by