Klaus Iohannis: Nu vor fi restricţii suplimentare în noaptea de Înviere. Nu ne amestecăm în felul în care e organizată slujba la biserică

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 21 aprilie 2021, 13:13 Actualitate | Esenţial


Slujba de Pasti
Foto: basilica.ro
Nu vor fi restricţii suplimentare în noaptea de Înviere, iar restricţiile de circulaţie vor fi ridicate pentru ca oamenii să poată participa la slujbele de Paşte, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, subliniind că Hotărârea de Guvern în acest sens nu va fi modificată. El a mai spus că autoritățile nu vor interveni în modul în care bisericile își vor organiza slujbele.

Întrebat despre declarațiile premierului Florin Cîțu, care spunea că slujba de Înviere va fi oficiată cu credincioșii în aer liber, deși hotărârea de guvern permite accesul în biserică, Iohannis a afirmat că actul normativ nu va fi modificat, astfel că nu vor fi impuse restricții în noaptea de Paște.
 • "În noaptea de înviere restricţiile de circulaţie se ridică. Aşadar, creştinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui declaraţii pe proprie răspundere.
 • Biserica va organiza slujba aşa cum e datina. Nu ne amestecăm în felul în care e organizată slujba la biserică. Stim că o parte de slujbă se tine afară, apoi creştinii vor lua Paştele şi eu îmi doresc ca totul să se desfăşoare în linişte şi bună rânduială.
 • Aceste lucruri sunt prevăzute în hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă care e în vigoare şi nu vor exista modificări. Nu vor fi restricţii suplimentare în noaptea de Înviere. Dimpotrivă, vor fi mai puţine restricţii pentru că ne dorim ca oamenii să vină la biserică”, a spus Iohannis.
Întrebat luni seară, la Digi 24, cum se vor desfășura slujbele religioase din noaptea de Înviere, Cîțu a răspuns: "Afară, cu distanțare”. "Tot trebuie să avem niște reguli de distanțare, trebuie să fie niște reguli pe care le respectăm cu toții în jurul bisericii. Vor fi și cei de la Ministerul de Interne, vor fi și cei de la Ministerul Sănătății, voi fi și eu acolo”, a spus Cîțu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a spus, marți, la Digi24, comentând declarațiile premierului, că, "de obicei, reflexul e în această perioadă să transmiți un răspuns cu accent spre exterior”.

Ce prevede HG din 8 aprilie prin care a fost prelungită starea de alertă și au fost stabilite regulile pentru zilele de Paște:
 • Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
 • Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate, fiind interzisă participarea persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități.
 • În perioada 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-05.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.
Regulile stabilite de Patriarhie

Credincioșii vor putea asista la slujbele de Florii sau de Paște și în biserică, nu doar afară, iar preoții "vor calcula numărul persoanelor" care pot intra în lăcașul de cult și vor avea grijă să marcheze locurile în care pot sta credincioșii, astfel încât să fie respectate normele privind distanțarea, în contextul pandemiei, potrivit Patriarhiei. De asemenea, oamenilor li se recomandă să participe la slujbe la bisericile de care aparțin.

Sfântul Sinod a aprobat marți regulile ("îndrumările") pentru bisericile din România, pentru slujbele care vor fi oficiate în perioada dintre sâmbăta Floriilor și sărbătoarea Izvorului Tămăduirii (24 aprilie – 7 mai 2021):
 • 1. Sfintele slujbe vor fi săvârșite potrivit prevederilor liturgice și tipiconale specifice perioadei, cu respectarea actelor normative privind starea de alertă pe teritoriul României.
 • 2. Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară prevăzute de Ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, dintre care amintim: dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult; purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul; asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.
 • 3. Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a sfintelor slujbe și a activităților specifice perioadei prepascale și pascale.
 • 4. Preoții vor aduce, din timp, la cunoștința credincioșilor programul evenimentelor religioase și prezentele recomandări, făcând apel la respectarea normelor igienico-sanitare.
 • 5. Preoții parohi, stareții sau ecleziarhii, după caz, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioșii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanțarea fizică dintre persoane.
 • 6. Pentru evitarea deplasărilor și aglomerărilor, se recomandă credincioșilor să participe la sfintele slujbe săvârșite la unitățile de cult de care aparțin din punct de vedere teritorial (biserica parohială).
 • 7. Întrucât „organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate” (art. 1 pct. 10-11 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), se recomandă ca, acolo unde există această tradiție, procesiunile de Florii să fie organizate în ajunul sărbătorii de către fiecare unitate de cult, cu proprii credincioși, prin înconjurarea lăcașului de cult. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în Sâmbăta lui Lazăr, 24 aprilie 2021, după Vecernie, dacă se organizează procesiune în jurul lăcașului de cult, sau în Duminica Floriilor, 25 aprilie 2021. Ramurile binecuvântate vor fi distribuite de către preoți și voluntari în exteriorul lăcașului de cult, iar credincioșii vor fi îndemnați să aștepte pe locurile marcate până când vor primi ramurile. Pe tot parcursul slujbei și al procesiunii se va respecta distanța fizică prevăzută de reglementările legale.
 • 8. În săptămâna Sfintelor Pătimiri, sfintele slujbe (Sfânta Liturghie, slujbele Deniilor, Taina Sfântului Maslu, Taina Spovedaniei etc.) vor fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, potrivit rânduielilor liturgice și tipiconale, cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Ținând cont că circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22:00-5:00, iar în localitățile cu rată mare de incidență a cazurilor de persoane infectate circulația în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 20:00-5:00 (art. 2 alin. 1 pct. 2-4 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), sfintele slujbe săvârșite seara vor fi programate, după caz, într-un interval orar care să permită revenirea credincioșilor la casele lor, astfel încât să fie respectate prevederile legale în vigoare.
 • 9. În Sfânta și Marea Vineri, la momentul înconjurării bisericii cu Sfântul Epitaf, voluntarii vor îndemna pe credincioși să respecte distanța fizică. Dacă biserica nu are ieșiri laterale și nu poate fi asigurat un flux de intrare-ieșire, clericii vor aștepta în curtea bisericii până când toți credincioșii vor trece pe sub Sfântul Epitaf, apoi vor intra în biserică pentru partea de final a slujbei. Dacă în biserică nu există spaţiu suficient pentru credincioşi, după închinare, aceştia vor aştepta în curtea lăcaşului de cult, pe locurile marcate.
 • 10. Potrivit tradiţiei începută în anul 2009, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în ziua de sâmbătă, 1 mai 2021, spre seară, şi va fi oferită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. Delegații vor purta mască de protecţie şi vor respecta distanţa fizică prevăzută de lege. Ulterior, Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui, în timp util, Sfânta Lumină fiecărei parohii.

 • 11. Ținând cont că „în toate localitățile se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în perioada 1 mai-2 mai 2021, în intervalul orar 20:00-5:00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase”, slujba Învierii Domnului din noaptea zilei de duminică, 2 mai 2021, va fi săvârșită în prezența credincioșilor, potrivit rânduielii liturgice a Bisericii Ortodoxe. Astfel:
 • pentru a evita aglomerația, la unitățile de cult cu pangarul în interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcașului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paștilor (pâine binecuvântată și stropită cu agheasmă și vin, pregătită și ambalată din vreme în pachete/punguțe de unică folosință închise, respectând regulile de igienă), a lumânărilor, a candelelor și a obiectelor de colportaj;
 • credincioșii vor aștepta, în afara lăcașului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00:00, păstrând distanța de 1,5 m între persoane;
 • după oferirea Sfintei Lumini, se vor citi Sfânta Evanghelie și Pastorala;
 • la finalul slujbei de afară, pentru săvârșirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcașul de cult împreună cu credincioșii, în limita spațiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcașului de cult, în cazul în care numărul credincioșilor este mare.
 • 12. În prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau A doua Înviere, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12:00, cu participarea credincioşilor mireni, respectându-se regulile sanitare în vigoare.
 • 13. În ziua de vineri, 7 mai 2021, cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, slujba de sfințire a apei va fi săvârșită, în exteriorul bisericii, după rugăciunea amvonului de la Sfânta Liturghie. După sfințirea apei, aceasta va fi oferită credincioșilor în afara lăcașului de cult de către voluntari, credincioșii păstrând în mers distanța de 1,5 m și purtând mască de protecție.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6600 vizualizari

 • -6 (18 voturi)    
  z (Miercuri, 21 aprilie 2021, 13:29)

  exis [utilizator]

  Corect ar fi: nu ne MAI amestecam in felul in care e organizata slujba.
 • 0 (20 voturi)    
  e bine ca anul trecut cand erau 200 cazuri (Miercuri, 21 aprilie 2021, 13:33)

  alfa1 [utilizator]

  s-a amestecat si ne-a amenintat cu inmormantari...acum vad ca nu mai ridica degetul sa ameninte...
  • -1 (7 voturi)    
   era in campanie anul trecut (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:18)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   avea nevoie de popi
  • +1 (5 voturi)    
   COVIDU e in vacanta de Paste si dupa ora 18 (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:12)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   explicatia e 'logica' pt PNL, COVIDU e in vacanta de Paste si dupa ora 18 in weekend, d-aia au luat ei masurile in halul asta
  • +1 (3 voturi)    
   Atunci nu aveau nevoie de Biserica. (Miercuri, 21 aprilie 2021, 16:37)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   Acuma e buna sa trimita populimea la intepat. Sa nu crezi ca Biserica nu a negociat un compromis pentru sustinerea vaccinarii. Si nu va fi doar asta.
 • +4 (26 voturi)    
  mda (Miercuri, 21 aprilie 2021, 13:34)

  SoulSearcher [utilizator]

  e frumos.. dar tot BOR va face si paturi ATI dupa valul de infectati care vor aparea de la slujbe ?

  eu chiar stiu pe cineva din mediul rural care a luat covidu` de la slujba de duminica.. omul a trebuit sa ajunga la spital ulterior
  • -9 (15 voturi)    
   tot BOR va aduce și euthirox (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:06)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   pt canceroși, că doar nu tătaru sau arafat...și io știu pi șiniva, nu spui ține, persoană importantă, care luă covrig de la popotă...propun închiderea lu tăte popotili, pînă la noi ordine
  • -3 (7 voturi)    
   Nu (Miercuri, 21 aprilie 2021, 16:45)

   Vasile-Vasile [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Nu, nu va face BOR paturi la ATI.
   Daca esti paranoic stai acasa!
   Nu iti mai face griji pt altii!
   ramai in lumea ta rece inconjurata de monitoare!
   • +4 (6 voturi)    
    da.. (Miercuri, 21 aprilie 2021, 16:57)

    venomel [utilizator] i-a raspuns lui Vasile-Vasile

    te invit sa te internezi la catedrala neamului daca va fi cazu, te scapa barbosu si sfanta lumina

    cand o sa intelegeti ca fara sa punem toti umerii nu scapam de mizeria asta?
    • 0 (2 voturi)    
     nu trebuie (Joi, 22 aprilie 2021, 8:36)

     Vasile-Vasile [utilizator] i-a raspuns lui venomel

     nu trebuie sa punem nici un umar.
     criza e creata artificial.
     cand nu va mai fi sustinuta financiar nu va mai fi nici un covid.
     dar asta, unul ca tine si ca alti adepti covid si vaxin, nu vor intelege niciodata!
 • -5 (13 voturi)    
  deci in Noaptea de Inviere (Miercuri, 21 aprilie 2021, 13:36)

  un domn [utilizator]

  @Mazeta poate sa umble cu Lumanarea Aprinsa la Metrou ?
  • 0 (0 voturi)    
   eh (Miercuri, 21 aprilie 2021, 16:56)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Ei aprind lumanarile pe rit vechi, la doua saptamani dupa noi
 • -1 (13 voturi)    
  amestec (Miercuri, 21 aprilie 2021, 13:48)

  soloman [utilizator]

  dar in ce se amesteca iohannis?
  in mai nimic.
  mai scoate si el capul cateodata
 • +2 (8 voturi)    
  Noi, statul (Miercuri, 21 aprilie 2021, 14:25)

  Un cititor [utilizator]

  adică eu.
 • -3 (9 voturi)    
  Fricosilor!!! (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:22)

  mihai576 [utilizator]

  Cum ma să vă fie asa frica de niște ninja poleiti cu aur?!?! Si cu ochiu diavolului, doldora în buzunare?!?! Catolicii au ținut slujbe la TV, musulmanii au închis moscheile în perioada asta... Și voi?!?!?! Numa asa ne mai putem mântui?!?! Fricosilor!!!! Huoo!!!!
 • +1 (1 vot)    
  Teama (Miercuri, 21 aprilie 2021, 16:23)

  gigiK [utilizator]

  Lui Klaus e teama sa nu cumva sa deranjeze BOR. Si plus de ce se sa se amestece cand e clar ca cei cu frica de dumenzeu nu iau covid.
 • +1 (3 voturi)    
  O fi primul presedinte invins de preotime? (Miercuri, 21 aprilie 2021, 16:51)

  Fides [utilizator]

  Mai degraba cred ca vreun consilier i-a explicat cum sta, in sondajul recent Credinte si valori in societatea romaneasca. In plus, stie ca are nevoie de ajutor divin cu PNL, USR, a da si pandemie, vaccinare.
  PS. Intrebarea e retorica.
 • +1 (1 vot)    
  Exact... (Miercuri, 21 aprilie 2021, 19:25)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Exact asa ca in poza vor fi organizate ceremoniile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by