Săptămâna aceasta, sărbătorim 90 de ani de la deschiderea primei reprezentanțe diplomatice a Argentinei la București. Cu toate acestea, începutul relațiilor bilaterale datează din 1880, când regele Carol I a trimis o notă președintelui argentinian, Nicolás Avellaneda, informându-l că România era deja o țară independentă.

Felipe Alvarez de ToledoFoto: Hotnews

Prin urmare, putem vorbi de 141 de ani de relații diplomatice între țările noastre, una dintre cele mai lungi relații diplomatice între două țări despărțite de peste 12.000 km. Fără îndoială, această particularitate face ca relația bilaterală să capete o relevanță deosebită.

În lumea globalizată a secolului XXI, crearea unor legături strânse cu cetățenii și conducătorii altei țări poate părea un proces destul de simplu și comun, însă adevărul este că, în urmă cu câțiva ani, nu era chiar atât de simplu.

Totuși, chiar și-n aceste condiții, acum mai bine de 140 de ani, Argentina și România s-au apropiat și, depășind bariera distanței, au început o relație între două popoare îndepărtate, aparent diferite, unite însă pe baza latinității comune.

La acea vreme, pentru români, Argentina părea „capătul lumii”, cel mai îndepărtat colț al planetei, locul ideal pentru cei care doreau să înceapă o viață nouă.

Astăzi, însă, accesul la „cel mai îndepărtat colț al planetei“ este ceva normal și nimeni nu este surprins când se depășește - adesea în timp real - orice distanță sau barieră care diviza, în mod tradițional, mapamondul.

Este cu adevărat uimitor faptul că o lume alcătuită din atâtea diviziuni geografice, politice și culturale comunică oricând, aproape fără efort, pentru a crea oportunități de dezvoltare reciprocă.

Națiunile nu sunt singure pe lume, iar interdependența crescândă dintre ele este acum un proces incontestabil și inevitabil. Cui datorăm această realitate? Cu siguranță istoriei, care a avut un impact major.

Ceea ce ne învață istoria este că până și popoarele cele mai îndepărtate unele de altele reușesc să depășească distanța și ajung să împărtășească idei, experiențe, obiceiuri, precum și produse caracteristice fiecăruia.

Schimburile de mărfuri și servicii au avut loc dintotdeauna, însă anii de după Războiul Rece au adus cu adevărat noutatea, pentru că, pe măsură ce s-au impus noi tendințe și noi tehnologii în economia și în politica mondială, schimbul de idei a început să se realizeze cu o viteză incredibilă. Comunicarea a devenit cel mai puternic instrument al guvernelor, iar aceasta continuă să fie o realitate și astăzi.

Prin urmare, a menține o legătură politică, economică sau culturală, în ziua de azi, este mai mult o chestiune de a avea mintea deschisă și a fi dispus să asculți. Efortul este minim, dacă îl comparăm cu ceea ce se întâmpla cu decenii sau secole în urmă.

La fel de adevărat este că nu își pot oferi sprijin reciproc două națiuni care nu își cunosc interesele comune. Dialogul poate pune capăt oricăror blocaje, atunci când oamenii împărtășesc aceleași valori fundamentale.

Construirea diferitelor puncte de contact și căutarea interesului comun pentru a apropia popoarele este o sarcină proprie diplomației.

Toată experiența acumulată, prin numeroasele întâlniri diplomatice avute de-a lungul tuturor acestor ani, stă mărturie pentru perenitatea relației noastre bilaterale.

Argentina și România au ajuns la un consens, pentru că au aceleași criterii de construire a unei societăți, o societate consolidată pe principiile democrației, statului de drept și respectării drepturilor omului și a diversității.

Indiferent de momentul în care a început globalizarea, ceva este acum incontestabil: granițele nu mai reprezintă limitări. Interdependența crescândă dintre țări creează oportunități imense pentru dezvoltarea economică și pentru o reală conexiune între națiuni.

Țările noastre au dezvoltat o relație diplomatică fructuoasă, alimentată de numeroase comisii mixte, consultări politice, vizite prezidențiale reciproce și întâlniri la nivel înalt. Am semnat peste cincizeci de acorduri internaționale, care acoperă o gamă largă de interese comune.

De asemenea, Ambasada Argentinei la București a contribuit la apropierea popoarelor noastre prin cultură, odată cu traducerea în limba română a zeci de cărți ale autorilor argentinieni, prin inițiativa "Programa Sur".

Ambele țări împărtășesc un angajament ferm față de democrație și valorile acesteia, precum și respectul pentru multilateralism și dreptul internațional.

Nu există nicio îndoială că suntem popoare-prietene, cu valori comune și o prietenie bazată pe respect reciproc și colaborare, iar acest lucru ne permite să afirmăm că ne bucurăm de relații bilaterale excelente, pe care cu siguranță le vom aprofunda.

Am făcut multe lucruri împreună, dar încă mai avem multe de făcut. Suntem alături de România, astăzi și mereu, lucrând în continuare la consolidarea aceastei relații fructuoase. La mulți ani nouă, români și argentinieni de pretutindeni!