Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 ar putea beneficia, la cerere, de o zi liberă, potrivit unui proiect de lege depus joi de către doi deputați USR-PLUS.

vaccinarea in RomaniaFoto: Comitetul de coordonare vaccinare Covid

Proiectul de lege a fost depus de către deputații Oana Țoiu și Radu Molnar, care spun că astfel ar putea fi încurajată vaccinarea.

Inițiativa modifică Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și propune ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de:

  • a) o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaților;
  • b) o zi scutire de frecvență, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;
  • c) de asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, și unul dintre părinți în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

În proiectul deputaților USR-PLUS se menționează că drepturile persoanelor se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituția la care a fost efectuată vaccinarea.

"Ziua liberă pe care o pot cere angajații este valabilă atât pentru primul vaccin, cât și pentru rapel. Am introdus și posibilitatea unei zile libere pentru părinți, pentru momentul în care va fi disponibilă vaccinarea pentru copii. În acel moment vor avea zi liberă dacă copilul va fi vaccinat, iar copiii vor avea absența la școală motivată”, a explicat deputatul USR-PLUS Oana Țoiu, președinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială.